Link

Thylin: "Varför inte 2-0?"

Vi ska inte glömma förlusten borta mot Spanien i juni, men jag är övertygad om att Janne Andersson och Peter Wettergren dragit lärdom av den.
De vet att Sverige måste börja försvarsspelet i anfallet, att de inte kan tillbringa en hel kväll i eget straffområde.

Jag vet inte om Zlatan eller någon agent hade synpunkter på Sveriges insats mot Malta, men jag tyckte att andra halvlekens rörlighet och passningsspel var tilltalade. Det var många som tog positiva initiativ, inte minst Emil Forsberg och Robin Quaison.

Om Norge kunde klara 1-1 borde Sverige kunna ta en eller helst tre poäng...

Stefan Thylin

Det blir naturligtvis svårare, mycket svårare, att hitta trianglar och slå väggpassningar mot Spanien, men som Janne Andersson och Alexander Isak säger:

- Vi måste våga anfalla.

Det vågade/kunde Sverige inte på Santiago Bernabéu i Madrid den 10 juni (0-3). Försvarsspelet blev alltför lågt och anfallsspelet därmed förutsägbart.

Det är tröttsamt att jaga en boll som kommer tillbaka hela tiden.

Sverige måste nu flytta fram positionerna, spela aggressivt och försöka vinna bollen tidigt, utan att gå bort sig. Det är en balansgång, men inte på slak lina. Ett välorganiserat lag ska klara det.

Jag tycker inte det finns anledning att göra några större förändringar i startelvan, men om Victor Nilsson Lindelöf är kurant ska han givetvis spela, i så fall på succédebutanten Marcus Danielssons bekostnad. Victor och Andreas Granqvist är fortfarande Sveriges mittbackspar, oavsett prestationerna i Manchester United och Helsingborg.

Jannes kollega Robert Moreno var förstås besviken över att Sául Niguez mål inte räckte till seger mot Norge, att målvakten Kepa Arrizabalaga förorsakade en straff i slutsekunderna. Han får klara sig utan sin ledare på planen, den avstängde Sergio Ramos, nybliven rekordhållaren i antalet landskamper, 168. Moreno kan dock välja mellan spelare från europeiska toppklubbar när han tar ut laget mot Sverige.

Den spanska truppen innehåller representanter för Manchester United (David De Gea), Chelsea (Azzizabalaga), Roma (Pau Lopez), Sevilla (Sergio Requisón, Jesus Navas), Villareal (Raul Albiol, Pau Torres, Santi Cazorla, Gerard Moreno), Paris St Germain (Juan Bernat, Pablo Sarabia), Real Sociedad (Diego Llorente, Mikel Oyarzabal), Athletic Club (Inigo Martinez), Real Madrid (Dani Carvajal), Arsenal (Dani Ceballos), Manchester City (Rodri), Barcelona (Sergio Busquets), Lazio (Luis Alberto), Bayern München (Thiago), Atlético Madrid (Saúl Niguez) Napoli (Fabián Ruiz) och Valencia (Rodrigo).

Vi kommer att få se dem i EM-slutspelet nästa år, men först ska de förlora på Friends, eller hur?
Om Norge kunde klara 1-1 borde Sverige kunna ta en eller helst tre poäng, om alla gör sitt jobb i försvarsspelet, som måste börja på motståndarnas planhalva, och anfallsspelet, som bör präglas av mod, samförstånd och överraskningsmoment.

Varför inte 2-0, precis som i EM-kvalet den 7 oktober 2006? Marcus Allbäck och Johan Elmander gjorde målen och startelvan såg ut så här: Rami Shaaban – Mikael Nilsson, Olof Mellberg, Petter Hansson, Erik Edman – Tobias Linderoth – Niclas Alexandersson, Anders Svensson, Fredrik Ljungberg – Marcus Allbäck, Johan Elmander.
Kim Källström, Christian Wilhelmsson och Daniel Andersson hoppade in i andra halvlek och kvar på bänken satt en forward som, än en gång, kan vinna SM-guld om några veckor: Markus Rosenberg.

Svensk förbundskapten var, som ni säkert minns, Lars Lagerbäck, vars Norge nu kan hjälpa (?) Sverige genom att ta poäng borta mot Rumänien.

Till sist, om ni undrar: Marcus Berg gör ett av målen mot Spanien.

Stefan Thylin

Nationella partners