Link

Aimar Sher summerar trenationsturneringen

Han inledde säsongen i Hammarby IF:s P17-lag. Förra månaden gjorde 16-åringen sin debut i Allsvenskan. Förra veckan debuterade Aimar Sher även i det svenska P02-landslaget som spelade en trenationsturnering i Tjeckien.
– Det är alltid en ära att representera sitt land och bära tröjan. Det går inte att beskriva hur stolt man känner sig, säger Aimar Sher.

Bilden: Aimar Sher under matchen mot Turkiet i trenationsturneringen. Foto: Siver Sher

Förra veckan åkte P02-landslaget till Tjeckien där laget spelade två matcher i en trenationsturnering. Först blev det en inledande 1-3-förlust mot hemmanationen Tjeckien. Därefter spelade Sverige lika, 1-1 mot Turkiet.

– Det var en jämn inledning och mycket fram och tillbaka. De hade lite mer boll, men vi gjorde det bra defensivt och lät de spela på utsidan av oss precis som vi hade kommit överens om innan matchen. Vi var nöjda med 1-0 i halvtid och inledde andra halvlek bra. Spelet funkade lite bättre och vi kom oftare till chanser. Turkarna var duktiga och satte press på oss och kom till en del chanser. De körde några långbollar då de var mer fysiska och större än oss. Vi kämpade på bra och har inte haft mycket förberedelser tillsammans. Det är många nya ansikten och med tanke på det gjorde vi det bra. Vi fegade inte utan hade lägen att avgöra, men det blev kryss till slut, säger Aimar Sher.

Mittfältaren startade matchen och spelade nästan hela matchen innan han blev utbytt i den 88:e minuten.

– Jag är nöjd med min insats. Jag ser mig själv bättre med boll än utan, men ibland är matchbilden så att du inte har så mycket boll. Då gäller det att kämpa på och springa mycket. Men när jag väl hade bollen vågade jag spela vårt spel och inte tjonga iväg den, säger Aimar Sher.

Hur skulle du summera samlingen?
– Det var många nya spelare som inte hade spelat tillsammans tidigare. Alla var tvungna att lära sig en ny formation och ett nytt spelsätt, men vi gjorde det bra på den korta tiden. Vi lärde känna varandra och vi pushade och coachade varandra jättebra, säger Sher.

För lite drygt ett år sedan gjorde Sher sina första landskamper för Future Team. Landskamperna förra veckan var däremot de första landskamperna med P02-landslaget.

– Det var riktigt kul att spela landskamper igen, det var ett tag sedan nu. Det var stort att göra debut i P02-lansdslaget nu. Det är alltid en ära att representera sitt land och bära tröjan. Det går inte att beskriva hur stolt man känner sig, säger Sher.

Som bekant är Future Team en del av landslagsverksamheten där spelare som är lite mindre till fysiken får chansen att visa upp sig.

– Det är ett riktigt bra koncept. Alla växer olika snabbt. Det är många skickliga spelare som är duktiga med fötterna, men som inte har fysiken ännu. Då är det jättebra att de får visa upp sina egenskaper så kommer fysiken senare med åren. Det ger även spelarna bättre förtroende och visar att de är på rätt väg.

På rätt väg är han onekligen. Aimar Sher inledde säsongen i Hammarby IF:s P17-lag, men började snabbt träna med P19 och sedan även spela matcher med laget. Under sommaren tränade han på för fullt med a-laget och under hösten har han suttit med på bänken flertalet gånger i Allsvenskan. I september debuterade 16-åringen till och med i Allsvenskan i vinstmatchen mot IK Sirius. Dessförinnan hade han debuterat i Svenska Cupen.

– Helt ärligt trodde jag inte att jag skulle få debutera i Allsvenskan redan i år. Det har gått väldigt fort, men det kan ju göra det i fotboll. Men jag har alltid varit redo och kommer alltid att vara redo inför nya steg och utmaningar.

Hur var det att debutera i Allsvenskan?
– Även om jag inte spelade så mycket var det jättehäftigt. Det var otroligt mycket fans på plats så det kändes som vi spelade på hemmaplan ändå. Jag njöt av varje sekund och hoppas på fler chanser att visa upp mig.

Var det nervöst?
– Jag var faktiskt inte nervös. Jag vet att jag kan spela fotboll och gör jag bara mitt bästa finns det inget att vara nervös över, för mer än så kan jag inte göra. Jag försökte bara njuta av stunden.

Sher har Mälarhöjdens IK som moderklubb, men gick snabbt över till Enskede IK innan han i tolvårsåldern anslöt till Hammarby IF.

– Klubben betyder otroligt mycket för mig. Det känns som Hammarby tror på mig och det har de bevisat. Jag är i en klubb som jag älskar och njuter verkligen av varje sekund jag spelar i Hammarby. Jag har utvecklats enormt mycket här.

Vad tror du det beror på att du har gjort den här snabba resan i år?
– En av anledningarna är tålamod skulle jag säga. Hammarby har hela tiden sagt att de tror på mig och att de kommer att visa mig det och jag har alltid trott på det. Så jag har tränat på och hela tiden gjort mitt bästa och fortsatte så och sen fick jag chansen att debutera. Jag har aldrig varit stressad över att få spela med de äldre. Jag gjorde mitt bästa och det ledde till något bra och positivt. Det är bara att fortsätta gå framåt och aldrig vara nöjd.

Vad är dina nästa mål inom den närmsta tiden?
– Mitt mål är att konstant fortsätta utvecklas både som spelare och människa och att utvecklingskurvan fortsätter uppåt. Ibland dippar kurvan, men då gäller det att hålla huvudet högt, jobba ännu hårdare och att aldrig ge upp. Man får heller aldrig glömma att ha kul medans man lirar. Annars hoppas jag på att få fler chanser i Allsvenskan och kunna visa upp mig där.

Johan Velagic

Nationella partners