Link

Oavgjort mot Nederländerna

U23-landslaget spelade oavgjort mot Nederländerna i träningsmatchen på Kungsängens IP. Slutresultatet skrevs till 2-2. Redan på lördag väntar en ny match lagen emellan. Då på Sollentunavallen.

Efter en trevande inledning var det Nederländerna som tog ledningen i matchen efter en halvtimmes spel. Ett instick gav nederländskorna ett friläge. Matilda Haglund kom ut snabbt och räddade, men bollen hamnade precis framför mål där Joëlle Smits fläkte sig fram och gjorde 0-1 från nära håll.

Nederländerna var sedan nära ett till mål efter en identisk situation. Än en gång kom Haglund ut snabbt och räddade.

Precis innan första halvlek var slut kvitterade Sverige. Matilda Plan slog en långboll från backlinjen som Rebecka Blomqvist snappade upp och kyligt lobbade in 1-1 i den 42:a minuten.

– Nederländerna spelade lite annorlunda än när vi mötte dem tidigare i år. Det är inte så konstigt kanske då det är ett nystartat landslag med en ny förbundskapten, men de var offensivt mycket skickligare nu. Vi hade en hel del problem med deras djupledsspel vid vårt straffområde. Det var så de gjorde sitt mål och Matilda Haglund tvingades till bra räddningar. Vi hade olika perioder av första halvleken där Nederländerna hade några fler heta chanser, men det var skönt med en sen kvittering från vår sida, säger förbundskapten Ulf Kristiansson.

Direkt på avsparken i andra halvlek höll sig Rebecka Blomqvist framme igen. Efter ett fint uppbyggt anfall försökte Sverige med ett inlägg. Blomqvist snappade upp bollen precis framför målvakten och kunde rulla in bollen till 2-1 i den 46:e minuten för Sverige.

Glädjen blev dock kortvarig. Efter ännu en genomskärare fick Joëlle Smits ett friläge som hon placerade in till 2-2.

Efter kvitteringen stod Haglund för ännu en vass frilägesräddning. I slutet av matchen var dock Sverige närmast ett avgörande.

Inhopparen Tove Almqvist transporterade bollen från egen planhalva till Nederländernas straffområde. Bollen hamnade hos Amanda Nildén ute på kanten som gick på distansskott som gick precis över.

I slutminuterna fick Filippa Angeldal ett bra läge inne i boxen efter ett fint anfall. Avslut kom, men målvakten var i vägen. Därmed slutade matchen lika, 2-2.

– Vi kom ut efter paus med en bättre struktur där vi kom ner djupare på deras planhalva och hade mer folk mot deras straffområde. De första 15-20 minuterna var vår bästa period i matchen. Vi gjorde ett tidigt mål och även om vi släppte in ett mål så var det en bra period från vår sida. Tyvärr tappade vi lite i våra grunder och lät matchen glida oss ur händerna. Vi slog lite för många längre bollar och blev lite långa som lag vilket gjorde att vi åkte på en del kontringar, säger Ulf Kristiansson.

Redan på lördag väntar den andra landskampen lagen emellan. Då är spelplatsen Sollentunavallen.

Startelvan (4-2-3-1): 12 Matilda Haglund - 20 Ronja Aronsson, 14 Matilda Plan, 3 Emma Pennsäter, 13 Amanda Nildén - 6 Ebba Wieder (K), 16 Nellie Lilja - 17 Wilma Öhman, 10 Michelle De Jongh, 21 Nathalie Hoff Persson - 9 Rebecka Blomqvist.

Ersättare: 1 Emma Holmgren (MV), 2 Anna Oskarsson, 4 Agnes Nyberg, 5 Lotta Ökvist, 7 Johanna Rytting Kaneryd, 8 Filippa Angeldal, 11 Tove Almqvist, 15 Linnea Selberg, 18 Alexandra Jonasson, 19 Sophie Sundqvist, 22 Ebba Hed.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo