Jack Lahne om sitt drömmål i EM-kvalet

Han byttes in i den 57:e minuten. Sekunder senare slog han till med ett riktigt drömmål med sin första touch. Jack Lahnes 2-2-mål mot Slovenien var något alldeles extra. Dessutom gav målet en viktig poäng i EM-kvalet som i dag går vidare med match mot Estland.
– Jag fick till en riktigt bra träff, säger Jack Lahne.

P01-landslaget ligger för tillfället samlade i Gävle och Sandviken för EM-kval 1. Sverige inledde kvalet med match mot Slovenien på Gavlevallen. Benjamin Nygren gav blågult ledningen med 1-0, men några olyckliga avslutade minuter i första halvlek renderade i en slovensk kvittering till 1-1 samt en svensk utvisning.

– Vi kom in i omklädningsrummet och alla sa att vi i verkligen skulle behöva jobba hårt och steppa upp i andra halvlek. Att vi inte kunde slöa med nånting nu när vi var en man mindre. Det var ett bra halvtidssnack där alla pratade och var delaktiga. Vi som satt på bänken berättade hur vi upplevde matchen därifrån och de som spelade tog åt sig av det. Trots att de fick in 2-1 fortsatte vi bara att gnugga på tills matchen var slut, säger Jack Lahne.

Kort efter Sloveniens 2-1-mål i upptakten av andra halvlek byttes Jack Lahne in. Anfallaren behövde inte särskilt många sekunder innan han slog till. Och som han gjorde det. En högteknisk volley utanför straffområdet rätt upp i ena krysset.

– Det var som en lite småchock för mig. Jag hade precis bytts in när vi skulle ta en hörna. Jag såg att bollen gick mot bortre stolpen så jag flöt med. Den nickas ut mot mig och på min första touch fick jag till en riktigt bra träff. Direkt när jag sköt kände jag att den här går in i krysset, säger Jack Lahne.

Vad säger du ditt inhopp, utöver målet?
– Det var ett svårt inhopp med tanke på att vi spelade med en man mindre. Presspelet var lite annorlunda som jag hade lite svårt med, men jag kom in i det mer och mer. Även om vi hade en utvisad var vi lite mer kompakta och skapade lite mer chanser i andra halvlek samtidigt som vi inte släppte till så mycket chanser, säger Lahne.

I dag lördag går EM-kvalet vidare med match mot Estland på Jernvallen i Sandviken. Ett Estland som föll i sin öppningsmatch med 0-4 mot Ukraina.

– Jag underskattar verkligen inte Estland. Jag har sett stora nationer falla mot små nationer tidigare och respekterar Estland som vilket annat motstånd som helst. Precis som alla lag har Estland spetsegenskaper som vi måste se upp med. Sen är ju bollen rund och vad som helst kan hända, säger Lahne och fortsätter:

– Förhoppningsvis kan vi styra matchen på ett annat sätt jämfört med mot Slovenien. Vi ska försöka ha mer bollinnehav i matchen och dra nytta av det. Alla i laget vill gå vidare från det här kvalet till nästa runda och vet vad som behöver göras.

Detta är inte första gången Lahne och P01-landslaget kvalar. I fjol kvalade laget in till U17-EM där de nådde en kvartsfinal.

– Vi måste vara ett lag i alla lägen, kämpa för varandra varenda minut och aldrig ge upp. Förra året gick vi vidare till EM från Elite Round med ett mål gjort och noll insläppta, en vinst och två kryss. Det är jätteviktigt att vi är kompakta och håller spelidén som tränarna har satt. Tränare är tränare och ser saker som vi spelare in ser så vi måste följa matchplanen.

För att ta sig vidare till nästa kvalrunda Elite Round gäller det att sluta som ett av gruppens två bästa lag.

– Chanserna att gå vidare är fortfarande höga. För mig finns bara vinst så vi behöver gå in och vinna de här två matcherna.

Till vardags spelar 18-åringen i franska Amiens som han anslöt till efter genombrottssäsongen i moderklubben BP förra året. Totalt blev det fyra mål på sju starter och tolv inhopp i Allsvenskan.

– Det var ett hektiskt år för mig då det var samma år som vi spelade U17-EM. I början av säsongen gjorde jag något inhopp och fanns hela tiden med runt om laget. Direkt efter EM gjorde ett jag mål mot Dalkurd, men tappade lite efter det. Jag fortsatte att träna på extra så mycket som möjlig för att vara beredd på när jag väl skulle få chansen igen. På hösten bytte vi tränare och jag fick börja spela. Jag gjorde några mål och hamnade i ett flow och då fanns det bara en väg att gå, framåt. Jag vill alltid vinna, men tyvärr åkte vi ut mot AFC i kvalet vilket var väldigt tungt.

I år åkte BP på ytterligare en degradering. Klubbens andra på lika många säsonger. Det innebär att BP nästa år spelar i Division 1.

– Det är jobbigt att se att BP är nere i Division 1 igen. BP är en klubb som har en plats i mitt hjärta och som jag alltid vill att det ska gå bra gör. Jag spelade i akademin när BP senast åkte ner från Allsvenskan till Division 1. Klubben hamnar i ett speciellt skede. Samtidigt vet jag att BP kommer att komma tillbaka. Det handlar om att bygga ett nytt lag och sen bara köra.

Inför 2019 värvades anfallaren över till Amiens, hemmahörande i franska Ligue 1. Lahne får sin matchning i Amiens b-lag medan han tränar på för fullt i a-laget som har flertalet landslagsmän för olika nationer.

– Första träningen var lite nervöst, men jag gillar det. Eller, det var lite mer pirrigt. Som när du som barn gick och lade dig natten innan julafton. Att du är spänd och förväntansfull. Jag ville visa de vad jag kunde. Jag försökte ta för mig direkt och inte vara feg.

Är det någon/några spelare du kollar extra på och försöker ta efter?
– Det finns många väldigt duktiga spelare i laget, men Saman Ghoddos tittar jag mycket på. Det var en förebild redan innan jag kom till Amiens. Han ger mig många råd och jag bara försöker ta emot så mycket info som möjligt. Gael Kakuta och Moussa Konaté är två andra duktiga spelare som är landslagsspelare för Kongo och Senegal. Det är spelare med stor erfarenhet som jag försöker lära mig av. Även Haitam Aleesami från Norge kollar jag på, men kanske mer hur han är utanför plan då han spelar på en helt annan position än mig. Han är väldigt professionell i alla lägen vilket jag också vill ta efter. Jag vill vara i en miljö som är bra för mig.

Med en tredjedel av säsongen spelad ligger Amiens för närvarande på en 15:e plats i ligan, endast fyra poäng ner till nedflyttningsplatsen. Lahne har ännu inte debuterat i Ligue 1, men är redo om chansen skulle dyka upp.

– Det gäller att bara fortsätta med det jag gör och inte ge upp. Utifrån sett kanske det ser ut att gå tungt för mig, men så är det inte. Kollar vi på vilka jag konkurrerar med och starten vi har fått på ligan är det svårt för tränaren att ta in en ung spelare helt plötsligt. Men jag förbereder mig, tränar på extra och kommer att vara redo när chansen väl kommer. Den kanske inte kommer nästa omgång, den kanske inte kommer den här säsongen, men den kommer att komma. Och då kommer jag att vara redo. Jag vill att de ska tänka ”det här borde vi gjort mycket tidigare”.

Hur trivs du i Frankrike?
– Jag trivs väldigt bra. Både Saman och Haitam har välkomnat mig på ett jättebra sätt utanför fotbollen. Saman bjuder ofta över mig på middag och jag umgås mycket med honom, han har blivit som en storebror för mig. Vi är en liten grupp som pratar svenska och sen en lite större grupp som pratar engelska. Det är viktigt så att det inte bara blir så att jag tränar, kommer hem och spelar tv-spel. Utan att jag faktiskt har andra saker även utanför fotbollen är viktigt.

Och hur går det med franskan?
– Jag tar tre lektioner i veckan och jag lär mig det bättre och bättre, men det är ett väldigt svårt språk med mycket grammatik. Förhoppningsvis kan jag tala det flytande i slutet av säsongen. Men att läsa och skriva på franska…det kommer ta lång tid!

Johan Velagic

Nationella partners