Link

Zlatanstatyn avtäckt i Malmö

Nu står den där, Zlatanstatyn. Tisdag eftermiddag avtäcktes Peter Lindes skulptur av Zlatan Ibrahimović på Stadiontorget i Malmö. Den skulptur som Svenska Fotbollförbundet skänkt till Malmö stad.
– Jag är väldigt glad över att min staty kommer att stå i Malmö. Det var min önskan från allra första början. Det var här allt startade och det är här jag har mitt hjärta, säger Zlatan Ibrahimović.

Ett stort antal Malmöbor och andra tillresta samlades torsdag eftermiddag vid Stadiontorget i Malmö för den officiella avtäckningen av Zlatanstatyn. Före själva ceremonin anordnades dels en presskonferens, dels ett framträdande på scenen ute på torget där, förutom huvudpersonen själv, även konstnären Peter Linde, SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand och Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö, närvarade.

Zlatan Ibrahimović förklarade under presskonferensen – på flera olika sätt – hur glad och stolt han är över statyn och det faktum att den nu står på plats i Malmö. Han menade också att statyn är ett bevis på att allt är möjligt och att den kan inspirera andra, oavsett vem du är och vilken bakgrund du har, inte bara inom idrotten, att allt är möjligt och att man kan uppnå det man strävar efter.

– Det är det största som kan hända en person, särskilt när den är placerad i din hemstad. Jag tror inte att mina föräldrar, när de kom till Sverige, kunde tänka sig eller drömma om att deras barn eller någon annan i familjen skulle få en staty rest i staden.
– Jag har fått en nu och jag är superstolt. Det betyder att jag har gjort något som ingen annan har gjort och det här är beviset.

Avtäckningen av Zlatanstatyn är en mycket speciell händelse i svensk fotbollshistoria, vilket SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand också gav uttryck för.

– Ingen svensk fotbollsspelare, eller idrottare överhuvudtaget, har varit i närheten av det Zlatan Ibrahimovic åstadkommit för sin idrott och sitt land. När Zlatan avslutar sin karriär – vilket jag hoppas dröjer länge! – kommer han att vara den svenska fotbollsspelare som gjort störst avtryck i den internationella fotbollshistorien. Zlatans dominans, storhet, påverkan och anseende inom fotbollen, världens största idrott, gör honom unik.

– Mot denna bakgrund känns det självklart för Svenska Fotbollförbundet att hedra Zlatan med en staty, och genom placeringen här i Malmö tycker vi att Zlatan hittar hem – det var här allt startade. Statyn kommer för evigt att vara en manifestation och påminnelse om Sveriges största, och en av världens allra bästa, fotbollsspelare genom tiderna.

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo