Link

U21-landslaget körde över Island

Efter premiärförlusten mot Irland behövde U21-landlaget studsa tillbaka direkt i EM-kvalet – och som killarna gjorde det. Matchen mot Island slutade 5-0 och Sveriges segersiffror var närmast i underkant.
– När vi hjälper varandra hela tiden och jagar och arbetar tillsammans, då blir det också roligare att spela fotboll. Vi gör en riktigt bra insats idag, säger förbundskapten Roland Nilsson.

Island kom till ett oktobermilt och eftermiddagssoligt Olympia i Helsingborg med två raka hemmasegrar i kvalet till U21-EM 2021 i bagaget. Det var också gästerna som gjorde de inledande matchminuterna till sina. En misslyckad rensning i den fjärde gav Island ett skottläge i straffområdet som i värsta fall kunnat ge Sverige en mardrömsstart.

– Vi får en svettig start på matchen då Island gör det svårt för oss, men vi visar redan från början idag riktigt, riktigt bra försvarsspel, säger Roland Nilsson efter matchen.

Mardrömsstarten uteblev dessbättre, och istället kunde Sverige, lugnt och behärskat och bit för bit, arbeta sig in i matchen. I den 11:e minuten kom första målchansen, när Daleho Irandust slängde iväg ett fint skruvat vänsterskott som gick alldeles ovanför kryssribban.

Med kvarten spelad hade Sverige tagit ett tydligt grepp om spelet och bollinnehavet – ett grepp laget därefter skulle släppa endast kortare ögonblick. Bollen befann sig nu nästan bara på offensiv planhalva, och Island sjönk allt längre ner i sina positioner. Sverige hittade en bra balans mellan tempo och tålamod i anfallsspelet och vaskade fram allt farligare möjligheter.

– Vi har ett bra eget passningsspel idag, framför allt för att vi visar oss på ett helt annat sätt på plan idag än mot Irland, och vi släpper bollen i rätt lägen – då blir det plötsligt flyt i anfallsspelet.

I 17:e minuten kom nästa blågula målchans efter en fin sekvens: Anal Ahmedhodzic satte en kort djupledspass genom mittplan till Mattias Svanberg som spelade vidare i djupled: två varma knivar genom smör och Dejan Kulusevski var loss i straffområdet; avslutet dock ur vinkel. 

Fem minuter senare, i den 22:a, tog så Sverige ledningen genom Mattias Svanberg och det efter ett riktigt mönsteranfall. Anel Ahmedhodzic, August Erlingmark och Daleho Irandust kombinerade fint på egen planhalva till höger, Erlingmark drev sedan upp i plan med bollen, vidare till Svanberg som på ett tillslag hittade Kulusevski centralt. Bollen kom så småningom ut på högerkanten där Irandust slog ett inspel som lagkapten Svanberg kunde trycka i mål. 1-0!

Efter ledningsmålet byggde Sverige lugnt och tryggt vidare på sitt övertag, och utnyttjade sin överlägsna boll- och spelskicklighet väldigt väl. Samtidigt var Island – i detta skede av matchen – på intet sätt ofarliga. Ur minsta chans att bita sig fast på Sveriges planhalva vaskade de fram en hörna eller ett inlägg som hotade.

– Vårt försvarsspel är riktigt bra idag. Vi stänger ner deras möjligheter, vi vinner andrabollar och tredjebollar och startar flera gånger bra omställningar på deras fasta situationer, säger Roland.

2-0 kom i den 38:e minuten på ett riktigt skarprättaravslut av Viktor Gyökeres, som framspelad av Svante Ingelsson i straffområdet sköt in bollen knallhårt mitt i mål, utan någon som helst chans för den isländske keepern. En av den första halvlekens offensiva förgrundsfigurer Daleho Irandust var sedan minuten innan paus ytterst nära att göra 3-0, när han stötte Felix Beijmos hårda inlägg mot första stolpen alldeles utanför.

Andra halvlek fortsatte precis där första slutat: med stort svenskt övertag, och de 1 832 i publiken behövde inte vänta länge på 3-0, som Dejan Kulusevski satte i den 51:a minuten. Dock dömdes målet som självmål i efterhand.

Nio minuter senare var det dags igen - och den här gången fick Kulusevski stå kvar i målprotokollet. August Erlingmark kunde promenera igenom en isländsk defensiv i spillror utanför straffområdet, hade två man att spela fria i straffområdet och valde alternativet till vänster: Dejan Kulusevski tackade, tog emot och satte utan besvär 4-0.

Med kvarten kvar nickade August Erlingmark själv in 5-0 efter en hörna av Felix Beijmo. Sverige hade bud på ett par mål till i andra halvlek, men det är förstås svårt att vara missnöjd med utdelningen… Publiken på läktaren och framför tv:n fick se Sverige spela ut ordentligt och med eftertryck visa att man är att räkna med i det fortsatta EM-kvalet.

Roland, vad var skillnaden idag jämfört med förlustmatchen mot Irland?

– Kompaktheten. Mot Irland blev vi väldigt utspridda och fick jaga en och en; idag jagade vi alla tillsammans och det är en väldigt stor skillnad. Då blir anfallsspelet också lättare, för när vi vinner boll har vi alltid alternativ.

Redan nu på tisdag, den 15 oktober, spelar Sverige nästa EM-kvalmatch: Luxemburg på bortaplan. Därefter återstår under 2019 en utmaning och möjlighet: revansch mot Irland i bortamötet den 19 november.

Tobias Christoffersson

Sveriges startelva: 1 Pontus Dahlberg – 2 Felix Beijmo, 3 Dennis Hadzikadunić, 14 Anel Ahmedhodzic, 13 John Björkengren – 16 Daleho Irandust, 19 August Erlingmark, 8 Mattias Svanberg (K), 6 Svante Ingelsson – 10 Viktor Gyökeres, 9 Dejan Kuluševski.

Ersättare: 12 Marko Johansson – 4 Hugo Andersson, 5 Thomas Poppler Isherwood, 7 Emil Hansson, 11 Benjamin Kimpioka, 15 Jens Cajuste, 17 Bilal Hussein, 18 Jake Larsson, 20 Nils Fröling.

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo