Sverige inledde med kryss mot Island

P01-landslaget inledde trenationsturneringen i Finland genom att spela lika mot Island. I andra halvlek kunde Jack Lahne kvittera till 1-1 efter en timmes spel. På söndag avslutas turneringen med match mot hemmanationen Finland.
– Trots ett kraftfullt spelövertag fick vi tyvärr inte in mer än en boll i dag, säger P01-förbundskaptenen Peter Wennberg.

Första halvlek var en jämn, men chansfattig historia då varken Sverige eller Island kom till särskilt farliga lägen.

Precis innan halvtidsvilan skulle dock ett mål falla och det var Island som gjorde det. Andri Lucas Gudjohnsen, son till förre storspelaren Eidur Gudjohnsen, satte dit 1-0 för Island i den 41:a minuten.

– Vi inledde första halvlek väldigt starkt och spelar som vi har planerat där vi var kompakta i försvarsspelet. Vi vann många dueller och stod ofta rätt vilket gjorde att vi bromsade deras kontringsförsök och hade mycket boll i anfall. Runt minut 25 tappade vi lite i momentum och matchen öppnade upp sig vilket gynnade Island då de hade Gudjohnsen längst fram som var otroligt stark i djupledsspelet. Utöver målet var det väldigt fattigt med målchanser första halvlek, säger Peter Wennberg.

Även andra halvlek inledde Sverige förtroendeingivande och hade flera bra lägen till en kvittering, men den isländske målvakten Hakon Rafn Valdimarsson stod för flera kvalificerade räddningar.

Efter en timmes spel skulle däremot kvitteringen komma efter en fin individuell prestation. Jack Lahne fick bollen ute på vänsterkanten och började driva in centralt med bollen. Anfallaren testade ett skott utifrån och hittade ena hörnet. Sverige hade kvitterat till 1-1.

Även efter kvitteringsmålet tryckte Sverige på för ytterligare ett mål och radade upp chanser. Hakon Rafn Valdimarsson ville dock annat och gjorde en jättematch med flertalet vassa räddningar.

Trots jakten på ett avgörande mål och massvis med chanser slutade matchen lika, 1-1.

– I halvtid påminde vi spelarna om matchplanen vi hade tränat på och att vi skulle försöka komma tillbaka till det. Vi inledde andra halvlek ruskigt starkt och hade en kavalkad av målchanser. Vi gjorde en väldigt stark andra halvlek både offensivt och defensivt. Det var mycket fotboll på Islands planhalva och vi hade en handfull helt klara målchanser, men den isländske målvakten hade en riktigt bra dag och var matchens lirare, det är bara att lyfta på hatten. Trots ett kraftfullt spelövertag fick vi tyvärr inte in mer än en boll i dag, säger Peter Wennberg.

Trenationsturneringen går nu vidare med match mot värdlandet Finland på söndag.

– Vi har väldigt kort med tid inför nästa match mot Finland som i sin tur har två extra vilodagar. Det blir en stor utmaning för teamet att till så att spelarna återhämtar sig innan de ställs på banan igen, säger Wennberg.

Sveriges startelva: 12 Daniel Strindholm - 2 Jakob Hedenquist, 3 Hampus Svensson, 4 Helmer Andersson, 5 Samuel Ohlsson - 13 Erik Grandelius, 15 Erik Ahlstrand, 6 Amel Mujanic [K], 16 Oskar Fallenius - 10 Jack Lahne, 7 Julian Larsson.

Johan Velagic

Nationella partners