Link

Anderssons trupp inför avgörandet

Herrlandslaget står inför avgörande matcher i EM-kvalet, Rumänien borta 15 november och Färöarna 18 november. Förbundskapten Janne Andersson offentliggjorde sin 25-mannatrupp på onsdagen, en trupp som bland annat innehåller nytillskott i form av Serie A-spelarna Dejan Kulusevski och Mattias Svanberg.

Sverige är i skrivande stund tvåa i EM-kvalgrupp F bakom redan slutspelsklara Spanien. Försprånget till kommande motståndaren Rumänien är en poäng och lagen har snarlik målskillnad.
Seger i Bukarest säkrar en svensk EM-plats medan ett kryss kräver att Sverige följer upp med att besegra Färöarna hemma på Friends Arena.
Skulle det bli förlust mot Rumänien behöver Sverige hjälp av Spanien i den avslutande omgången. Skulle en eventuell förlust skrivas 1-2, hamnar lagen exakt lika i inbördes möte och ett antal andra särskiljningsscenarion öppnar sig.

– Det är viktiga, helt avgörande matcher som väntar. Vi har allt i egna händer, vilket naturligtvis känns bra i ett så här sent skede av kvalspelet. Vi väljer att ta ut 25 spelare, eftersom vi samlas på Cypern och det inte är så lätt att få in ersättare med kort varsel om något skulle hända, säger Andersson.

Jämfört med senaste matcherna är två spelare nya i truppen, Parmas Dejan Kulusevski och Mattias Svanberg, Bologna. Kulusevski har prenumererat på en startplats i Serie A så här långt och producerat flera mål och assist. Svanberg har efter en i jämförelse lite trögare start fått mera speltid i Bologna på slutet. Båda har varit tongivande i U21-landslagets matcher under hösten.

– Mattias och Dejan är, precis som Alexander Isak, unga spelare som redan kommit väldigt långt i sin spelarutveckling. Spännande spelare både här och nu och för framtiden, säger Janne Andersson.

De som saknas sedan senast är Emil Krafth, som väntas bli far inom kort, samt Alexander Fransson, som kom in i oktobertruppen som ersättare för då skadade Oscar Lewicki.

Rumänien-Sverige spelas i Bukarest fredag 15 november klockan 20.45 svensk tid och därefter avslutar herrlandslaget mot Färöarna hemma på Friends Arena måndag 18 november klockan 20.45. Båda matcherna sänds i TV4/C More.