Vaseghpanah om satsningen på futsal

Hon är landslagets bästa målskytt och nominerad till årets futsalspelare. Nazanin Vaseghpanah berättar om framgångarna i landslaget och hur Sverige ska besegra Ryssland.

För landslagsspelarna har säsong precis dragit igång. Förra helgen startade RFL för de flesta av klubbarna och nu väntar säsongens första landskamper.

– Jag skulle inte säga att jag är i toppform, det ska jag vara ärlig med. Man har inte spelat så mycket och varit skadad en del sedan Italien-matcherna. Jag fick ont i knäet och har varit försvagad i hela högerbenet. Under de senaste månaderna har jag kört mycket rehab och fått bakslag. Man är inte i toppform, men vinnarskallen brukar ta en långt, säger Nazanin Vaseghpanah.

Sedan landslaget bildades har Nazanin Vaseghpanah varit en nyckelspelare och gjort 14 mål på 14 landskamper.

– Framförallt har jag haft bra samspel med Daniella Chamoun och Susan Varli. Vi har spelat med varandra länge och det är en stor del av den här sporten – att kunna spela med varandra. Jag känner att vi har presterat och visat vilken nivå vi ligger på. Inte bara i Sverige, utan även i Europa och det känns väldigt kul.

Tidigare i veckan fick 32-åringen också beskedet att hon är nominerad till årets futsalspelare. Priset kommer att delas ut på fotbollsgalen 11 november.

– Det är jättekul såklart. Det är otroligt kul att få den nomineringen och jag känner själv att jag gjorde en bra säsong förra året med mycket ansvar. Jag är stolt över att vara nominerad.

Vaseghpanah har en bakgrund som fotbollsspelare på elitnivå. ”Naza” har spelat både för AIK och Hammarby samt gjort två a-landskamper. För tre år sedan gled hon in på futsal.

– Daniella Chamoun frågade om vi skulle köra. För oss och med Susan Varli handlar det inte om att köra lite, utan det var all in som gällde. Det har varit en tydlig satsning från början med vår tränare i Falcao, Luciano Lorca. Vi satsade för att vinna och det lockade oss, säger hon och fortsätter:

– För mig är det två helt olika sporter. Bara för att man spelat fotboll betyder inte det att man kan spela futsal. Hade futsal funnits när jag spelade fotboll hade jag valt den här sporten alla dagar i veckan. Det känns som min sport på det sättet att det är mycket taktik och teknik samt att man måste tänka snabbt. Jag har alltid älskat futsal.

Under 2019 har Sverige spelat fyra landskamper mot Tjeckien och Italien med blandade resultat. Den största höjdpunkten var när man slog Italien med 3–2 i Vetlanda.

– Vi har haft en jättestor utveckling sedan vi började. Man måste lita på det man kan när man kommer hit, spelarna blir ju uttagna av en anledning. Om jag talar för vår fyra, vi vet vad vi kan och vad vi lärt oss. Vi har lyckats få ut det, speciellt i första matchen mot Italien. Italienskorna var ju chockade då. Vi är att räkna med när vi presterar på topp.

Hur ser du på matcherna mot Ryssland?
– Det är jättebra matcher för oss. Ryssland är maskiner som jobbar hårt och tränar stenhårt. Vi är kanske inte toppform men vet vad vi kan göra. Får vi fram vår vinnarskalle kan vi slå dem, men det krävs hårt jobb.

Vaseghpanah var med när Sverige spelade 2–2 mot Ryssland i EM-kvalet förra året. Nu förväntar hon sig ett taggat motstånd.

– De satte hög press och orkade göra det hela tiden. Där gäller det att vi som lag är noggranna. De kanske var chockade eftersom de inte hade en aning om oss, men vi var inte förvånade. Vi visste att vi kunde mäta oss med Ryssland och det bevisade vi i EM-kvalet. Jag tror att de kommer vara lite mer taggade och redo den här gången.

Det första mötet Sverige-Ryssland har avspark i Estrad Alingsås fredag klockan 19.00. Matchen sänds hos C More och kan även följas i livescore här på svenskfotboll.se. Ny match lördag klockan 18.00, även då i Estrad.

Marcus Heed