Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Tävlingsdebutanten Grandelius inför gruppfinalen

I lördags spelade Erik Grandelius sin första tävlingsmatch för P01-landslaget. I EM-kvalet mot Estland blev det en assist och tre poäng in på kontot efter klara 4-0. I dag tisdag väntar gruppfinal mot Ukraina i Gävle.
– Vi måste gå ut och göra en riktigt bra match för att gå vidare, säger Erik Grandelius.

Förra veckan samlades P01-landslaget i Gävle för EM-kval på hemmaplan. Laget inledde med 2-2 mot Slovenien på Gavlevallen och fortsatte i helgen med en 4-0-seger mot Estland på Jernvallen i Sandviken.

– Vi var det bättre laget och hade Estland exakt där vi ville ha dem. Vi hade en tydlig matchbild kring hur vi ville spela och utförde det bra. Vi visste om deras svagheter och det gav resultat. Vi pressade och vann snabbt tillbaka bollen. Det kändes som att vi hade bollen hela matchen och skapade många chanser. I slutet rann målen även in, säger Erik Grandelius.

Mittfältaren spelade hela matchen och noterades för en assist när Benjamin Nygren rakade in 1-0 på en retur som uppstod efter Grandelius skott.

– Det kändes som jag gjorde en bra match. Jag kom in och kunde vara kreativ och skapa mycket. Sen var det kul att få ligga bakom första målet också, säger Erik Grandelius.

Matchen mot Estland var Grandelius elfte landskamp, men hans första i tävlingssammanhang i den blågula dressen.

– Det är lite speciellt med EM-kval, alla är lite extra taggade. Samtidigt är jag alltid helt inställd på att gå ut och göra mitt bästa och prestera oavsett vilken match det är. Jag körde mitt race och gjorde det jag är bra på, säger Grandelius.

18-åringen är mångsidig och kan spela i många olika roller. I lördags spelade han ute till höger på mittfältet.

– Från mittfältet och framåtkan jag spela nästintill överallt. Jag har hoppat runt på många olika positioner under karriären och har väl ingen riktigt specifik position. Jag trivs nog bäst som en högerytter som är indragen i planen i en lite mer tio-roll. En offensiv mittfältare, det är där jag gör mest nytta för laget, säger Grandelius.

Inför våren stod Grandelius på fyra landskamper. Det är först i år han har slagit sig in i P01-landslaget på riktigt och spelat merparten av sina landskamper.

– Fysiskt sett har jag alltid varit lite bakom alla andra. De här två senaste säsongerna har jag däremot tagit stora kliv och gått framåt ganska snabbt.

Hur är det att representera Sverige?
– Jag är så klart väldigt stolt över det. Att spel för landslaget är hur stort som helst. Det ger en extra spänning och känsla när du står där inför nationalsången. Det är väldigt speciellt.

Inför dagens gruppfinal mot Ukraina toppar Sverige gruppen på fyra poäng och har satt sig själva i ett bra utgångsläge inför avslutningen. De två bästa lagen i gruppen går vidare till näst kvalrunda Elite Round.

– Vi hamnade i en jämn grupp och det är fortfarande väldigt tajt om platserna. Vi måste gå ut och göra en riktigt bra match för att gå vidare. Även om ett kryss räcker går vi för vinst. Det gäller att vi följer matchplanen, gör vi det är jag hoppfull om att vi vinner matchen.

Vad tror du blir viktigt i dagens match mot Ukraina?
– Ukraina är ett väldigt bra lag så det kommer att bli en tuff match. Det blir viktigt att vi håller ett kompakt försvarsspel. Ukraina är vassa framåt och har några anfallare och yttrar som är riktigt duktiga. Det gäller för oss att hålla de borta så de inte skapar något. Samtidigt kan de vara lite slarviga i hemjobbet och i försvaret. Lyckas vi med våra kontringar kommer det att finnas stora ytor för oss att anfalla på.

Till vardags spelar Grandelius sin fotboll i Degerfors IF som även är moderklubben där han började lira som knatte en gång i tiden.

– Degerfors är den enda klubben jag har spelat för. Det är där jag har haft mina framgångar och tagit mig igenom alla årskullar. Det är klubben jag har kämpat för hela livet så det är klart att Degerfors betyder väldigt mycket för mig.

Degerfors IF och Grandelius går tillbaka långt i tiden. Eriks pappa Joakim Grandelius gjorde nämligen flertalet säsonger i Degerfors när han var aktiv.

– Det är kul att ha en pappa som har spelat på elitnivå. Han finns alltid där och stöttar mig hela tiden. Han är den absolut närmaste jag har inom fotbollen och han finns tillgänglig varje dag. Jag vill gå i hans fotspår, men försöka göra det ännu lite bättre.

I år slutade Degerfors på en femteplats i Superettan till slut efter en stark höst.

– Vi har spelat bra fotboll och gjort bra resultat. I år var det klubbens näst bästa resultat i Superettan någonsin så det säger ju en del. Vårsäsongen var inte lika stark, men vi gjorde en otroligt bra höst och tappade bara fem poäng på de tio sista matcherna.

För egen del blev det 16 matcher varav en från start för 18-åringen under årets säsong.

– Jag hade lite småskador under försäsongen och var tillbaka först när startelvan var satt. Det var svårt för mig att slå sig in där. För egen del var det en ganska tuff säsong med lite speltid genom korta inhopp. Samtidigt var det en lärorik säsong. Nu vet jag hur en jobbig säsong känns och det är bara kriga på och vara redo när chansen kommer.

Nästa säsong siktar han på att tillbringa mer tid på planen än vid sidan av den.

– Att få mycket speltid. Det är mitt mål. Om jag slår mig in i startelvan får man se, men målet är att spela mycket och utvecklas som spelare.

Dagens gruppfinal mot Ukraina kan du se live här på svenskfotboll klockan 13.00.

Biljettinfo finner du nedan.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Aftonbladet
  • Swedbank
  • Volvo