Link

Sembrant om flytten och VM

32 år gammal står landslagets mittback Linda Sembrant på höjden av sin karriär. Hon spelade varje minut i VM. Hon är ny i Juventus – värvad för en viktig roll i ett lag som förväntas vinna allt. Den kravbilden gillar Linda, och hon älskar den italienska fotbollens fokus på försvarstaktik.

Detta är en text ur matchprogrammet för Sverige-Slovakien.

Tänk om de vetat. Tänk om de kunnat se in i framtiden. Någon gång år 1996 bestämmer sig en nioårig tjej – eller kanske är hon åtta på det nionde - i Uppsala som heter Linda Sembrant för att följa med sin klasskompis Emma på en fotbollsträning hos SK Servia. Det är inte helt klarlagt om Emmas pappa Peter följer med dem dit den här första gången, men låt oss anta det.

23 år senare är det däremot fullkomligt klarlagt att Linda Sembrant är en av sin generations allra bästa fotbollsspelare, och att Emmas pappa Peter, som förresten heter Gerhardsson i efternamn, är framgångsrik förbundskapten för det svenska damlandslaget.

– I den åldern var konståkningen viktigast för mig, men jag hade spelat lite fotboll hemma på gården och var nyfiken på hur det var att spela i ett lag. Det är kul idag att tänka på att Peter såg mig spela redan när jag och Emma var små.

Linda Sembrant skrattar lite åt minnet och kanske även ödet över telefon, från Paris. Hon har några lediga dagar, något ovanligt den senaste tiden, innan landslagets samling för de två EM-kvalmatcherna mot Ungern och Slovakien, dagen efter bortamatchen i Champions Leaguematchen
mot Barcelona. Första tiden i nya klubben Juventus, har varit intensiv. Men bra.

– Mycket bra! Efter fem år i Montpellier, fem fina år, märks det att det är en väldigt stor klubb jag har kommit till. Förutsättningarna är fantastiska här: organisationen, arenan, träningsplanerna, här finns en helhet med hög kvalitet på allt, berättar Linda.

Och med den höga kvaliteten följer höga krav.

– Kulturen i klubben är stark: Juventus ska vinna allt klubben deltar i. För mig är det mycket inspirerande; att det bara räknas att vinna.

Linda Sembrant är 32 år gammal och på höjden av sin fotbollskarriär. Hon är ordinarie mittback i landslaget sedan flera år tillbaka, och hon känner att hon har ett annat fokus som fotbollsspelare nu än för säg fem år sedan.

– Jag har alltid haft en hög lägstanivå, och alltid haft höga krav på mig själv, på vad jag gör på träning och i match. Nu vill jag vara mitt bästa jag hela tiden. För mig handlar det mer om att leverera, hela tiden, att alltid göra en bra match.

– Det är vad som förväntas av mig i Juventus. Jag får också ta stort ansvar i laget, och det är något jag gillar. Det utvecklar mig.

Linda ser tillbaka på VM i Frankrike med stolthet och tillfredsställelse; för sin egen insats men framför allt för lagets. Hon var för övrigt den enda svenska spelaren som spelade varje minut av turneringen, och framhåller ett par anledningar till att det gick så bra för Sverige.

- Vi har haft en väldigt bra grupp under Peters ledning, med individer som är bra på att ta emot direktiv och ett lag som är bra på att följa matchplanerna. Ledningen har också varit tydliga med vad man vill ha ut av varje individ, säger Linda.

– Sedan har ledningen och teamet runt laget varit lyhörda för när spelare behöver vila och sparas, vilket ledde till att vi hade få skador och halvskador, en viktig framgångsfaktor genom en lång turnering.

Liksom de flesta andra tycker Linda att höjdpunkterna kom i kvartsfinalen mot Tyskland och bronsmatchen mot England.

– Mot England spelade vi magiskt bra första 20-30, men det blev också en match med två helt olika ansikten. I andra visar vi en enorm lojalitet när
vi kämpar och sliter för att få hem medaljerna trots att vi är rejält trötta. Efteråt har vi haft kul åt hur vi droppade av en efter en med krampkänning. Men vi klarade det!

Tobias Christoffersson

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo