Link

Tre poäng för U21-landslaget mot Luxemburg

U21-landslaget bärgade sin andra raka seger i EM-kvalet under tisdagen. Tre svenska mål i den första halvleken avgjorde matchen som slutade 3-0 till Sverige.
– Vi var fokuserade på att åka ner hit och hämta hem tre poäng vilket vi klarade av i dag, säger U21-förbundskaptenen Roland Nilsson.

Sverige kopplade greppet om matchen direkt från avspark och skapade första farligheten då Mattias Svanberg testade målvakten i Luxemburg med en lurig frispark.

Mittbacken Anel Ahmedhodzic drog iväg på en offensiv utflykt och lyckades ordna en straff för Sverige efter en hands på en luxemburgisk försvarare. Fram stegade Dejan Kulusevski som mycket säkert smällde dit 1-0 till Sverige i den 22:a minuten.

Tio minuter senare var det dags igen. Dejan Kulusevski frispelade Jake Larsson som var distinkt och avslutade högt uppe i bortre hörnet till 2-0 för Sverige.

Ytterligare tio minuter senare stod sedan Jake Larsson för sitt andra mål i matchen. En ny bra frispark från Mattias Svanberg renderade i en retur som Larsson högg på direkt och kunde skjuta in 3-0 från nära håll i den 42:a minuten.

– I första halvlek tog vi med oss lite av de delarna vi gjorde bra mot Island. Vi hade ett rörligt passningsspel, var kompakta i försvarsspelet och klarade av att hålla koncentrationen och följa matchplanen, säger förbundskapten Roland Nilsson.

I andra halvlek fortsatte regnet ösa ner och planen blev blötare och blötare. Sverige fortsatte att komma i anfall efter anfall och skapade en drös med målchanser där inhopparna hade de hetaste chanserna.

Nils Fröling sköt ett skott som målvakten parerade. Kort efteråt hade Bilal Hussein en lurig skarv efter en hörna där målvakten gjorde en ny bra räddning på. Närmast ett tredje mål var när Sverige hade en trippelchans.

Först avslutade Emil Hansson som sedan plockade upp returen och hittade Fröling precis framför mål. Skott kom, men blockades av uppoffrande försvarare på mållinjen. Bollen gick sedan ut till Benjamin Kimpioka vars skott också blockades precis framför mål.

Trots flertalet goda chanser förblev andra halvlek mållös. Sveriges tre mål i första halvlek räckte till en 3-0-vinst borta mot Luxemburg.

– Skönt med en seger, det var en tuff match. Vi hade en riktig urladdning mot Island i lördags och hade få dagar fram till matchen mot Luxemburg med en resa på det. Inställningen på spelarna var riktigt bra för att kunna göra ett bra resultat mot Luxemburg. Vi städade av matchen i andra halvlek, även om vi hade ett antal chanser för att göra ytterligare mål, säger Roland Nilsson.

Sveriges facit denna oktobersamling blev därmed två matcher, två vinster, åtta gjorda mål och noll insläppta. Sex välbehövliga inspelade poäng som gör att Sverige nu har kontakt med toppen i gruppen.

– Vi hade en måstematch mot Island efter en snöplig start på kvalet med en förlust på hemmaplan mot Irland. För att kunna vara med och slåss om topplatserna i gruppen behövde vi en vinst mot Island. När vi väl klarade av det visste vi att vi inte fick strula till det mot ett lag som Luxemburg. Vi var fokuserade på att åka ner hit och hämta hem tre poäng vilket vi klarade av i dag, säger Nilsson.

Nästa kvalmatch för U21-landslaget spelas 19 november på bortaplan mot Irland.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo