Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

EM i nytt format – kvalet lottat

Futsalen växer och när herrarnas EM-kval inleds i början av nästa år är det med ett helt nytt format. EM avgörs fortsättningsvis vart fjärde år och en del av kvalet spelas i grupper med hemma/borta-möten, precis som inom fotbollen.
Sverige får ta sig an Polen, Grekland och Malta i första kvalsteget.

Sverige går in i den första kvalrundan som avgörs i en enkelserie på Malta i månadsskiftet januari-februari 2020. Utöver Malta och Sverige deltar Grekland och Polen i grupp C. Gruppsegraren går vidare till gruppspelsfasen (feb-sep 2021) medan tvåan får ytterligare en chans att ta sig dit via ett play off (i april 2020).

- Det är en tuff lottning, Polen är rankade 19:e i världen och var därmed fjärde högsta bland de lag som fanns med i den här lottningen, säger Mathias Etéus, gruppchef futsal på SvFF som bevistade lottningen i Schweiz tillsammans med förbundskapten Matija Dulvat.

- Det ska bli kul att få möta Polen för första gången och även Grekland som vi ställdes mot senast 2015.

Lagen som kvalificerat sig till VM-kvalets Elite Round står över det första kvalet där bland annat Sverige deltar. Sverige ingick i den andra seedningspotten och Polen är alltså det topprankade laget i vår grupp som är en av totalt nio grupper.

Till kvalets gruppspelsfas tar sig 32 lag som delas upp i åtta grupper. Gruppsegrarna samt de sex bästa tvåorna går till EM-slutspelet 2022. Sjunde och åttonde tvåan gör upp i play off om en plats och den 16:e platsen i EM-turneringen innehas av värdnationen Nederländerna. EM spelas där 19 januari-6 februari 2022.