Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Debutantmål när EM-kvalet avslutades med seger

Redan EM-klara Sverige vann med 3-0 mot Färöarna hemma på Friends Arena och avslutade EM-kvalet under måndagen. Tre debutanter fick chansen och Mattias Svanberg fick göra både mål och assistera John Guidetti till ett i segern.
– Det känns väldigt bra, skönt att vi gör jobbet och vinner matchen, säger matchvinnaren Svanberg till C More.

Efter att ha säkrat avancemanget till EM 2020 med 2-0-segern mot Rumänien kunde Sverige och förbundskaptenen Janne Andersson andas ut inför den sista och avgörande EM-kvalmatchen mot Färöarna. Det som stod på spel för Sverige inför matchen var att bevara sin plats i den tredje seedningspotten i lottningen till EM. Vid seger och saken i praktiken skulle vara klar.

Förbundskaptenen stuvade om rejält i startelvan. Tio av elva, så många nya spelare var det i Sveriges elva jämfört med matchen mot Rumänien. Dessutom fick två debutanter chansen från start: Riccardo Gagliolo och Mattias Svanberg.  

I den första halvleken ägde som förväntat Sverige mycket av bollen, men den nykomponerade landslagselvan hade svårt att ta sig fram till målchanser mot ett erfaret och vant defensivt Färöarna. Faktum var att Färöarna stod för matchens första riktiga målchans när Viljormur Davidsen sprang sig fri på en höjdboll och tvingade Kristoffer Nordfeldt till en riktigt svettig benparad för att hålla nollan intakt.

Bara minuter därefter, i den 29:e minuten, skapade Sverige sin första målchans vilket också resulterade i 1-0. Kvällens högerback Marcus Danielson måttade ett fint inlägg till Sebastian Andersson som klev in framför sin bevakning och mycket vackert knoppade in 1-0.

Det blev också halvtidssiffrorna.

Marcus Danielson spelade fram till Sebastian Anderssons 1-0. Hans tredje mål i den svenska landslagströjan.

I den andra halvleken öppnade spelet upp sig något. Sverige skapade fler chanser framåt. Mattias Svanberg sköt, Alexander Isak testade Gunnar Nielsen i Färöarnas mål med ett skott lågt nere vid stolpen, Muamer Tankovic försökte – men trots det var det en svensk missbedömning som var närmast att sluta i ett mål.

Filip Helander trodde att Färöarnas långboll skulle rinna ut i sanden och att Nordfeldt enkelt skulle plocka in – men studsen blev inte alls så lång som han trodde. Nordfeldt försökte rensa undan utanför straffområdet men bollen gick till Brandur Hendriksson som egentligen hade öppet mål – men en lång räddande fot från Helander räddade 1-0-ledningen.

I den 72:a minuten fick debutanten Mattias Svanberg sitt tredje skottläge utanför straffområdet. Också den här gången tog avslutet på en färöisk spelare – men nu gick bollen i mål. Och därmed fick den 20-årige debutanten göra mål i sin debut. Bara åtta minuter senare slog han också en hörna som nyinbytte John Guidetti tjongade in med huvudet via ribban.

– Härligt för John att han får komma in och göra mål. Det är ett jättefint mål och en jättefin hörna av Mattias Svanberg, säger förbundskaptenen Janne Andersson till C More. 

Därmed var också segern klar för Sverige som höjde sig betydligt i den andra halvleken, även om det inte var den mest imponerande svenska insatsen under EM-kvalet.

- Det är blandade känslor efter matchen. Man sätter ihop många spelare som inte har spelat så mycket tillsammans. Vi var ganska bleka i den första halvleken - vi förflyttar bollen alldeles för långsamt - men betydligt bättre i andra.

Förutom nämnda Svanberg och Gagliolo fick också Dejan Kulusevski göra debut i den svenska landslagströjan på högsta nivå. Kulusevski hann med ett farligt avslut men fick nöja sig med att få bli den förste spelaren född år 2000 att spela i herrlandslaget.

- Svanberg gör det bra tillsammans med "Koffe" i mitten. "Mujo" tycker jag visar bra initiativ med hur han driver med bollen. Gagliolo gör det helt okej, men har inte helt kommit in i det svenska sättet att spela, vilket man kanske inte kan räkna med heller. Dejan kommer in och visar vilken fin teknik han har, bland annat med en boll till Isak där, säger Andersson och fortsätter:

- Jag tycker också att Kristoffer Nordfeldt gör en bra match. Dom flesta gör det även om det inte var så att det blixtrade idag.

Närmast väntar nu EM-lottningen den 30 november samt januariturnén nästa år.

- Nu ska det bli fascinerande med lottningen och var vi ska spela, säger förbundskaptenen till C More och fortsätter om januariturnén:

- Vi har redan börjat kolla på det jag och Peter. Vi kollar på några utomnordiska spelare också. I Ryssland har man också uppehåll till exempel.

Sveriges startelva: 23 Kristoffer Nordfeldt - 6 Marcus Danielson, 18 Pontus Jansson (K), 14 Filip Helander, 17 Riccardo Gagliolo - 21 Ken Sema, 16 Mattias Svanberg, 20 Kristoffer Olsson, 8 Muamer Tankovic - 19 Sebastian Andersson, 15 Alexander Isak.

Sveriges ersättare: 1 Robin Olsen, 12 Karl-Johan Johnsson - 2 Mikael Lustig, 3 Victor Nilsson Lindelöf, 4 Andreas Granqvist, 5 Pierre Bengtsson, 7 Sebastian Larsson, 9 Marcus Berg, 10 Emil Forsberg, 11 John Guidetti, 13 Dejan Kulusevski, 22 Robin Quaison.

Ej i matchtruppen: Gustav Svensson och Albin Ekdal.

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo