Link

Sarahs långa väg tillbaka till blågult

Hon debuterade i Allsvenskan redan som 15-åring och sågs som en av landets mest lovande spelare. Därefter rasade hon i vikt och fick börja om. Nu har Sarah Mellouk besegrat ätstörningarna och kommit tillbaka till elitfotbollen. I onsdags gjorde hon sin första landskamp på tre år när hon debuterade i U23-landslaget.

– Det är jätteroligt att vara tillbaka. Jag har kämpat hårt för det här de senaste åren. Det är alltid lika roligt att spela i landslaget och representera Sverige, säger Sarah Mellouk.

Det svenska U23-landslaget befinner sig för tillfället i Marbella i Spanien där laget avslutar landslagsåret med dubbellandskamper mot Rysslands A-lag. Första matchen i onsdags slutade oavgjort, 1-1.

– Det var en tuff match då Ryssland är ett jättebra lag, men vi stod upp bra i närkampsspelet och vann mycket dueller. Tyvärr kom vi till för få avslut. Vi behöver komma in i boxen oftare, säger Sarah Mellouk.

För egen del blev det knappa timmens spel på det svenska mittfältet.

– Det gick helt okej för egen del, men inte mycket mer än så, säger Sarah Mallouk.

Över 3,5 år sedan senast du spelade landskamp, var det nervöst?
– Jag är inte så nervös av mig så det var ganska lugnt. Jag vill alltid göra bra ifrån mig och prestera bra fotboll så det fanns en anspänning, men på ett bra sätt, säger Mellouk.

I dag måndag spelas den andra landskampen mot Rysslands A-landslag när U23-landslaget stänger årets landslagssäsong.

– Spelar vi på samma sätt som senast, men fyller på i boxen och kommer till fler avslut har vi stora chanser att vinna matchen. Ryssland är ett bra lag, men det är vi med och vi har haft jättebra träningar här vilket förhoppningsvis kommer att spegla sig i matchen, säger Mellouk.

 

Vad hade du för personliga förhoppningar på samlingen?
– Det är mest skitroligt att vara här, det är väldigt lärorikt. Det var ett tag sedan jag var på en landslagssamling så jag har mest tänkt på att komma hit och lära känna laget, prestera bra fotboll och ha kul. Jag vill ta med mig så mycket som möjligt hem till klubblaget.

Sarah Mellouk kom fram tidigt. Redan säsongen 2013 debuterade hon som 15-åring i Allsvenskan för FC Rosengård (dåvarande LdB FC Malmö) som vann den säsongen. Året därpå fick hon fler chanser i Allsvenskan och gjorde dessutom två mål innan flyttlasset gick till Umeå IK.

Uppe i Norrland fick hon rikligt med speltid under sin första säsong i laget och slog sin in i startelvan. Hon gjorde även en drös med ungdomslandskamper. Därefter gick det snett. Sarah drabbades av ätstörningar och rasade i vikt. Hon tog beslutet att flytta till pojkvännen i Kungsbacka och börja om. Fotbollsmässigt innebar det spel med Jitex BK i Division 1.

Nu är hon tillbaka. I somras återvände hon till Umeå IK och spel i Elitettan. Klubben gick som tåget och vann serien vilket innebär att Umeå IK och Sarah Mellouk nästa säsong spelar i Allsvenskan.

– Jag är jätteglad över att jag har tagit mig där jag är i dag. Det är jättekul att ha kommit tillbaka till elitfotbollen igen och att jag nu är tillbaka i landslaget är ännu ett kvitto. Det är väldigt skönt att känna den känslan. För 1,5 år sedan spelade jag i Division 3, för ett halvår sedan i Division 1, nästa år spelar jag i Allsvenskan och jag har debuterat i U23-landslaget.

Hur har du klarat omställningen att ta steget tillbaka till elitfotbollen igen?
– Jag har spelat på en hög nivå tidigare och hade ändå ganska lätt för att komma tillbaka i det. Några veckors träning med bra spelare i ett högre tempo så kom allting tillbaka. Det är inte så att jag har glömt av hur det är att spela på hög nivå. Jag har haft en bra träningsmiljö, mått bra som person och arbetat hårt vilket syns på planen.

Under hösten noterades hon för elva matcher och gjorde två mål på dessa när Umeå IK vann Elitettan.

– Den har varit helt okej. Det är en rätt stor omställning för mig. Det har gått över förväntan med tanke på hur min situation har sett ut. Jag hoppades så klart hela tiden att det skulle bli så bra som det nu har blivit, men jag trodde kanske inte riktigt på det.

Känslorna när ni blev klara seriesegrare?
– Det var skithäftigt. Det går inte riktigt att beskriva. Jag var bara jätteglad för laget och för mig själv att jag hade kommit tillbaka. Det var mycket känslor på en och samma gång just på grund av allt som har varit. Och hur bra allt kan bli, säger hon och fortsätter:

– Det är jättekul att se hur mycket det betyder för alla de som lägger ner väldigt mycket tid på klubben. Umeå IK är ett lag som folk förväntar sig ska ligga bra till i Allsvenskan. Hela Umeå vet vad UIK är så detta blir nog ett lyft för hela staden. Jag hoppas att folket kan hitta tillbaka till arenan och kolla fotboll nu när vi är i Allsvenskan igen. UIK har varit lite i skuggan under åren i Elitettan.

Varför vinner Umeå IK Elitettan i år?
– Det har varit stabilt hela hösten jag har varit där, säkert även under våren också. Det är ett lag som har spelat tillsammans länge och som har byggt upp det här under lång tid. Det är många bra spelare i laget och alla trivs bra med varandra. Jag tror att det är det som har gjort att vi har kunnat gå upp i år. Vi har hela tiden krigat för varandra och det är de skillnaderna jag har känt av nu jämfört med när jag var här senast.

Allsvenskan 2020, hur låter det?
– Det ska bli skitroligt. Det är också en grej jag har kämpat väldig hårt för de här åren. Att komma tillbaka och spela i Allsvenskan igen. Att spela med de bästa spelarna och lagen. Jag tror och hoppas att det kommer gå bra både för mig och för laget nästa säsong. Jag har som sagt spelat på den här nivån tidigare och känner mig trygg i att jag kommer klara av det nu med.

Inte nog med att det blev avancemang till Allsvenskan med Umeå IK. Jitex BK som hon inledde säsongen i och spelade med under våren vann också sin serie och spelar i Elitettan nästa år. Säsongen 2019 slutade alltså med dubbla seriesegrar för Mellouk.

– Jag har för mig att Jitex blev klara för Elitettan samma dag som vi blev klara för Allsvenskan. Det var helt sjukt. En av de största dagarna i min fotbollskarriär. Jag är jätteglad för Jitex skull.

Johan Velagic