Link

Förlust i returmötet mot Nederländerna

U23-landslaget åkte på en 0-4-förlust mot Nederländerna hemma på Sollentunavallen. Efter en mållös första halvek lossnade det för gästerna i andra halvlek. Därmed slutade samlingen med en oavgjord och en förlust i dubbellandskamperna mot Nederländerna.
– En tung andra halvlek, konstaterar U23-förbundskaptenen Ulf Kristiansson.

Det var en händelsefattig första halvlek som publiken bjöds på i solskenet på Sollentunavallen denna fina höstdag. Inget av lagen skapade någon riktigt het chans och första halvlek förblev mållös, 0-0.

– Vi gjorde en rätt bra första halvlek. Vi skapade inte någon jättechans, men vi tog oss ner på deras planhalva stundtals bra. Vi växte in i matchen och hade en positiv känsla i halvtid. Vi kände att vi kunde tippa matchen åt rätt håll. Överlag var det en kontrollerad och stabil insats, säger förbundskapten Ulf Kristiansson.

Direkt i upptakten av andra halvlek snodde Joëlle Smits åt sig bollen strax utanför Sveriges straffområdet. Smits avancerade och placerade in 0-1 i den 47:e minuten.

Kort efter det första baklängesmålet kom det andra. Återigen fick Nederländerna bollen precis utanför Sveriges straffområde. Den här gången lade lagkaptenen Caitlin Dijkstra vackert in 0-2 uppe i bortre hörnet.

Efter dryga timmens spel rann Suzanne Admiraal igenom, kom fri och sköt bollen över Emma Holmgren till 0-3.

Efter Nederländskornas tredje mål skapade Sverige sina bästa chanser i matchen. Först hade Tove Almqvist ett skott från nära håll som gick precis utanför. Minuten senare fick Ebba Hed ett bra läge, men Daphne van Domselaar gjorde en jätteräddning. Ytterligare någon minut senare hade inhopparen Michelle de Jongh ett skott som tog klockrent i ribban.

Istället kunde Nederländerna i anfallet efter göra sitt fjärde och sista mål i matchen, via ribban just. Suzanne Admirral drev bollen framåt på vänsterkanten och spelade snett in och bakåt till inhopparen Nadine Noordam som fastställde slutresultatet till 0-4 i den 78:e minuten.

– De två första målen är tyvärr rena bjudningar från vår sida, det var väldigt tungt att släppa in två såna mål. Vi följde upp det med ännu ett sjabbelmål. Det var tre väldigt konstiga mål och andra halvlek blev därmed rätt konstig. Tyvärr inledde vi halvleken med att göra tvärtemot det vi hade kommit överens om. Efter deras tredje mål hämtade vi tillbaka spelet lite och var nära både ett och två mål. Men en tung andra halvlek. Det är för dåligt att släppa in fyra mål i en och samma halvlek, det går inte att snacka bort, säger Ulf Kristiansson.

Förbundskapten Ulf Kristiansson ställde upp laget enligt nedan. Att notera är att Rebecka Blomqvist lämnat U23-truppen för att ansluta till damlandslagets trupp inför tisdagens EM-kvalmatch mot Slovakien.

Sveriges startelva: 1 Emma Holmgren – 2 Anna Oskarsson, 18 Alexandra Jonasson, 15 Linnea Selberg, 5 Lotta Ökvist – 8 Filippa Angeldal (K), 6 Ebba Wieder – 11 Tove Almqvist, 22 Ebba Hed, 7 Johanna Rytting Kaneryd – 19 Sophie Sundqvist.

Ersättare: 12 Matilda Haglund, 21 Moa Öhman – 3 Emma Pennsäter, 4 Agnes Nyberg, 10 Michelle De Jongh, 13 Amanda Nildén, 14 Matilda Plan, 16 Nellie Lilja, 17 Wilma Öhman, 20 Ronja Aronsson, 23 Nathalie Hoff Persson.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo