En poäng för decimerat Sverige i kvalpremiären

Det blev delad pott i EM-kvalpremiären hemma mot Slovenien. Matchen på Gavlevallen slutade 2-2 efter ett drömmål av inhopparen Jack Lahne i andra halvlek. Tidigare hade Benjamin Nygren inlett målskyttet. Trots en man mindre halva matchen fick Sverige med sig en poäng.
– Att vi fick med oss en poäng trots att vi var en man mindre så länge och hamnade i underläge skvallrar om vilken kämpainsats killarna gjorde, säger P01-förbundskaptenen Peter Wennberg.

Publiken i Gävle bjöds på en relativt händelserik första halvlek på Gavlevallen. Både Sverige och Slovenien kom till en del målchanser.

Efter en dryg halvtimmes spel öppnade Benjamin Nygren målskyttet i matchen. Sverige fick in bollen i straffområdet och flipperspel uppstod. Nygren stod välplacerad nära mål och kunde nypa till och ge Sverige ledningen med 1-0 i den 33:e minuten.

Första halvlek fick dock ett trist slut för svensk del. Först kvitterade Slovenien till 1-1 i den 42:a minuten genom Renato Simic. Bara två minuter senare blev Fredrik Hammar utvisad.

– Det var ganska stökigt spel från båda lagen som inte fick träff i det de önskade att göra. Vi var lite för utspridda och ville för mycket. Vi hamnade i otakt med varandra. Det var mycket felpass och bolltapp, men händelserikt. Vi hade svårt att etablera ett passningsspel på offensiv planhalva på grund av att vi vann bollen när vi var dåligt organiserade i försvarsspelet, säger förbundskapten Peter Wennberg.

Inledningen av andra halvlek gick heller inte Sveriges väg. I den 54:e minuten gjorde Slovenien ett nytt mål och tog ledningen med 2-1. Den här gången var det Matija Burin som knoppade in ett mål efter en hörna.

Den blågula repliken skulle däremot inte vänta länge. I den 57:e minuten byttes Jack Lahne in. Minuten senare stod han för ett drömmål. På volley drog Lahne till med en stenhård volley som gick som en projektil rätt upp i krysset till 2-2.

– Det är akrobatik på väldigt hög nivå. På Zidanemanér sköt han in bollen i krysset. Det var oerhört vackert. Bara det målet var värt att ta sig till Gavlevallen i dag, säger Peter Wennberg.

Med en man mer var det Slovenien som hade mest boll medan Sverige fick ligga och lura på kontringar. Båda lagen skapade sina chanser. Simon Andersson stod för en del fina räddningar medan Sverige skapade några farligheter på fasta situationer.

Trots en man mindre hela andra halvlek och underläge fick Sverige med sig en poäng från matchen som slutade 2-2.

– Allting som kan hända i en fotbollsmatch hände. Det var väldigt mycket att arbeta med både för spelarna och för oss ledare. Vi fick verkligen slita och jobba hårt för att komma tillbaka in i matchen. Eftersom vi hade en utvisad var vår spelidé att ligga lågt och vänta på våra möjligheter till att kontra och ta vara på fasta situationer. Och på så sätt skapade vi en del lägen. Vi fick även jobba väldigt hårt i försvarsspelet på grund av att vi var en man mindre, säger Wennberg och fortsätter:

– Det var en fantastisk inställning på spelarna. Jag är priviligierad att få jobba med så entusiastiska och energifyllda killar som driver varandra och hjälper varandra. Det är ett fint gäng som var väl värda en poäng i dag. Det var ett styrkeprov i dag som de klarade jättebra. Vi ska komma ihåg att Slovenien är ett väldigt bra lag och spelade U17-EM förra året. Att vi fick med oss en poäng trots att vi var en man mindre så länge och hamnade i underläge skvallrar om vilken kämpainsats killarna gjorde.

EM-kvalet går nu vidare med match mot Estland i Sandviken på lördag.

– Nu handlar det om att ta med oss saker vi gjorde bra från dagens match och korrigera saker som fungerade mindre bra. Vi ska även titta på Estland och sedan försöka slå ihop det till en matchplan. Vi har en tydlig idé och sätt att spela och den ska vi jobba vidare med.

Avspark mot Estland sker 13.00 på lördag. Biljettinfo finner du nedan. Även lördagens match kommer att livesändas på svenskfotboll.se.

Den svenska startelvan mot Slovenien. Foto: SvFF.

Startelvan: 1 Simon Andersson - 2 Jakob Hedenqvist, 3 Hampus Svensson, 4 Helmer Andersson, 5 Samuel Ohlsson - 15 Erik Ahlstrand, 8 Manasse Kusu, 6 Amel Mujanic (K), 20 Fredrik Hammar - 14 Benjamin Nygren, 11 Noah Alexandersson.

Ersättare: 23 Daniel Strindholm (MV), 7 Julian Larsson, 9 Rami Hajal, 10 Jack Lahne, 13 Erik Grandelius, 16 Oskar Fallenius, 17 Linus Borgström, 18 Isac Larsson, 19 Alex Timossi. 

Johan Velagic

Nationella partners