Link

Förlust i gruppfinalen mot Danmark

Redan inför dagens gruppfinal var både Sverige och Danmark klara för Elite Round. På Harlyckans IP i Helsingborg gjorde lagen upp om gruppsegern. En kamp som Danmark vann med 5-1 till slut. Sveriges mål gjordes av Edwin Andersson.
– Ser man till att vi kommer tvåa och tar oss vidare är jag nöjd, men jag hade hoppats mer på dagens prestation mot Danmark, säger P03-förbundskaptenen Roger Franzén.

Bilden: Edwin Andersson gav Sverige ledningen med 1-0 i den 6:e minuten, men Danmark vände och vann.

Sverige fick en drömstart på matchen. Redan i den sjätte minuten gav Edwin Andersson Sverige ledningen med 1-0 i matchen. Oscar Vilhelmsson spelade fram Andersson som sprang sig fri och kunde kyligt lägga in ledningsmålet.

Blågult hade sedan chanser att öka på sin ledning. Bland annat hade Ludvig Nåvik ett avslut precis utanför. Istället kunde Andreas Brehdal Pedersen runda Melker Ellborg i det svenska målet och rulla in 1-1 för Danmark i den 23:e minuten.

Ytterligare nio minuter senare gav samme Brehdal Pedersen Danmark ledningen i matchen med 2-1 efter en volley på ett inlägg.

Precis innan halvtidsvilan kom ett till tungt baklängesmål. Filip Panjeskovic sköt in bollen tätt intill stolpen från straffområdsgränsen till 3-1.

– Vi hade en bra matchinledning där vi fick ett tidigt mål och hade sedan bud på 2-0. Första 20 minuter är jag nöjd med då följer vår matchplan. Efter det började vi göra andra saker än vad vi hade kommit överens om samtidigt som Danmark tog över mer och mer. De kvitterade, sen släppte vi in 2-1 lite för enkelt och i slutet fick de in ett tredje mål vilket var väldigt tungt för vår del, säger förbundskapten Roger Franzén.

Direkt i upptakten av andra halvlek frispelades Wahidullah Faghir och kunde punktera matchen när han sköt in 4-1 från nära håll.

Efter sitt fjärde mål kontrollerade danskarna tillställningen och kunde i slutet av matchen även få in 5-1 när inhopparen Eskild Munk Dall rakade in ett inspel i den 81:a minuten.

– När de fick in sitt 4-1 direkt i andra halvlek dör matchen. Danmark kontrollerade resten av tiden och spelade hem matchen. Som jag har sagt tidigare är Danmark väldigt skickliga individuellt och har samtidigt ett kollektiv som funkar bra ihop. Vi har en bit kvar för att kunna tävla på deras nivå, säger Roger Franzén.

I och med förlusten i gruppfinalen slutade Sverige tvåa i gruppen bakom Danmark. Båda lagen är därmed klara för Elite Round som spelas våren 2020.

– Det är jättebra att vi går vidare. Ser man till att vi kommer tvåa och tar oss vidare är jag nöjd, men jag hade hoppats mer på dagens prestation mot Danmark. Men det är jättebra att vi nu får fler bra matcher mot högkvalitativt motstånd vilket är en del av utbildningen. Det handlar om att ta lärdomar från sina erfarenheter då vi arbetar med utbildning. Nu får vi kriga om en EM-plats till våren, säger Franzén.

Sveriges startelva: 1 Melker Ellborg - 2 Casper Nilsson, 3 Casper Widell [K], 13 Ludvig Nicklasson, 4 Jesper Tolinsson - 11 Noah Tesfai Negash, 7 Markus Björkqvist, 8 Ludvig Nåvik, 16 Linus Mattsson - 10 Edwin Andersson, 20 Oscar Vilhelmsson.

Johan Velagic

Nationella partners