Julia Langörgen sammanfattar EM-kval 1

Tidigare i veckan avslutade F18-landslaget EM-kval 1. Med en vinst, en oavgjord och en förlust gick Sverige vidare till Elite Round som grupptvåa. Julia Langörgen vaktade det svenska målet varenda minut i kvalet som hon sammanfattar här.
– Det är så klart jättekul och viktigt att vi får spela fler bra internationella matcher till våren. Det är väldigt lärorikt, säger Julia Langörgen.

F18-landslaget inledde EM-kval 1 i Bosnien med en förkrossande 14-0-seger mot Armenien efter hela fem mål första kvarten och tio mål första halvleken.

– Jag hade inte så mycket att göra, men det var kul att se alla målen. Vi gick in till matchen som vilken annan, hur vi skulle försvara och anfalla. Sen trodde jag verkligen inte att det skulle bli så många mål som det blev. De hade ett offsideläge, men inte så mycket mer under matchen, säger Julia Langörgen.

I andra matchen väntade värdlandet Bosnien som fick en kanonstart på matchen. Efter en kvart låg Sverige under med 0-2 efter ett hörnmål och ett straffmål. I andra halvlek stod däremot det blågula gänget för en stark upphämtning och fick till slut med sig 2-2.

– Det var lite tråkigt att vi bara fick med oss 2-2 även om det är starkt av oss att komma igen efter ett tidigt 0-2-underläge. Men vi kände att det var mycket tid kvar av matchen som skulle spelas så vi stressade inte upp oss själva. I andra halvlek kom vi ikapp, men det kändes som att vi kunde ha gjort ett till mål och vunnit matchen, det var synd att vi inte lyckades med det, säger Julia Langörgen.

Efter fyra poäng på två matcher var Sverige kvalificerade till Elite Round redan inför den sista matchen mot Belgien. Gruppfinalen mot Belgien. Efter en jämn tillställning föll Sverige med uddamålet, 0-1.

– Det var trist att avsluta kvalet med en förlust. Det var synd att de fick in ett mål i slutsekunderna i första halvlek, att vi inte kunde hålla igen där. Vi försökte forcera i andra halvlek för en kvittering och förtjänade nog minst oavgjort i den matchen, säger Langörgen.

Hur skulle du summera er samling i Bosnien?
– Det var en jättekul vecka. Det är jättehärliga tjejer i laget och vi har väldigt roligt hela tiden och umgås mycket. Det var bra träningar med högt tempo och kvalitet. Generellt sett var det en väldigt bra samling, säger Langörgen.

Tillsammans med mittbacksparet Saga Jontoft och Kajsa Lang spelade Julia Langörgen samtliga minuter under kvalets tre matcher.

– Även om vi förlorade mot Belgien är det den matchen jag är mest nöjd med för egen del. Det var där jag fick göra mest under de tre matcherna. Överlag är jag nöjd med mina insatser under kvalet.

Vad tar du med dig från veckan?
– Hur vi behöll lugnet under kvalet. Både personligen, men även som lag. Det är något jag kommer ha nytta av hemma i klubblaget.

I och med resultaten slutade Sverige tvåa i gruppen bakom Belgien. Duon avancerade därmed vidare till Elite Round som spelas under våren 2020.

– Det är så klart jättekul och viktigt att vi får spela fler matcher till våren. Det är alltid kul att spela för landslaget och träffa tjejerna. Att spela matcher på den internationella nivån är väldigt lärorikt och något man inte kan erbjudas hemma i klubblaget.

Hemma i klubblaget är Kvarnsvedens IK i Dalarna dit hon anslöt för tre år sedan från Torsångs IF. Efter att ha varit back-up i a-laget har Langörgen, som har Islingby IK som moderklubb, fått rikligt med speltid i Kvarnsvedens IK i år. Den 18-årige målvakten har startat i 15 av matcherna i Elitettan.

– Det har gått bra, jag har kommit in i tempot ordentligt nu. Jag känner att jag har utvecklats mycket under säsongen. Jag har en duktig målvaktstränare som hjälper mig väldigt mycket i alla delarna.

Med två omgångar kvar ligger Kvarnsvedens IK för närvarande på en sjätteplats i tabellen. En mittenplacering med behagligt avstånd från botten, men för långtifrån topplaceringarna.

– Det har ändå gått hyffsat bra. Vi har tyvärr haft lite sämre fokus i matcherna mot sämre lag i serien medan vi har spelat bra och tagit mycket poäng mot topplagen. Nu vill vi avsluta på bästa möjliga vis för att visa att vi ska vara med och slåss om en plats i Allsvenskan nästa år.

Johan Velagic