Link

Rami Hajal om landslagsdebuten

Inför årets säsong tog Rami Hajal klivet upp till Heerenveens a-lag och har suttit med på bänken i Eredivisie. Förra veckan gjorde mittfältaren en efterlängtad debut för P01-landslaget.
– Det var riktigt häftigt och något som jag har tränat för länge. Nu hoppas jag så klart på fler matcher för Sverige i framtiden, säger Rami Hajal.

Förra veckan var P01-landslaget iväg i Finland där laget spelade en trenationsturnering som avslutades med en klar 3-0-seger mot värdnationen Finland.

– Vi följde vår matchplan bra, gjorde det vi skulle och hade gått igenom. Vi vann rättvist med 3-0, säger Rami Hajal som spelade hela matchen.

Dessförinnan hade Sverige inlett turneringen med en oavgjord match mot Island som slutade 1-1. Hajal byttes in med fem minuter kvar och gjorde därmed sin landslagsebut.

– Det var riktigt häftigt och något som jag har tränat för länge. Det var väldigt skönt att ha fått göra landslagsdebuten, nu hoppas jag så klart på fler matcher för Sverige i framtiden, säger Hajal.

Hur tycker du att det gick för egen del under samlingen?
– Det var första gången jag var iväg med landslaget där vi spelade landskamper och det var första gången jag spelade under Peter (Wennberg). Det kändes bra, som att jag gav ett positivt intryck och gjorde bra ifrån mig, säger Hajal.

Hur skulle du summera samlingen?
– Det var ganska mycket fritid mellan matcherna. Det gav oss gott om tid att hitta på grejer på rummet eller bara chilla med lagkamraterna. Annars var det väldigt välorganiserat, allt flöt på bra hela tiden.

Under trenationsturneringen med P01-landslaget spelade 18-åringen som vänsterytter. Väl hemma i Heerenveen lirar han dock i en mer central roll på mittfältet.

– Båda positionerna funkar lika bra för mig. Jag skulle beskriva mig som en bollskicklig spelare med bra passningsspel och som sätter fart med bollen. Jag är offensiv och gillar att ha mycket boll så jag gillar att spela i båda positionerna.

Vad tar du med dig från samlingen?
– Att ha spelat den första landskampen. Nu vet jag hur deras spelidé ser ut och vad som krävs för att spela i landslaget. Nu är jag mer förberedd om jag skulle bli kallad till landslaget igen.

Trenationsturneringen var även ett kvalgenrep för P01-landslaget som nästa månad går in i EM-kval 1. Sverige hamnade i samma grupp som Slovenien, Estland och Ukraina.

– Det skulle så klart vara jättekul om jag fick vara med där, det är det jag hoppas på. Tränarna har nog koll på hur det går i mina matcher i Heerenveen och jag visade vad jag kunde under samlingen. Det är upp till Peter som väljer spelarna. För min del är det bara att köra på i klubblaget, sen får man se vad som händer.

Rami Hajal spelar sin fotboll till vardags i Nederländerna och Heerenveen som han anslöt till från sin moderklubb Falkenbergs FF som han hade spelat i sedan han var i sjuårsåldern.

– Jag vill hela tiden ta nya steg inom fotboll så när den här chansen med Heerenveen kom var det en perfekt möjlighet för mig att fortsätta framåt.

Hur var det att flytta till ett annat land själv i så ung ålder?
– Det var faktiskt inte så svårt som jag trodde först. Klubben hjälper till med väldigt mycket. Har du frågor finns det alltid någon att vända sig till, det har aldrig varit några problem.

Första halvåret spelade Hajal med U19- och U21-laget. Andra halvan av säsongen började han träna med a-laget och har sedan sommaruppehållet tillhört a-laget som han tränar med. Samtidigt matchas han i både U21- och U19-laget.

– Jag minns att det gick väldigt bra på min första träning, jag var faktiskt inte nervös. Det var ett väldigt högt tempo och jag gjorde bara mitt bästa. Sen dess har det bara rullat på med fler träningar.

Var det någon spelare du kollade in lite extra och försökte ta efter?
– Vi har ett ganska ungt lag, men med några mer rutinerade spelare också som jag försöker lära mig av. Det finns många duktiga spelare i laget så det är bara att försöka suga åt sig så mycket man kan.

På inledningen av säsongen satt 18-åringen även med på bänken för Heerenveen i Eredivisie. Han har ännu inte fått något inhopp, men debuten ligger där alldeles runt hörnet.

– Det är svårt att säga hur nära jag är en debut. Just nu är vi ganska många mittfältare i truppen, men man vet aldrig vad som händer. Det är bara att fortsätta jobba på och ge allt varje vecka på varje träning så kommer chansen att komma.

Johan Velagic