Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Peter Wennberg inför EM-kval 1 på hemmaplan

I dag onsdag går P01-landslaget in i EM-kval 1 på hemmaplan. Klockan 16.00 är det avspark på Gavlevallen i Gävle mot Slovenien. Övriga lag i gruppen är Estland och Ukraina. De två bästa lagen i gruppen går vidare till vårens Elite Round.
– Utgångsläget är att alla lagen kan slå varandra. Det är tre motståndare som kommer att kräva mycket av oss om vi ska gå vidare, säger P01-förbundskaptenen Peter Wennberg.

I helgen samlades P01-landslaget i Gävle där laget kommer att spela två av sina matcher i EM-kval 1. Den tredje matchen spelas i Sandviken. Laget har hunnit känna på dagens matcharena Gavlevallen.

– Vi har gjort två taktiska träningar på Gavlevallen och har jobbat med teambulding för att få ihop gruppen och bli ett lag. Även om det kallt har vi bra förutsättningar. Vädret har varit en utmaning, men en utmaning som vi njuter av. Under dagarna har det varit nollgradigt, snöat och det har ösregnat. Vi har tagit med vädret i bilden och har valt att addera det till en styrka för oss, säger förbundskapten Peter Wennberg som är imponerad av konkurrenssituationen i laget.

– Det är en fantastisk konkurrenssituation i laget. Vi har verkligen 20 grabbar som bjudit till ordentligt och gjort det väldigt svårt för oss att ta ut en startelva vilket är en fantastisk känsla. Det är underbart att se hur påkopplade de är under träningarna och hur de samverkar på ett väldigt effektivt sätt, säger Peter Wennberg.

I januari i år stod det klart att Peter Wennberg blev ny förbundskapten för P01-landslaget. I juni gjorde han sina första landskamper som förbundskapten i dubbellandskamper borta mot Ungern. Därefter har Wennberg lett laget i en fyrnationsturnering på hemmaplan och en trenationsturnering i Finland under hösten.

– Tiden har varit knapp med få samlingar. Varje dag har vi jobbat med att lära känna varandra bättre då vi till varje samling haft nya spelare med. Det är stimulerande och vi har vuxit som lag vid varje tillfälle. Det är en utmaning för killarna att vara inkluderande, ta hänsyn till varandra och lära känna varandra. Det är positivt att inte ta saker för givet, vi måste vara skickliga på att kommunicera för att skapa en tydlighet, säger Wennberg.

För egen del blir det din första tävlingsmatch som förbundskapten. Hur ska det bli?
– Det ska bli väldigt spännande och utmanande. Sen är känslan inom mig inte påverkad av att det är tävlingsläge. När det väl är avspark kommer det att vara fullt fokus på det vi ska göra, precis som vi har gjort i tidigare matcher. Det är inte så att det är en ny färg på gräset eller så. Det är fotboll. Det är match. Det är samma fokus, säger Wennberg.

I första matchen väntar Slovenien. Ett Slovenien som Sverige slog i U17-EM förra året. Den gången blev det en blågul 2-0-vinst. Nu möts lagen igen i EM-kvalet till U19-EM nästa år.

– Slovenien är ett lag som har gjort bra prestationer under året sett till resultaten. Kollar vi tillbaka i tiden har den här kullen varit bra och var förra året med i U17-EM. Vi har lyckats scouta de i samtliga matcher under året. Vi har en samlad bild på vad de är bra på och vart vi har möjligheter att såra dem. Offensivt sett är Slovenien skickliga på kontringar. Det är ett lag som är välväxt längst fram och längst bak och som i försvarsspelet gärna står högt och pressar högt.

Övriga lag i gruppen är Estland och Ukraina. De två bästa lagen i gruppen avancerar vidare till vårens avgörande kval Elite Round.

– Utgångsläget är att alla lagen kan slå varandra. Det är tre motståndare som kommer att kräva mycket av oss om vi ska gå vidare. Det kommer att krävas bra prestationer från vår sida för att slå de här lagen.

Biljettinfo hittar du nedan. Matchen kommer även att livesändas på svenskfotboll.se.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Aftonbladet
  • Swedbank
  • Volvo