Link

Spansk kvittering på tilläggstid

Sverige var ytterst nära att inkassera tre mycket viktiga poäng mot Spanien med 1-0 hemma på Friends Arena. Marcus Berg gav ett heroiskt kämpande Sverige ledningen tidigt i den andra halvleken, men spanjorerna kunde till slut kvittera genom Rodrigo i den 92:a minuten.

– Det är ju fotboll när det är som roligast och värst samtidigt. Alltså, den matchen vi gör efter en inledning där vi liksom inte kommer in i matchen, och får ingen spets på någonting, och sen när vi börjar käka oss in så tycker jag att vi genomför matchen på ett jättebra sätt, summerade förbundskapten Janne Andersson efter matchen.

Bilden: Marcus Berg tryckte in 1-0 för Sverige i den 50:e minuten.

49 712 åskådare på Friends Arena bjöds på stor dramatik när gruppettan Spanien gästade. Spanjorerna dominerade totalt de första 20 minuterna i en förstahalvlek som hade två ansikten. När Sverige väl vågade och klarade av att spela sig ur den spanska pressen jämnade matchbilden ut sig.

Robin Olsen hade huvudrollen under den inledande spanska belägringen. Flera högklassiga räddningar, allra vassast när Thiago Alcantara fick fritt läge i straffområdet och försökte runda den svenske målvakten.

När Sverige – ofta genom Kristoffer Olsson eller Victor Nilsson Lindelöf ­– lyckades lösa upp den spanska återerövringspressen kom man fram i flera farliga anfall. Bland annat när Robin Quaison tvingade David De Gea till en svettig räddning när hans hårda nick på Mikael Lustigs inlägg sökte sig mot det högra krysset.

– Inledningen var jobbig på så sätt att vi försökte gå och pressa dom, men ibland får man ge motståndarna att de spelar sig ur det fantastiskt. Sedan efterhand så lyckades vi få våran press att bita betydligt bättre och man såg att vi kunde stressa dom, sade Sebastian Larsson efter matchen.

Sverige fortsatte på den inslagna vägen efter pausen. Spanien hade fortsatt mycket boll, men Sverige lyckades för det mesta hålla dem framför och utanför sig och när det väl hettade till fanns den svenska backlinjen och Olsen där och avvärjde, ofta understödda av en furiöst krigande Sebastian Larsson.

Sverige tog ledningen i den 50:e minuten. Kristofer Olsson vann boll i en tuff närkamp och så småningom hittade Robin Quaison in med ett precist inlägg till Marcus Berg, vars första nick dock räddades av De Gea. Den spanske målvakten räddade igen när Emil Forsberg var först fram på returen, men bollen hamnade åter hos Berg som kunde nicka in den i öppet mål.

Sebastian Larsson och Kristoffer Olsson gjorde mycket starka prestationer på mittfältet, men fick till slut se Rodrigo kvittera på tilläggstid.

Ju längre den andra halvleken led var frågan om Sverige skulle klara att hålla undan och bärga tre tunga poäng, eller inte. Svaret på den frågan blev till slut, lite snöpligt, nej. När klockan tickat in på tilläggstid kom kvitteringen efter en hörna. Bollen damp ner hos Fabian Ruiz i bortre delen av straffområdet och han skickade in den stenhårt i trängseln framför mål och där styrde inhopparen Rodrigo in bollen förbi en chanslös Olsen.

– Vi lugnade ner vårat spel med boll lite grann, får in 1-0 och sedan, egentligen, sista tjugo, tyckte jag att det var den period det kändes minsta farligt bakåt. Men det är klart, det är väl förmodligen ett rättvist resultat, Robin gör några fantastiska räddningar där bak, precis som vi behöver, menade Sebastian Larsson.

Tungt för det svenska laget som gjorde en mycket stark prestation, men då även Norge fick till en sen kvittering borta mot Rumänien har Sverige fortfarande ett bra läge att knipa andraplatsen i grupp F bakom Spanien som i och med dagens poäng är klara för EM 2020.

– Vi genomför matchen jättebra och då är det brutalt grymt såklart att åka på den här i slutet, men jag klandrar ingen, för jag tycker att spelarna gör det fantastiskt bra, betonade Janne Andersson.

– Hade man sagt på förhand med de här resultaten i gruppen som har varit den här omgången så hade vi tagit det, men det är surt att släppa in 92:a, summerade Seb Larsson.

I november avslutar Sverige kvalet med bortamatch mot Rumänien 15 november och sedan hemma mot Färöarna den 18 november.