Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Ny förlust för F18-landslaget mot Island

F18/01-landslaget fick två tuffa landskamper mot Island på plats på ön. Det första matchen förlorade laget med 0-3 och på torsdagskvällen blev det en ny förlust med 0-2 mot isländskorna.
– Vi hade mycket boll och tog oss fram till straffområdet, men hade förtvivlat svårt att komma till de där heta lägena, säger F18-förbundskaptenen Anders Johansson.

Årets sista landskamp för F18-landslaget inleddes på värsta tänkbara sätt. Redan i den andra minuten gjorde Island 1-0 genom Sveinidis Jane Jonsdottir genom en kontring.

Sverige studsade tillbaka, ägde mycket boll, men hade svårt att komma till några riktigt heta målchanser. Efter 45 minuters spel var det Island som alltjämt hade en 1-0-ledning.

– Vi fick en väldigt tråkig start med mål i baken direkt efter 1.45. Det är inte den starten man önskar att få på en match. Annars var den här matchen ganska lik den vi spelade för två år sedan. Vi hade mycket boll och tog oss fram till straffområdet, men hade förtvivlat svårt att komma till de där heta lägena. Island är ett väldigt försvarsstarkt lag och är tuffa och tacklas. Vi var inte riktigt bekväma med det. Sedan är Island duktiga i omställningarna, där är de blixtsnabba och går mer rakt på mål jämfört med oss, säger förbundskapten Anders Johansson.

Även i andra halvlek hade Sverige mycket boll, men målchanserna var få. Laget skapade en del farligheter på fasta situationer genom hörnor och frisparkar, men bollen hittade inte in.

Istället kunde Island göra 2-0 på en ny kontring. Karolina Lea Vilhjalmsdottir satte dit tvåan för hemmalaget i den 67:e minuten.

Sverige fortsatte att jaga mål, men förblev mållösa i matchen som Island vann med 2-0.

– Andra halvlek var relativt lik den första halvleken. Vi tog oss fram bra till deras straffområde, men fick inte till några riktigt farliga avslut. Island gjorde tyvärr sitt andra mål efter ett misstag från oss som gav de en kontring. Vi blev lite stressade och gjorde lite felpass och kommer inte till så många avslut som vi vill, säger Anders Johansson.

F18-landslaget avslutade därmed året med två förluster på bortaplan mot Island då tisdagens match slutade med en 3-0-förlust.

– Det vi känner just nu är att vi behöver bli tuffare i närkamperna till nästa år när det drar igång igen. Spelet mellan straffområdet biter bra, men vi måste bli betydligt tuffare i båda straffområden. Både att kunna försvara oss i vårt eget straffområde och att vi är tuffare i deras box för att göra mål, säger Johansson.

Startelvan: 12 Julia Langörgen - 6 Julia Walentowicz, 2 Saga Jontoft, 3 Kajsa Lang (K), 4 Sophia Redenstrand - 11 Johanna Lindell, 14 Felicia Saving, 10 Hanna Andersson, 8 Wilma Ljung Klingwall - 9 Lisa Johansson, 18 Evelyn Ijeh.

Ersättare: 1 (MV) Angel Mukasa, 5 Elsa Törnblom, 7 Kajsa Törnkvist, 13 My Cato, 15 Hanna Lundkvist, 16 Filippa Graneld, 17 Beata Olsson, 19 Sara Lilja Vidlund.

Johan Velagic