Link

Förlust trots stort spelövertag

Ett effektivt och lågt stående Norge bjöd inte Sverige på några anfallsytor i Nordic Cup. Första matchen i Åbo slutade med svensk förlust, 1–2.

Ett blåklätt Sverige inledde premiären av Nordic Cup med mycket bollinnehav. Norge sjönk lågt och tillät inte Sverige att närma sig målet. När Sverige började trycka ner det norska försvaret kom istället en kalldusch. Efter fyra minuter fick Tobias Schjetne bollen på kontring och gjorde 1–0 på Norges första riktiga målchans. 

Efter målet fortsatte Norge att krympa ytorna på egen planhalva, vilket gjorde att Sverige hade svårt att skapa heta målchanser. På ännu en kontring hade Norge chansen att utöka till 2–0, men den norska anfallaren lyckades inte styra in inspelet. Tio minuter in i matchen fick Sverige en jättechans. På hörna fick Adnan Cirak två chanser när han först klackade bollen på norske målvakten och sedan sköt över på sin egen retur. I samma veva hade Norge ett skott i ribban.

Adnan Cirak var involverad i mycket och till slut kom kvitteringsmålet när han vände bort en norsk försvarare och tryckte in 1–1 i bortre hörnet, som också stod sig till halvtid. 

Andra halvlek fortsatte i samma stil. Trots högt bollinnehav hade Sverige svårt att få flyt i anfallsspelet mot ett lågt norskt försvarsspel. Sverige försökte och försökte att dyrka upp Norges försvar, oftast genom att hitta Adnan Cirak som targetspelare och pivot. 

Efter 30 minuter var Sverige nära att ta ledningen när debutanten Ayoub Abassi ryckte sig loss och sköt i ribban. Sverige fortsatte att trycka på framåt mot ett Norge som inte tog några risker och rensade undan bollarna. Med åtta minuter kvar kom dock nästa smäll när Christopher Moen frispelades på en inspark och gav Norge ledningen med 2–1. 

Matija Dulvat tog timeout där Sveriges motdrag blev att ta ut målvakten och spela resten av matchen i numerärt överläge. Även då hade Sverige svårt att skapa heta kvitteringslägen och första matchen i Nordic Cup slutade med en knapp förlust. 

Imorgon får Sverige chansen att revanschera sig mot Grönland i Nordic Cup. Matchen börjar 17.00 och sänds på C More. 

Marcus Heed