Link

Sverige jagar nästa mästerskap

Nya mål, nya utmaningar. Nya matcher, nya mästerskap. Tre månader efter VM-bronset har svenska damlandslaget lagt in medaljerna i prisskåpet och begett sig ut på nästa resa: mot EM 2021. Förbundskapten Peter Gerhardsson konstaterar att både konkurrensen och kvaliteten höjts i laget efter sommaren i Frankrike.

Texten är en del av matchprogrammet till Sverige-Slovakien.

När Sverige stegar ut på Gamla Ullevi för att möta Slovakien i höstens enda hemmamatch i EM-kvalet, då har det gått exakt tre månader och två dagar sedan Sverige stegade ut på Stadium Allianz Riviera i Nice – för att spela en match om bronset mot England i VM.

Vi vet alla hur det gick. Våra blågula tjejer fullkomligt flög fram över plan och tog ledningen med 2-0 redan i första halvlek, för att sedan hålla undan och bärga tredjeplatsen och bronsmedaljerna.

– Första tjugo minuterna mot England, det är den period i VM jag ser tillbaka på som vår bästa; en fullkomlig topprestation av oss, särskilt mot så bra motstånd, säger Peter Gerhardsson.

Sveriges förbundskapten är annars inte särskilt intresserad av att prata VM-minnen. Inte nu. För nu har nästa resa börjat: den mot EM 2021 i England.

– Ja, det stämmer. Nu är det fullt fokus på EM-kvalet. Inför de kommande matcherna är det snarare kvalet till VM jag tänker tillbaka på, vad gäller upplägg, förberedelser och hur vi genomförde matcherna.

Bra vara favorit

I en EM-kvalgrupp där sällskapet består av Lettland, Ungern, Slovakien och Island får Sverige, till skillnad från i VM-slutspelet, räknas som favoriter.

– Att vara favorit ser jag som något positivt, för det innebär att vi har gjort något som är bra för att bli det. Sedan ska vi inte för ett ögonblick tro annat än att det krävs hårt jobb i varje match för att vinna och nå det mål vi vill.

Onekligen. Island, som även på damsidan har gått starkt framåt de senaste åren, har inlett kvalet med hemmasegrar mot Ungern och Slovakien, men fick också kämpa ordentligt för dem.

Att inget går av sig själv fick även Sverige erfara i kvalpremiären mot Lettland borta. Slutresultatet skrevs förvisso till 4-1 i blågul favör, men efter underläge och en problematisk första halvlek.

– Vi har blivit bättre mot låga försvar, men Lettland spelade med extremt lågt försvar, och i första halvlek tog vi inte tillräckligt många initiativ i planens offensiva tredjedel. När vi summerar matchen har vi ändå gjort tre mål på hörnor, haft 32-4 i avslut och tagit de tre poängen.

Ökad konkurrens, högre kvalitet

Innan matchen mot Lettland tog damlandslaget avstamp – från VM, mot EM-kvalet – med sex dagar tillsammans i Visby.

– Viktiga och värdefulla dagar för oss, då vi fick lite längre tid än normalt innan en kvalmatch på oss att jobba ihop gruppen igen och förbereda oss inför höstens kval, säger Peter Gerhardsson.

Under samlingen såg han ett landslag som stärkt efter VM är redo
att ta sig an nästa utmaning.

– Vi såg det redan under VM, då vi hade 23 spelare som alla verkligen var redo att prestera, och vi har sett det på träningarna nu i höst: konkurrensen i truppen har ökat. Kvaliteten på träningarna, i det vi gör, är högre. Det är svårare att slå sig in nu. Många spelare vill vara med och uppleva något som det vi fick i somras. Det lovar gott inför framtiden.

Återseende på Gamla Ullevi

Sverige sätter punkt för ett fantastiskt 2019 med en tripp till USA i november och ett vänskapsmöte med de regerande världsmästarna.

– Vi fick ju tyvärr inte chansen att möta dem i VM-finalen, men nu ser vi fram emot en bra match och en fin avslutning på året.

EM-kvalmatchen mot Slovakien på Gamla Ullevi är därmed höstens enda chans att se damlandslaget på hemmaplan.

– Vi minns såklart det fantastiska mottagandet vi fick på Götaplatsen när vi kom hem efter VM, och hoppas att vi få återse många av de som var med då på Gamla Ullevi nu.

Tobias Christoffersson

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo