Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Förlust i första landskampen mot Island

F18/01-landslaget föll i den första av två landskamper borta mot Island. Slutresultatet skrevs till 3-0 till isländskorna efter tre mål i första halvlek. Returen spelas redan i övermorgon torsdag.
– Som så många gånger förr är det inne i straffområdet matchen avgjordes. Vi måste tuffa till oss där, säger F18-förbundskaptenen Anders Johansson.

F18-landslaget befinner sig för tillfället på Island där de avslutar året med dubbellandskamper mot just Island. Den första spelades under tisdagskvällen i isländska Fífan och det var hemmalaget som skulle avgå med segern.

Sverige inledde annars matchen förtroendeingivande och kom till en del halvchanser, men fick inte till det där sista. Istället var det Island som tog ledningen i matchen i den 16:e minuten efter att Hildur Thóra Hákonardottír nickat in en hörna till 1-0.

Tio minuter senare ökade Island på sin ledning till 2-0 Linda Lif Boama och ytterligare tio minuter senare kom även 3-0 genom Karen María Sigurgeirsdottir. Båda målen kom till efter kontringar.

Islands tre mål inom loppet av 20 minuter innebar ett tungt 3-0-underläge i halvtid för Sverige.

– Vi började matchen helt okej och skapade en hel del halvchanser och tryckte ner Island i banan. Vi hade en del inspel, men fanns inte på plats och saknade de där heta målchanserna. Efter en kvart tappade vi vårt spel helt i samband med att Island tog ledningen. Vi hittade på en massa saker med noll igenkänning jämfört med det vi har tränat på. Vi fick dålig balans i laget och kunde inte stoppa kontringarna. Deras 20 minuter där de gjorde tre mål blev väldigt avgörande i dag, säger förbundskapten Anders Johansson.

I andra halvlek jagade Sverige mål och reducering, men fick inte hål på isländskorna. Blågult hade mest boll, men hade svårt att komma till de där riktigt heta målchanserna.

Närmast kom Johanna Lindell i mitten av andra halvlek med en dubbelchans. Bollen såg ut att vara inne vid båda tillfällena, men det dömdes inte mål. Närmare än så kom inte Sverige denna tisdagskväll. Islands tre mål i första halvlek gav hemmalaget en 3-0-vinst.

– Vi hade ett stort bollinnehav runt deras straffområde, men måste bli bättre i sista tredjedelen. Som så många gånger förr är det inne i straffområdet matchen avgjordes. Vi måste tuffa till oss där. Det är stor skillnad internationellt. Island hade flertalet spelare som lirade i Champions League nyligen, det är en annan nivå internationellt. Samtidigt finns det bra saker från matchen också, jag är nöjd med vår speluppbyggnad fram till offensivt straffområde.

Redan på torsdag spelar lagen mot varandra igen. Den sista landskampen för i år.

Sveriges startelva: 12 Julia Langörgen – 7 Kajsa Törnqvist, 2 Saga Jontoft, 3 Kajsa Lang (K), 5 Elsa Törnblom – 15 Hanna Lundkvist, 8 Wilma Ljung Klingwall, 13 My Cato, 9 Lisa Johansson – 16 Filippa Graneld, 17 Beata Olsson.

Ersättare: 1 Angel Mukasa – 4 Sophia Redenstrand, 6 Julia Walentowicz, 10 Hanna Andersson, 11 Johanna Lindell, 14 Felicia Saving, 18 Evelyn Ijeh.

Ej spel: 19 Sara Lilja Vidlund (sjuk)

Johan Velagic