Link

Vigge trivs med att ta ansvar

Som mittback i världsklass är Victor Nilsson Lindelöf en av grundbultarna i Janne Anderssons blågula lagbygge. ”Vigge” får och tar gärna mycket ansvar, både i landslaget och i klubblaget Manchester United, och han ställer höga krav på sig själv att fortsätta utvecklas.

Victor Nilsson Lindelöf svarar på några frågor i en paus i landslagssamlingen inför EM-kvalets matcher 7 och 8: Malta borta och Spanien hemma. Victor missade vårens fyra första kvalmatcher av två olika skäl, det första betydligt trevligare än det andra: i slutet av mars föddes hans och hustrun Majas första barn, en son, medan en skada satte stopp för medverkan mot Malta hemma och Spanien borta i juni. Efter sommaren var Victor Nilsson Lindelöf tillbaka i landslagets mittförsvar, med siktet inställt på att vara med och leda Sverige till EM nästa sommar.

Hur ser du på er insats i de två EM-kvalmatcherna i september, Färöarna borta (4-0) och Norge hemma (1-1)?

– Jag tycker vi är riktigt bra borta mot Färöarna, medan vi inte riktigt får till det hemma mot Norge. Men vi är tvåa i gruppen och har väldigt mycket i egna händer. Det är bara fyra matcher kvar, det är nu det ska avgöras. Om vi gör det vi ska så har vi alla chanser att ta oss till EM.

Du missade bortamatchen mot Spanien på grund av skada, en match som slutade med klar förlust.

– Det är jobbigt att se laget spela när man själv inte kan vara med. Spanien borta är en av de tuffaste matcherna man kan spela. Spanien har många otroligt skickliga spelare och när vi dessutom får två straffar emot oss blir det väldigt svårt. Men på tisdag är det en ny match och då spelar vi dessutom hemma där vi är väldigt svårslagna.

Landslaget har ju tidigare lyckats få bra resultat mot svåra motstånd. Vad är nyckeln för att lyckas tror du?

– Så är det, bara kolla på vilka lag vi mött: det är Nederländerna, Frankrike, Italien... För att lyckas måste vi alla komma upp i den nivå som vi vet att vi har. Vi måste vara noggranna i detaljerna, följa vår matchplan och inte bjuda på någonting. När vi väl får läge så ska vi också våga hålla i bollen och sätta press på det spanska försvaret. Men om vi inte presterar på topp - då får vi det tufft mot ett så bra lag som Spanien.

Inför matchen väntas storpublik till Friends Arena i Solna. Hur viktigt är hemmastödet i en sådan här match?

– Det är något väldigt speciellt med att spela hemma på Friends. Vi har alltid bra stöd men att spela hemma inför fulla läktare är något alldeles extra. Det är sådana matcher man drömmer om att få spela. Att få avsluta den här landslagssamlingen med ett bra resultat hemma mot Spanien vore fantastiskt.

Du har från början varit central i Janne Anderssons lagbygge. Har det förändrat din roll i gruppen?

– Jag trivs väldigt bra med att få ta ansvar. Janne har trott på mig från dag ett och det har betytt mycket. Sen är det klart att man försöker hjälpa nya killar så mycket man kan, men det finns många ledare i det här laget. Jag försöker bara bidra med min del.

Även i klubblaget Manchester United får du ta mycket ansvar, och du har nyligen skrivit på ett nytt kontrakt. Du trivs där du är, verkar det som?

– Det känns väldigt bra. Jag tycker att jag har utvecklats mycket under mina år i England. Det är världens tuffaste liga och man möter världsspelare i princip varje vecka. Jag har höga krav på mig själv och vill fortsätta utvecklas som spelare; i United har jag verkligen den möjligheten. Jakob Kakembo Andersson

"Vigge" om…

  • …att återse en gammal lagkamrat från Västerås SK, nu som debutant i A-landslaget: Marcus Danielson:
    – Väldigt kul att träffa Mackan igen! Vi spelade ihop några säsonger i Västerås; han är en bra spelare och en riktigt stabil kille. Mackan har gjort det väldigt bra i Djurgården hittills och jag hoppas att han kan fortsätta leverera i Allsvenskan.
  • …Manchester Uniteds ganska tunga inledning av säsongen:
    – Vi har inte fått den start på säsongen som vi hade hoppats på, men det är bara att jobba på ännu hårdare. Det är och ska vara mycket press när man spelar i en storklubb som Manchester United. Vi har helt enkelt inte nått upp till den nivå som både andra och vi själva förväntar oss.

 

Nationella partners