Link

På jakt efter en ny fullträff

I ena vågskålen: förlusten med 0-3 i Madrid.
I andra vågskålen: segrarna mot lag som Frankrike och Italien på Friends de senaste åren. Får Sverige till en ny fullträff i hemmaborgen kan vi rubba även mäktiga Spanien – det är förbundskapten Janne Andersson övertygad om.

Kvällsmatcher i oktober, det är något alldeles särskilt med dem. På dagarna bländar löven med sin sista prakt och höst-
solen kan ännu värma, men när mörkret faller blir det svart. Och fuktigt. Och kallt. Så tänds elljuset över planen och läktarna fylls med påbyltad publik, redo att se viktiga, för att inte säga avgörande matcher. Det gäller seriespelet över hela landet varje år, och det gäller många år även landslaget på nationalarenan.

– Jag älskade att spela de där höstmatcherna under min aktiva karriär, om än det var i lägre divisioner: den härliga klara luften och det fuktiga gräset där bollen rullade extra snabbt – det här var ju innan man började vattna planerna före match.

Det säger Alets IK:s bäste målskytt genom tiderna, tillika Sveriges förbundskapten Janne Andersson. Han säger det inför en ytterst viktig, om än inte direkt avgörande match i det pågående EM-kvalet: Sverige-Spanien på Friends Arena.

Nya spelare utvecklar offensiven

En klar förlust borta mot Spanien, två oavgjorda möten med Norge, i övrigt idel segrar. Janne är nöjd med vad han och laget åstadkommit så här långt i EM-kvalet.

– Generellt tycker jag att vi har gjort ett klart godkänt kval så här långt. Vi har gradvis utvecklat vårt anfallsspel en del, framför allt genom att vi har fått in spelare som bidragit med lite nya egenskaper, som till exempel Robin Quaison, Alexander Isak och Kristoffer Olsson. Kan vi fortsätta den utvecklingen samtidigt som vi bibehåller det kollektiva försvarsspel som vi haft så stor nytta av så kan det verkligen bli intressant, säger Janne.

– Detta sagt med reservation för att jag just nu inte vet hur det har gått borta mot Malta tre dagar innan vi möter Spanien hemma. Malta borta är en lurig match mot ett lag som vi på pappret ska slå, men som kan vara svårspelade. Vi har bevisat flera gånger att vi kan hantera den här typen av matcher väl, inte minst borta mot Färöarna senast, så jag hoppas att vi har gjort det igen och tagit tre poäng till.

Nådde inte max mot Norge

3-3 borta på Ullevål och 1-1 hemma på Friends; så föll resultaten i det skandinaviska ”EM-kvaldubbelderbyt” mot Norge i juni respektive september. Bara oavgjort i hemmamatchen för ett Sverige som sett till tradition och meriter är ”storebror” – en liten besvikelse?

– Spelare för spelare tycker jag att Norges trupp var lika stark som vår. Vi nådde inte någon maxprestation i hemmamatchen, som präglades av mycket fysiskt spel, men oavgjort är ändå ett godkänt resultat tycker jag. Poängen vi tog kan bli betydelsefull i kampen om andraplatsen i gruppen.

Tufft men inte omöjligt

På Santiago Bernabéu-stadion den 10 juni skrevs slutresultatet 3-0 i iberisk favör. Något mål för mycket kanske, men förlusten var odiskutabel. Janne Andersson konstaterade också efteråt att Spanien är det tuffaste motståndet han stött på hittills under sin tid som svensk förbundskapten.

– Lägger man samman deras energi, teknik, bolltempo och individuella kvaliteter så är det utan tvekan så; ett fantastiskt lag. Men trots att vi förlorade med hela 3-0 i Madrid, så var det faktiskt inte helt omöjligt för oss. Visst föll vi tillbaka för lågt, men när vi väl vann bollen så lyckades vi inte heller i omställningsspelet.

Förstapressen nyckeln

Hemma på Friends Arena har Sverige de senaste åren besegrat såväl Frankrike som Italien.

– Liksom i de matcherna måste vi acceptera att även om vi spelar hemma, så är vi inte är det lag som kommer att ha mest boll: vi kan inte tro att vi ska gå ut och föra spelet; då sårar de oss. Nyckeln är deras förstapress. Kan vi hantera den och komma förbi den så finns det ytor och möjligheter, säger Janne.

– Det är klart vi har en chans, särskilt hemma på Friends, där vi trivs väldigt bra. Om vi får till en ny fullträff.

Nationella partners