Link

Storseger mot Grönland

Sverige hade inga problem att avfärda Grönland i andra omgången av Nordic Cup. Adnan Cirak gjorde hattrick och Ayoub Abassi satte två mål när landslaget vann med 7–1 på lördagskvällen.

Efter gårdagens snöpliga förlust kunde förbundskapten Matija Dulvat idag räkna in en storseger mot Grönland.

Sverige valde att rotera laget inför den andra matchen mot Grönland. Bland annat fick Viktor Jansson förtroendet i målet och Jesper Nilsson fick göra sin landslagsdebut.

Redan efter en minut fick Adnan Cirak ett jätteläge att ge Sverige ledningen, men skottet smet strax utanför stolpen. Men det dröjde inte länge innan Cirak fick chansen på nytt. I en liknande sekvens satte han 1–0 till Sverige med ett lågt skott i vänstra hörnet. Efter sex minuter blev Cirak tvåmålsskytt när han petade in 2–0, framnickad av Yanku Marrah. 

Sverige hade stort flyt i anfallsspelet och radade upp målchanser under inledningen första halvlek. Men efter ett tag började Grönland att växa in i matchen och hade flera möjligheter att reducera. Viktor Jansson fick blocka ett par skott och såg till att Sverige behöll sin ledning.

Med fem minuter kvar till paus tog Sverige tillbaka kommandot. Ayoub Abassi fick göra sitt första mål i landslaget när han elegant lobbade in bollen bakom Grönlands målvakt. Grönland fick därefter en bra chans att kvittera när Sverige drog på sig sin sjätte frispark. Men på den utdragna straffen gjorde Viktor Jansson en svettig räddning som gjorde att 3–0 stod sig in i halvtid.

I andra halvlek fick Martin Herlin chansen i det svenska målet, hans första framträdande i landslaget sedan EM-kvalet 2015. Samtidigt var Sverige ytterst nära att utöka ledningen direkt med tre heta målchanser på de 30 första sekunderna.

Efter 32 minuter kom också 4–0. Grönlands målvakt, Malik Mikaelsen, var långt ute och från eget straffområdet kunde Fehim Smajlovic påpassligt dryga ut Sveriges ledning med ett långskott. Sedan rann det på – Smajlovic spelade fram Ayoub Abassi som rundade målvakten med en suldragning och petade in 5–0. Därefter stod Taha Abdi för ett tekniskt nummer och gjorde sitt första landslagsmål på inbytte målvakten Henning Bajare.

I ett försök att putsa till siffrorna testade Grönland jokerspel, men istället kunde Sverige rycka ifrån ytterligare. Adnan Cirak fullbordade sitt hattrick när han snodde åt sig bollen på offensiv halva och rullade in 7–0 i öppet mål. Till slut spräckte Grönland nollan och med en minut kvar fastställde Rene Eriksen slutresultatet till 7–1.

På måndag spelas den tredje matchen i Nordic Cup då Sverige ställs mot Danmark. Matchen börjar 15.30 och sänds på C More.

Marcus Heed