Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Markus Björkqvist summerar EM-kval 1

Efter två vinster och en förlust slutade Sverige tvåa i EM-kval 1. Därmed väntar det avgörande kvalet Elite Round till våren 2020. Ett sista steg till U17-EM.
– Det betyder så klart väldigt mycket att vi tog oss vidare. Nu är vi ett steg närmare EM, säger Markus Björkqvist.

P03-landslaget samlades i Helsingborg där EM-kval 1 skulle avgöras. Sverige lottades in i samma grupp som Litauen, Färöarna och Danmark. Blågult inledde med en svängig match mot Litauen där Sverige efter två underlägen till slut kunde vinna med 4-2.

– Litauen var ett spelskickligt lag och bra fysiskt. Vi kopplade grepp om matchen tidigt, spelade bra och gjorde fyra mål. Överlag var jag nöjd med den matchen, säger Markus Björkqvist.

I den andra matchen väntade Färöarna som besegrades med två mål efter ett mål i vardera halvlek.

– Vi kom tyvärr inte riktigt upp på den nivån vi kan spela på. Vi vann och spelade helt okej, men vi kan bättre, säger Markus Björkqvist.

Efter de två inledande vinsterna hade Sverige kvalificerat sig till nästa steg, Elite Round. I sista matchen väntade en gruppfinal mot Danmark i kampen om gruppsegern. Sverige fick en kanonstart med ett tidigt ledningsmål, men danskarna svarade med fem raka mål.

– Danmark är ett väldigt bra lag med duktiga spelare på alla positioner. Vi var med i matchen första 20 minuter, men från det att de kvitterade till 1-1 hängde vi inte med. De gjorde några mål för mycket. Det var en tuff match att spela, vi sprang väldigt mycket, säger Björkqvist.

För Björkqvists del spelade han 90 minuter i öppningsmatchen mot Litauen, en halvlek mot Färöarna och 55 minuter mot Danmark. Den centrala mittfältaren noterades för en assist.

– Som helhet gick det bra. Mot Danmark var det tufft och inte så mycket mer man kunde göra än att försvara och springa mycket, säger Björkqvist som hade en egen liten hejaklack på plats.

– Det var jättekul att spela inför hemmapublik. Många, vänner, familjemedlemmar och min flickvän var på plats för att stötta vilket betyder jättemycket för mig.

Hur var det att spela de här första tävlingsmatcherna med landslaget? 
– Det var häftigt, men också väldigt nervöst. Vi ville så klart ta oss vidare från EM-kvalet vilket ger en del press, speciellt när du representerar ditt land. Annars var det samma uppladdning som de andra landskamperna. Man märkte att vi var ännu lite mer fokuserade och extra taggade nu när det var EM-kval.

Vad betyder det för dig att ni klarade det och kvalade in till Elite Round?
– Det betyder så klart väldigt mycket att vi tog oss vidare. Nu är vi ett steg närmare EM.

Vad tar du med dig från den här samlingen?
– Att du aldrig får underskatta någon motståndare. Att du måste alltid ge hundra procent, det kvittar vilka du möter. Ta Färöarna exempelvis som vi bara ska vinna mot, de är ju duktiga, det finns inga dåliga landslag i Europa. Man måste hela tiden ge allt.

Björkqvist har Malmöklubben Husie IF som moderklubb, men gick sommaren 2018 över till Malmö FF där han redan har varit i en sejour tidigare.

– Jag spelade i Husie fram till jag var tio år och sen började jag i Malmö FF, men jag fick lämna när jag var tolv år för jag hade problem med attityden då. Så jag kom tillbaka till Husie och spelade där fram till förra året. Jag lärde mig jättemycket efter det. Du kan inte bete dig hur som helst. Visst kan du bli arg och sur för att det inte går din väg, men det måste vara till en viss nivå.

Inför i år tog han klivet upp till P17-laget där han har tagit en startplats. I grundserien under våren gjorde han elva starter och tre mål. I slutspelsserien står han för tillfället på sju matcher och ett mål. Malmö FF är med i toppen och kampen om SM-guldet när nu endast slutspurten återstår av säsongen.

– Det har varit en bra säsong. Jag har spelat mycket och de flesta från start. För laget går det också bra, vi är med i toppen i slutspelsserien. Det blir en spännande avslutning. Vi har väldigt bra lag kvar att möta så vi får se hur det går. Jag hoppas vi kan vinna matcherna så vi tar SM-guldet.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo