Summering av läger i Göteborg

P19-landslaget futsal går in på sin andra säsong och har nyss genomfört ett läger i Göteborg. Förbundskaptenen Lars Ekdahl sammanfattar lägret och berättar om landslagets utveckling under det senaste året.

Förra veckan samlades P19-landslaget för första gången sedan EM-kvalet i januari där Sverige slutade tvåa i gruppen och inte lyckades ta sig vidare till Main Round. 16 spelare var kallade till lägret i Göteborg, inklusive debutanten Ahmad Moniry.

– Fokus låg på att fortsätta utbilda spelarna i futsal. Vi fortsatte med det vi gjorde förra säsongen vad gäller anfallsspel och försvarsspel. Det var länge sedan vi sågs, men det kändes som att sakerna satt ganska snabbt ändå. Alla hade tagit steg i sin futsal även om säsongen inte kommit igång fullt ut, säger förbundskaptenen Lars Ekdahl.

Lägret inleddes med ett yoyo-test för att mäta spelarnas fysiska status. Därefter genomfördes tre träningspass och en träningsmatch mot IFK Göteborg där landslaget vann med 6–1.

– Killarna genomförde matchen på ett väldigt imponerande sätt. Det var mycket bra defensivt spel hela matchen, både när det gäller det lägre försvarsspelet och när vi går upp högre och pressar på. Det offensiva spelet var stundtals också bra, men här finns fortfarande mer att utveckla vad gäller de rotationsmönster vi nöter och de lösningar vi söker i olika situationer.

Är du nöjd med samlingen?
– Vi är nöjda och var positivt överraskade över att det flöt på så bra. Främst matchen där vi gjorde en såpass bra prestation med bara ett och ett halvt pass i benen. Vi är även nöjda med lagandan där spelarna klickade snabbt. De vill lära sig och snappar upp saker snabbare nu än i början. Spelarna har mognat i sin futsal.

P19-landslaget har nu funnits i ett år efter att ha startats upp ifjol.

– Jag tror att vi har lärt oss mycket, både spelarna och ledarna, om vad som krävs. Vi hade en förhoppning om att nå längre i EM-kvalet, men hade vi haft mer tid bakom oss hade nog chanserna varit större. Annars är vi nöjda med att verksamheten är igång och att det funnits ett intresse runt laget. Det är många som följt våra matcher.

I början av december väntar en ny landslagssamling i Örebro, sedan ska Sverige möta Moldavien i Helsingborg under USM.

Marcus Heed