Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Sverige till EM efter stark insats i Bukarest

Herrlandslaget har säkrat en plats i EM 2020 efter en kassaskåpssäker 2-0-seger mot Rumänien i Bukarest. Segern grundlades efter en stark första halvlek där Marcus Berg och Robin Quaison stod för målen.

– Fantastiskt, jag är oerhört glad och stolt. Att genomföra matchen på det sättet som vi gör och som vi har gjort så många gånger, när det verkligen ställs på sin spets, det är så jäkla bra så det är inte sant, kommenterade förbundskapten Janne Andersson, både glad och rörd efter matchen.

Många hade förväntat sig en rumänsk anstormning direkt efter avspark på Arena Nationala i Bukarest, men den uteblev. Orsaken stavades Sverige.
Det svenska laget startade matchen kontrollerat och med hög press störde man de rumänska uppspelen och kunde vid flera till fällen vinna boll högt upp i planen.

Efter att ha vaskat fram några tidiga hörnor tog Sverige ledningen i den 18:e minuten. Marcus Berg nickade in målet efter formidabelt förarbete av Emil Forsberg.
Forsberg vann både en, två och tre närkamper när han gjorde bort både Ciprian Deac och Vasile Mogos och ryckte ner till kortlinjen. Väl där slog han ett väl avvägt inlägg till Berg som vackert nickade in 1-0 i bortre gaveln.

Strax efter målet blev det oroligt på läktarna med bland annat en del kastade knallskott och domaren Orsato bröt spelet en kort stund, men det var inget som påverkade matchbilden. Sverige fortsatte på den inslagna vägen, att stänga ner det rumänska spelet och skapa målchanser framåt.

Sverige ökade på till 2-0 i den 34:e minuten, återigen ett vackert mål. Mikael Lustig slog ett inlägg till Berg, som på ett tillslag satte ner bollen framför Robin Quaison som tog emot och avslutade kyligt och kontrollerat.

– Vilken första halvlek vi gör. Oerhört skönt att gå in med 2-0 i halvtid så det kändes som att, jag ska inte säga att det var klart, men det skulle mycket till om de skulle vända på det, kommenterade Marcus Berg strax efter slutsignalen.

Rumänien, som redan från avspark hade ett offensivt balanserat lag, bytte in Ioanis Hagi till den andra halvleken. Med honom på planen och med en lite större desperation i spelet, kom rumänerna fram fler gånger till det svenska straffområdet och några gånger in i det med en handfull halvchanser och avslut som följd.

Sverige skapade också lägen. Albin Ekdal hade inom loppet av en minut två fina lägen att öka på till 3-0. I första läget blev han serverad av Kristoffer Olsson, men avslutet täcktes till hörna via ett rumänskt ben. På den hörnan lade Lustig ner bollen till Ekdal vars skott gick i ribbans överkant.

Rumänien fick inte till någon allvarlig forcering och faktum är att så som matchen gestaltade sig var det aldrig riktigt oroligt för de svenska supportrarna på läktaren.
Sverige ledda av Janne Andersson gjorde - än en gång - en helgjuten insats när det gällde som mest och kan efter 2-0-segern välförtjänt se fram emot EM 2020. Slutspelet lottas den 30 november, ironiskt nog i Bukarest.

Svenskt EM-jubel i Bukarest.

– Inte många trodde att vi skulle hit och slå dom med 2-0, men vi gör en fantastisk match. Andra halvlek är såklart annorlunda men vi gör det bra. Vi står rätt och de skapar inte så många chanser, sade Marcus Berg efter matchen.

Och Janne Andersson var inne på samma linje.

– Vi förväntade oss en större anstormning, men den kommer ju aldrig riktigt. Det var egentligen bara att hålla balansen i laget och inte gå iväg för mycket. Och det gör vi, det är total kontroll.
– Som helhet tycker jag att det är en av våra bättre matcher faktiskt.

Nu återstår att avsluta EM-kvalet mot Färöarna hemma på Friends Arena på måndag kväll, förhoppningsvis med en rejäl hyllning från välfyllda läktare.

Även om avslutningsmatchen återstår kan Sverige redan nu summera ett framgångsrikt kval.

– I ett landslag måste man ha flexibilitet, som vi har pratat om, när man spelar mot olika typer av motstånd, och klara av det på ett bra sätt. Det tycker jag vi har visat det här året på ett jättebra sätt. Vi har visat att mäter vi Spanien får vi spela på ett sätt och har klarat det. Jobbigt därnere, men hemma jättebra. Och vi visar det mot de på pappret sämre lagen och nu visar vi det här i en jättesvår match på förhand, så jag är så jäkla nöjd med helheten, summerar Andersson och fortsätter:

– Och det känns också så roligt för att det finns… här är ju spelare som inte kom in idag som också är väldigt bra. Det är väldigt många spelare som har bra form så vi kan hitta olika sätt att spela och vi kan utveckla oss ytterligare som lag. Så det känns roligt, det känns kittlande för framtiden.

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo