P18-landslaget förlorade EM-kvalavgörandet

P18-landslaget hade allt i egna händer inför EM-kvalavgörandet mot Ukraina men förlorade med 1-2 hemma på Gavlevallen. En tuff förlust som innebär att Sverige slutar trea i gruppen bakom just Ukraina och Slovenien och därmed förlorade chansen att kvalificera sig för EM.
– Tyvärr fick vi inte in bollen i dag till 2-2 och kunde inte freda målet riktigt. Det är de detaljerna som avgör i dag, säger P01-förbudskaptenen Peter Wennberg.

Sverige åkte på en riktig kalldusch. Endast sex minuter in i matchen hade Ukraina tagit ledningen med 0-1 efter en kantfrispark som Danylo Sikan nickade in i mål.

Sverige tog tag i matchen och kom till en del lägen. Jack Lahne hade ett inspel som ett ukrainskt ben styrde mot eget mål, men bollen precis utanför. Därefter hade Lahne ett skott från snäv vinkel som gick utanför.

Efter 20 minuters spel fick Alex Timossi Andersson Sveriges bästa chans under första halvel. Linus Borgström spelade bollen i djupet på Lahne som klackade den vidare till Timossi Andersson vars skott räddades ut till en hörna.

I slutet på halvlek kunde Ukraina göra ett tungt 0-2-mål. Än en gång var det Danylo Sikan som hittade nätet. Den här gången sköt han ett välplacerat skott längs med marken.

– Efter den första kvarten var vi det bollförande laget. Vi följde matchplanen väl i dag igen, men det som gäckar oss och faller oss är detaljer i försvarsspelet. För dagen var vi tyvärr oskickliga på fasta situationer vilket straffar oss väldigt hårt. Vi släppte in mål trots att vi inte släppt till många chanser alls. Samtidigt gör vi inte mål på våra chanser som vi skapar och är inte tillräckligt effektiva framåt, säger förbundskapten Peter Wennberg.

I upptakten av andra halvlek fick Sverige en mycket välbehövlig reducering till 1-2. I den 52:a minuten sköt Jack Lahne in sin egna retur efter en fin framspelning av Benjamin Nygren.

Då Slovenien ledde stort i sin match mot Estland hade Sverige halkat ner till en tredjeplats och behövde således ett mål till. En kvittering hade inneburit att Sverige tog sig förbi Ukraina i gruppen upp på en andraplats och hade därmed gått vidare.

Det skapades några halvchanser och i slutet kom forceringen. I den 90:e minuten tilldelades Sverige en hörna. Sverige skickade upp allting, inklusive målvakten Simon Andersson. Efter lite flipperspel kunde Ukraina rensa undan.

På tilläggstid var det sedan mycket ryckigt spel då Ukraina effektivt lät klockan gå. Sverige drabbades även av en utvisning på lagkapten Amel Mujanic och i Ukraina blev Mykhailo Mudryk utvisad i samma situation.

I den sista minuten fick Sverige en sista chans. Bollen damp ner vid Benjamin Nygren precis framför mål. Anfallaren avslutade med ”fel” fot och målvakten kunde rädda. Ukraina vann matchen med uddamålet 1-2.

– I halvtid kände vi ändå att detta var vår match. Det låg i luften att vi skulle vända det här och fixa det. Allteftersom klockan tickar på blir vi mer forcerande vilket gjorde att vi tappade rytmen i saker och ting. I slutskedet fick vi en gyllene chans, men det där lilla sista saknades i dag tyvärr. Sen får vi inte glömma att vi spelade mot en topprankad nation och anför matchen. Vi hade mycket boll och var skickliga i många delar av spelet, men brast tyvärr där det avgörs. Och det är också en skicklighet att vara duktig i de lägena, säger Peter Wennberg.

Trots 2-2 i öppningsmatchen mot Slovenien med en man mindre halva matchen och en storvinst mot Estland i den andra gick Sverige inte vidare till Elite Round då laget slutade på en tredjeplats i gruppen.

– Sett till prestationerna i varje enskild match gjorde vi mycket av det vi hade planerat för. Vi hanterade matcherna på ett bra sätt. Med en man mindre klarade vi 2-2 mot ett Slovenien som var i fjol spelade U17-EM, vi vann stort mot Estland och gjorde en bra prestation mot Ukraina som är rankat högst av lagen i gruppen. Tyvärr fick vi inte in bollen i dag till 2-2 och kunde inte freda målet riktigt. Det är de detaljerna som avgör i dag. Vi känner att vi gav oss själva chansen i varje match och jobbade hårt för att påverka matchbilden till vår fördel i alla matcherna. Det är en konstig känsla just nu att inte ha gått vidare, säger Wennberg.

Startelvan: 1 Simon Andersson - 17 Linus Borgström, 3 Hampus Svensson, 4 Helmer Andersson, 5 Samuel Ohlsson - 15 Erik Ahlstrand, 8 Manasse Kusu, 6 Amel Mujanic (K), 19 Alex Timossi Andersson - 14 Benjamin Nygren, 10 Jack Lahne.

Ersättare: 12 Daniel Strindholm (MV), 2 Jakob Hedenqvist, 7 Julian Larsson, 9 Rami Hajal, 11 Noah Alexandersson, 13 Erik Grandelius, 16 Oskar Fallenius, 18 Isac Larsson. 

Johan Velagic

Nationella partners