Link

Nicklas Asp inför Nordic Cup

Sverige laddar inför Nordic Cup och ger flera nya spelare chansen i turneringen som avgörs i Åbo. Nicklas Asp berättar om lagets målsättning och om kliven som Sverige tagit under året. Sveriges assisterande förbundskapten blickar också fram emot EM-kvalet i januari 2020.

Efter VM-kvalet i Kroatien har herrlandslaget laddat om inför nästa uppgift. Sverige är på plats i Åbo för att spela Nordic Cup där laget kommer att ställas mot Norge, Grönland, Danmark och Finland.

– Vi har två tankar i huvudet, en kortsiktig och en långsiktig. Det är ett bra tillfälle att testa nya spelare som gjort det bra i ligan, samtidigt är det ett EM-kval i januari och detta är enda samlingen innan dess. Så man kan säga att Nordic Cup blir ett genrep också där vi haft möjligheten att ta ut en större trupp, säger Nicklas Asp och fortsätter:

– Sedan vill vi även vinna Nordic Cup. Vi har en grundtrupp som varit med tidigare och några nya spelare. Alla kommer få spela och vi kommer att matcha laget olika i matcherna. Målet är att vi ska spela final mot Finland på tisdag och vinna.

I truppen finns fyra debutanter – Hampus Furublad, Ayoub Abassi, Alan Arslan och Jesper Nilsson. Nya i truppen sedan VM-kvalet är också Martin Herlin (9 landskamper), Irfan Delimedjac (14 landskamper) och Taha Abdi Ali (2 landskamper).

– Vi fick två skadeavbräck i Kristian Legiec och Mattin Atai Najafi. Det är oklart hur länge de är borta och då ville vi se fler pivoter. Vi har tagit med Irfan Delimedjac som har rutin från landslaget och två helt nya spelare i Ayoub Abassi och Jesper Nilsson. Sedan har vi gått på spelare som gjort det bra i SFL. Furublad, Arslan, Herlin och Abdi Ali har sett väldigt bra ut, så vi vill ge dem en chans.

Finland har vunnit Nordic Cup fyra år i rad, men nu siktar Sverige på att vinna titeln i Åbo.

– Alla fyra matcher är tuffa, men Finland är det största hindret. De har blivit bättre och bättre som oss. Men de ligger en nivå före oss hela tiden, även om vi utvecklas i samma takt. De har haft sitt landslag i 20 år och gick vidare till Elite Round i VM-kvalet.

I samma VM-kval åkte Sverige ut i Main Round, men totalt sett stod landslaget för en bra insats. Nicklas Asp menar att Sverige har tagit ytterligare kliv under hösten.

– Kroatien-matchen är den bästa prestationen ett svenskt futsallandslag gjort. Man märke att vi kunde stå emot och ge dem en rejäl match, med lite flyt hade vi fixat en poäng. Det var nyttigt för spelarna att uppleva futsal på den nivån, det är inte många i Sverige som har gjort det. För där ser man verkligen skillnad i matcherna och vad futsal verkligen är. Det var en bra erfarenhet för spelarna som var där, de förstod vad som krävs.

Efter Nordic Cup väntar nästa kvalspel för Sverige. I januari kommer man att ställas mot Malta, Grekland och Polen i första steget av EM-kvalet.

– Nu när vi har tagit kliv tycker jag att vi ska slå Grekland och Malta. Det ska vi göra, och sedan sikta på en gruppfinal mot Polen. De är på en nivå strax bakom Kroatien och Bosnien, så det kommer bli tufft. Men vi vet att vi har chans att vinna, avslutar Nicklas Asp.

Marcus Heed