Link

Julia Walentowicz inför gruppfinalen mot Belgien

En storvinst mot Armenien och en stark upphämtning till 2-2 mot Bosnien säkrade platsen till Elite Round. I dag tisdag spelar F18-landslaget gruppfinal mot Belgien.
– Vi kommer så klart inte att spela halvdant bara för att vi är klara för Elite Round utan kommer gå in 100 procent och göra allt vi kan för att vinna matchen, säger Julia Walentowicz.

F18-landslaget befinner sig just nu i Bosnien där EM-kval 1 spelas. Sverige inledde med en jätteseger med 14-0 mot Armenien. I andra matchen väntade värdlandet Bosnien. Blågult fick en tung start och låg under med 0-2 redan efter en kvart.

– Inledningsvis följde vi kanske inte vår matchplan som vi ville göra och Bosnien gjorde två snabba mål på oss. Det är ingen start man vill ha i någon match. Det var tufft, men vi är ett bra lag och tog oss an utmaningen, det var en bra erfarenhet för oss, säger Julia Walentowicz.

Trots bollar som smugglades ut från arenan och publiken emot sig lyckades Sverige komma ikapp. Matchen slutade 2-2 och Sverige knep en viktig poäng.

– Jag försökte stänga ute alla negativa yttre faktorer och vi jobbade målmedvetet. Vi var verkligen inställda på att inte förlora matchen. Vi krigade på till sista minut och jagade även ett tredje mål, men fick med oss en viktig poäng. Vi gjorde en fantastisk insats i andra halvlek. Det är otroligt viktigt att få dessa erfarenheter med sig i ryggsäcken. Det är många olika fotbollskulturer från olika länder vi stöter på. Matchen mot Bosnien kan nog alla ta med oss hem för framtiden, säger Julia Walentowicz.

Senare samma kväll stod det klart att Sverige hade säkrat sin plats i Elite Round då andra resultat i de andra kvalgrupperna gick blågults väg. Sverige kan som sämst sluta som en av de fyra bästa grupptreorna som också avancerar vidare från EM-kval 1.

– Morgonen efter matchen skickade vår tränare Anders (Johansson) ut ett sms till oss för en samling innan frukost, vilket vi vanligtvis inte brukar göra. När vi samlades berättade han att vi var vidare vilket var otroligt skönt och väldigt roligt, säger Walentowicz.

Hur skönt är det att ha det klart redan inför sista matchen mot Belgien?
– Det blir en annan typ av anspänning inför matchen mot Belgien. Nu behöver vi inte vara stressade över att vi måste ta poäng för att gå vidare utan kan istället spela mer avslappnat och fokusera på att vinna gruppen, säger Waalentowicz.

Matchen mot Belgien blir en gruppfinal. Vid svensk vinst blir det gruppseger och möjligtvis något enklare grupp i vårens Elite Round.

– Med tanke på att avancemanget är klart blir det en fördel. Förhoppningsvis kommer vi kunna släppa loss och spela bra fotboll. Vi kommer så klart inte att spela halvdant bara för att vi är klara för Elite Round utan kommer gå in 100 procent och göra allt vi kan för att vinna matchen.

Vad tror du blir viktigt mot Belgien?
– Det blir viktigt att bibehålla lugnet. Det kommer inte bli lika enkelt som första matchen mot Armenien. Det gäller att vi inte blir uppstressade och att vi är metodiska och vågar anfalla ner mot kortlinjen. Att vi följer matchplanen och inte krånglar till det.

Till vardags spelar högerbacken i Djurgårdens IF. Moderklubben som hon har spelat i sedan barnsben och nu klättrat hela vägen upp till a-laget.

– Jag har varit med i ungdomslagen, tog mig upp i F19-laget och gör nu mitt andra år i a-laget. Jag har ett blårandigt hjärta och klubben betyder allt för mig.

Säsongen 2017 debuterade Walentowicz i Allsvenskan och gjorde två matcher. I fjol fick hon två inhopp och i år står 18-åringen antecknad för nio matcher varav tre från start.

– Jag har jobbat mig in under säsongen och fått en del speltid vilket är bra med tanke på det tuffa tabelläget vi har hamnat i. Jag är fortfarande är ung och då behöver man mycket speltid, men jag har lärt mig att verkligen ta vara på minuterna du får under matcherna och gjort det så bra jag har kunnat.

Med endast tre omgångar kvar att spela ligger Djurgården för tillfället näst sist på tio poäng. Laget har fyra poäng upp till IF Limhamn Bunkeflo och säker mark. Chansen för nytt kontrakt finns fortfarande och den unge försvararen kommer inte ge upp i första taget.

– Vi har krigat på hela säsongen och kommer att fortsätta göra så de sista matcherna också. Jag tror att vi håller oss kvar. Det handlar om att tro på det vi gör och det är exakt det vi kommer att göra i de här sista matcherna.

Johan Velagic