Link

Landslagsdebut för Superettans skyttekung

I år har han fått sitt genombrott i Superettan där han för tillfället toppar skytteligan. Nyligen blev han dessutom framröstad som ”Månadens spelare i Superettan”. I lördags gjorde Rasmus Wiedesheim-Paul landslagsdebut för P20-landslaget mot Frankrike.
– Det var väldigt stort och något som man har drömt om sedan man var liten. Det är en stor ära att få representera Sverige, säger Rasmus Wiedesheim-Paul.

Sead Haksabanovic var först ut att slå igenom och såldes för stora pengar till West Ham, men spelar numera i IFK Norrköping. Gabriel Gudmundsson var näst på tur och gick i somras till FC Groningen i Nederländerna. I år är det Rasmus Wiedesheim-Paul som har fått ett genombrott från Halmstads BK:s finfina 99-kull.

– Vi har alltid varit en väldigt bra kull, hela vägen från när vi började spela med varandra i tolvårsåldern. Det är häftigt att så många av oss nu även spelar tillsammans i Halmstads a-lag. Ända sen jag kom till Halmstad som tolvåring har mitt mål varit att spela i klubbens a-lag och att jag nu får göra det med så många som jag har spelat i ungdomslagen är väldigt speciellt. Det visar även att allting är möjligt, säger Rasmus Wiedesheim-Paul.

Utöver Wiedesheim-Paul återfinns även Jonathan Svedberg, Oscar Petersson och Emil Tot Wikström i Halmstads a-lag som även de är födda 1999 och som spelade tillsammans i ungdomslagen. Totalt har Halmstad elva spelare i truppen som är födda 1999 och senare och som kommer från klubbens egna akademiled.

– Vi har väldigt många väldigt duktiga unga spelare. Det är ett bra sätt för Halmstad att konkurrera på. Vi har inte så mycket pengar och då är detta rätt väg att gå tycker jag. Satsa på egna unga talanger, utveckla de och sen sälja vidare spelarna för att få in pengar. Samtidigt behöver man så klart en blandning och balans i laget med några äldre spelare. Det är det vi jobbar på nu. Men det är bra och viktigt att slussa in många ungdomar som kan ta klubben framåt i framtiden, säger Rasmus Wiedesheim-Paul.

För Wiedesheim-Paul är årets säsong hans första a-lagssäsong i Halmstads BK där han får kontinuerligt med speltid. Anfallaren har tagit Superettan med storm och leder för närvarande skytteligan med 16 mål på 26 matcher.

– För klubben har det tyvärr inte riktigt gått som vi önskat, men för egen del har det gått väldigt bra. Jag spelade inte så mycket i början, jag gjorde min första start i omgång åtta och har ändå lyckats göra 16 mål så det känns väldigt bra, säger Wiedesheim-Paul.

Hur ser du på dina chanser att vinna skytteligan i år?
– Det viktigaste är att göra mål som gör att vi vinner matcherna. Men det hade så klart varit väldigt roligt individuellt om man lyckas vinna skytteligan i år, säger Wiedesheim-Paul

Under september månad stod 20-åringen för fyra mål på lika många matcher och blev framröstad som ”Månadens spelare” i Superettan.

– Det är ett bra kvitto på att jag gör nånting bra. Det är väldigt kul att bli framröstad till det priset. Det är inte alla som får det.

Varför kommer genombrottet i år för dig tror du?
– Det är nog egentligen att jag har fått spela. Jag har känt att jag har det i mig och nu när jag har fått chansen har jag tagit tillvara på det. Sen har jag utvecklats mer och mer ju mer speltid jag har fått. Men det mesta handlar om att ta tillvara på chanserna du får.

I samma veva som han tilldelades priset blev han även uttagen till P20-landslaget som varje höst spelar två träningsmatcher. I år var spelare födda 1999-2000 uttagningsbara och i lördags inledde de en trenationsturnering i Marbella. Frankrike blev för svåra och vann matchen med 1-0.

– Det var en tuff match då vi mötte ett bra lag med väldigt duktiga spelare. Men vi gjorde en bra match och släppte inte till så mycket målchanser. Vi skapade även en del chanser under matchen och med lite flyt hade vi kunnat få med oss ett oavgjort resultat eller till och med vunnit.

För Wiedesheim-Paul innebar det landslagsdebut.

– Det var väldigt stort och något som man har drömt om sedan man var liten. Det är en stor ära att få representera Sverige. Sen var det speciellt att möta en så duktig fotbollsnation som Frankrike.

Anfallaren startade matchen och fick 80 minuter på plan innan han byttes ut.

– Det var en rätt svår matchbild för en anfallare då vi inte hade särskilt mycket boll. För min del handlade det mest om att ställa om och jag försökte så gott jag kunde och kom till några chanser på kontringar. Överlag var det en helt okej insats från mig.

I morgon måndag går trenationsturneringen vidare med en match mot Norge.

– Det blir nog en lite annorlunda matchbild där vi förhoppningsvis har mer boll och kan styra matchen. Vi har ett bra lag och borde kunna vinna matchen mot Norge.

Vilka förhoppningar gick du in med till den här samlingen?
– Jag försöker bara att ta vara på möjligheten på tiden jag får här. Det är som sagt min första samling med landskamper. Jag försöker att göra så bra ifrån mig som möjligt, det är väldigt kul att få chansen i den här miljön. Sen hade det varit kul om man tog en plats i U21-landslaget framöver.

Johan Velagic