4-0 mot Estland i EM-kvalet

P18/01-landslaget besegrade Estland med 4-0 i den andra matchen i EM-kval 1. Benjamin Nygren gav Sverige ledningen i den första halvleken och sedan följde tre mål inom loppet av sex minuter drygt halvvägs in i den andra halvleken. Ett till för Nygren följt av ett självmål och slutliga 4-0 av Rami Hajal.
– Vi skapade många chanser och hade bud på fler mål, men det stannade vid fyra mål i dag, säger P01-förbundskaptenen Peter Wennberg.

Efter det inledande krysset mot Slovenien med en man mindre halva matchen var det dags för EM-kvalmatch nummer två. Under lördagen stod Estland för motståndet på Jernvallen i Sandviken och det var Sverige för hela slanten.

Rami Hajal hade blågult första riktiga chans. På ett inlägg dök mittfältaren upp på bortre stolpen och kom med ett avslut från nära håll som målvakten räddade.

Därefter hade Benjamin Nygren en vass nick efter ett fint inlägg från Samuel Ohlsson. Samme Nygren hade sedan en halvlurig frispark. Tredje chansen anfallaren fick, då small det till.

Erik Grandelius bröt inåt i planen och avlossade ett skott. Retur uppstod som Nygren påpassligt snappade upp och rakade in till 1-0 efter en halvtimmes spel. Ett resultat som stod sig halvleken ut.

– Första halvlek spelades med en stor träffsäkerhet i matchplanen. Vi gjorde väldigt mycket av det vi kom överens om innan matchen. Vi hade bra kontroll på matchen och hade ett kompakt försvarsspel som inte bjöd på mycket ytor alls mellan oss. Vi vann bollen i situationer som gav oss bra chanser till bra anfallsspel. Väl med bollen anföll vi i de ytor vi hade bestämt om. Vi hade väldigt mycket boll i första halvlek och skapade en handfull chanser. Ledningen med 1-0 var i underkant, säger förbundskapten Peter Wennberg.

I andra halvlek fortsatte Sverige att rada upp chanser. Först hade Jack Lahne ett skott över efter ett fint förarbete av Nygren. Lahne fick ett nytt bra läge framspelad av Erik Grandelius. Den här gången stod målvakten för en fin benparad.

Till slut fick Sverige lön för mödan och dödade matchen med tre mål på fyra minuter. Benjamin Nygren klev fram och skruvade in en frispark till 2-0 tätt intill ena stolpen i den 67:e minuten.

Två minuter senare slog Linus Borgström ett inlägg som en estnisk försvarare styrde in i eget mål till 3-0. Ytterligare två minuter senare skojade Rami Hajal bort två estländare i straffområdet och sköt ett skott som smet in vid första stolpen till 4-0.

Sverige fortsatte att trycka på och skapade fler chanser, men inga fler mål föll i matchen. Sverige slog Estland med 4-0.

– I halvtid repeterade vi matchplanen. Vi gjorde en justering i anfallsspelet som vi lyckades med och gav oss längre spelvändningar och vi skapade än fler målchanser och hade än större bollinnehav än i första halvlek. Till slut trillade målen in också och vi hade bud på fler mål, men det stannade vid fyra mål i dag, säger Peter Wennberg.

Sverige står därmed på fyra poäng efter två matcher då laget öppnade med 2-2 mot Slovenien. Sverige toppar gruppen med bättre målskillnad framför Ukraina som laget möter i en gruppfinal i Gävle på tisdag.

– Nu har vi favoriten i gruppen kvar att möta i sista matchen. Vi har ett gynnsamt läge få vi leder gruppen. Vi har även fått en bra bild av Ukraina som lag som vi hoppas kunna dra nytta av. Vi kommer ta oss an uppgiften jäkligt ödmjukt då Ukraina är ett väldigt bra lag. Vi kommer att ställas mot ett individuellt skickligt lag. Det är många spelare på hög nivå i Ukraina, säger Wennberg.

Självklart kan du se även den tredje och sista kvalmatchen på svenskfotboll.se. Nedan hittar du även biljettinformation om du vill se matchen på plats på Gavlevallen.

Sveriges startelva: 1 Simon Andersson – 17 Linus Borgström, 3 Hampus Svensson, 4 Helmer Andersson, 5 Samuel Ohlsson – 13 Erik Grandelius, 8 Manasse Kusu, 6 Amel Mujanić (K), 9 Rami Hajal – 14 Benjamin Nygren, 10 Jack Lahne.

Ersättare: 12 Daniel Strindholm – 2 Jakob Hedenquist, 7 Julian Larsson, 11 Noah Alexandersson, 15 Erik Ahlstrand, 16 Oskar Fallenius, 18 Isac Larsson, 19 Alex Timossi Andersson.

Ej spel: 20 Fredrik Hammar (avstängd)

Johan Velagic