Link

Säker seger mot Malta

Debutanten och veteranen låg bakom Sveriges 4-0-seger mot Malta i EM-kvalet. Marcus Danielson spräckte nollan och Sebastian Larsson noterades två gånger om i målprotokollet från straffpunkten i den trygga vinsten för Sverige.
– Återigen handfast, stabilt och kontrollerat mot den här typen av motstånd, vilket glädjer mig enormt, sa förbundskaptenen Janne Andersson efter segern till TV4.

Lördagen blev en bra kväll för Sverige men såg länge ut att bli en ännu bättre kvalomgång för herrlandslaget. Janne Anderssons landslag vann med 4-0 mot Malta samtidigt som konkurrenterna om andraplatsen i EM-kvalgruppen, Norge, spelade oavgjort hemma mot Spanien. Men Lars Lagerbäcks gäng var en hårsmån från att förlora. Joshua King kvitterade först i den fjärde övertidsminuten från straffpunkten.

Det betyder att det skiljer fyra poäng mellan grannländerna i kampen om andraplatsen. Men också att Spanien inte är klara för EM, vilket de hade varit vid en seger.

– Jag kan ju inte göra någonting åt det. Vi får räkna ihop tabellen och ta nästa match. Men det är väl bra att dom inte vann då. Nu fick dom en poäng. Man brukar ju säga det är bra om lagen som ligger närmast i tabellen tappar poäng och det gjorde dom ju, sa Janne Andersson till TV4. 

Efter ett sent uppvaknande kunde dock Rumänien bortabesegra Färöarna vilket gör att de skuggar Sverige närmast i tabellen, en poäng bakom med tre matcher kvar att spela.

Som skrivet tog Sverige en planenlig seger mot Malta. Matchbilden blev den förväntade med mycket svensk boll och ett lågt hårt, man mot man-kämpande maltesiskt försvar. Sverige fick dock hål på Malta tidigt i matchen och det var debutanten Marcus Danielson som fick göra det. Pierre Bengtssons hörna nådde Danielson som behärskat bredsidade in 1-0 redan i den elfte minuten på volley.

– Det här hade jag inte ens kunnat drömma om när jag vaknade i morse. Det var rysningar i hela kroppen, svårt att fatta vad som hade hänt faktiskt, sa debutanten tillika målskytt till TV4 efter matchen.

Det blev dock halvlekens enda mål trots flera fina intentioner från Sverige som vid två tillfällen fick mål avblåsta för offisde.

I den andra halvleken fick malteserna det jobbigare med orken och Sverige större ordning på den sista passningen i offensivt straffområde. Dock var det vid straffpunkten som 2-0-målet kom. Andreas Granqvist blev dragen i tröjan och Sebastian Larsson var iskall vid elva meter och väntade in målvakten som kastade sig åt fel håll.

I den 66:e minuten kom även 3-0. Det efter ett inspel i straffområdet från Robin Quaison som tog på Maltas kapten och in i mål.

Bara fyra minuter senare fick även Sebastian Larsson bli tvåmålsskytt - hans första mål i landslagströjan sedan 2012. En pigg Quaison blev neddragen i straffområdet och Larsson fick återigen visa vad han kan från straffpunkten. Larsson bytte hörn och det gjorde även målvakten. 4-0 vilket också blev slutresultatet.

En klar svensk seger och nu är det bara att ladda om batterierna för herrarna som tar emot Spanien på Friends Arena klockan 20.45 på tisdag. 

– Vi ser fram emot den matchen. Spanien är ett ruskigt bra lag och det blir en tuff uppgift, men vi har fällt stora motståndare på Friends Arena förut, så det är bara att gå ut och köra, sa tvåmålsskytten Sebastian Larsson till TV4. 

Rumänien och Norge? Ja, de möter varandra i Bukarest på tisdag.

Nationella partners