Händelserikt år för Hussein Ali

Spel i U17-EM i maj. Övergång från moderklubben Malmö FF till Örebro SK i augusti. Debut i Allsvenskan i september. Det har varit en händelserik säsong för Hussein Ali. Nu är högerbacken iväg på sin första landslagssamling sedan U17-EM tidigare i år. I dag går P02-landslaget in i en trenationsturnering i Tjeckien.
– Det är en ära varje gång jag är med landslaget. Det är bara att knyta på sig skorna och ge hundra procent för sitt land och lag, säger Hussein Ali.

Sedan barnsben hade Hussein Ali representerat sin moderklubb Malmö FF där han började i fotbollsskolan en gång i tiden. Tolv år senare bytte han klubb. I augusti gick försvararen från Malmö FF:s akademi till Örebro SK där han tecknade ett a-lagskontrakt.

– Jag kände att jag behövde ta nästa steg i min karriär och det steget var att gå till Örebro. Jag kände att klubben skulle ge mig en större möjlighet att spela seniorfotboll och allsvensk fotboll. Malmö har en större ekonomi och har enklare för att köpa spelare vilket ger en väldigt stor konkurrens, säger Hussein Ali och fortsätter:

– Jag spelade i Malmö FF sedan fotbollsskolan. Det var där allting startade. Det var tungt att lämna familjen, vänner och klubben, men det var bästa steget för min karriär. Då gällde det att ta steget och gå vidare, säger Hussein Ali.

Sedan tidigare känner Ali både Niclas Bergmark och Dennis Collander i Örebro SK från P02-landslaget. 17-åringen berättar att han har smält in bra i sitt nya lag.

– Det har varit riktigt bra. Mina tränare Axel Kjäll och Daniel Bäckström har tagit hand om mig väldigt väl. Precis som spelarna och de andra ledarna. De har gjort att jag har kommit in i det snabbt och enkelt, säger Ali.

Ganska exakt en månad efter att han presenterades av Örebro SK fick han chansen från start mot IFK Norrköping. Ali gjorde därmed debut i Allsvenskan.

– Det var magiskt! Riktigt kul. En dröm som gick i uppfyllelse. Att spela i Allsvenskan är något jag har jobbat väldigt hårt för och drömt om länge, säger Ali.

Den unge högerbacken spelade samtliga 90 minuter. Dessvärre för Ali och Örebro SK:s del slutade matchen med en 0-3-förlust.

– Det är självklart tråkigt att förlora, men det var en bra början för mig. Det var väldigt lärorikt för mig att spela mot så bra spelare. Jag spelade som jag brukar och gjorde en bra match, men jag kan mycket bättre. Det kommer i framtiden, ju fler matcher man får spela desto bättre kommer det att gå.

Beskedet att han skulle starta matchen fick han dagen innan.

– Vi hade en spelövning på träningen och jag var med i det startande laget. Efter träningen sa tränarna till mig att jag skulle starta. Jag tänkte bara ”wow!”. Det var mycket känslor och många tankar som gick igenom en. Det var bara att fokusera på sin uppgift och koncentrera sig på det och se till att vara helt förberedd. Visa vad man går för.

Trodde du att det skulle gå snabbt för dig att göra debut i Allsvenskan?
– Nej, det trodde jag absolut inte. Jag bara kämpade och tränade på och hoppades så klart på det, men jag trodde inte att de skulle komma så snabbt som det gjorde.

Det är inte bara på fotbollsplanen det har hänt saker för Ali. I och med klubbytet flyttade han till en helt ny stad och bor nu för första gången själv i en egen lägenhet.

– Det är en ganska liten stad så det är lätt att ta sig runt och alla människor är väldigt trevliga. Det känns som de flesta känner varandra och man träffas ofta. Sen att bo själv är så klart väldigt nytt. Att laga mat, diska, städa, tvätta med mera. Du får lära dig att hantera situationerna.

Har du någon paradrätt då?
– Jag brukar göra mycket kyckling med pasta. Det går snabbt att göra och det blir gott.

Den här veckan har han bytt Örebro mot Tjeckien där han befinner sig tillsammans med P02-landslaget. I dag torsdag inleds en trenationsturnering där Sverige, Tjeckien och Turkiet deltar.

– Att vi utvecklas som lag. Att vi lär känna varandra ännu bättre och samtidigt spela en fin fotboll och vinna matcher.

Sverige inleder turneringen med match mot hemmanationen Tjeckien.

– Vi mötte Tjeckien i La Manga i början av året och spelade lika och vann då turneringen på målskillnad. Jag minns Tjeckien som ganska fysiska och ett lag som jobbar hårt för varandra. De sprang mycket för varandra och var kompakta.

För Ali är detta den första samlingen med landslaget sedan U17-EM som spelades i Irland för fem månader sedan.

– Det är en ära varje gång jag är med landslaget. Det är inte många som får uppleva det. Det är bara att knyta på sig skorna och ge hundra procent för sitt land och lag.

EM-äventyret i maj tog slut efter gruppspelet. Sverige hamnade i dödens grupp. Trots tre kämpainsatser slutade det med tre förluster mot Nederländerna, Frankrike och England.

Med lite distans nu, hur var det att spela ett mästerskap för Sverige?
– Det var magiskt. Det var otroligt roligt att vara iväg där 1,5 vecka, det var wow! Att få uppleva det med grabbarna och ledarna var jättekul och någonting som jag aldrig kommer att glömma. Det kommer att stanna med en resten av livet.

Johan Velagic

Nationella partners