Link

Truppen till VM-kvalets Main Round

Stora matcher väntar runt hörnet för herrlandslaget. Matija Dulvat och Nicklas Asp har tagit ut Sveriges trupp till Main Round i Dubrovnik – där landslaget ska möta Ryssland, Kroatien och Bosnien-Hercegovina.

I september inledde landslaget säsongen med att spela två landskamper mot Tyskland i Karlskrona. Sverige förlorade det första mötet med 2–3, men vann returen med 6–4 efter att ha vänt ett underläge till seger i slutminuterna.

– Vi var nöjda med match två. Sedan finns det en del att jobba med, men vi fick en del svar och är hyfsat nöjda med samlingen. Man måste tänka på förutsättningarna också. Spelarna gjorde sina första matcher den här säsongen, och vi var inte förvånade över att första matchen blev som den blev. Till Main Round kommer spelarna ha gjort fler matcher eftersom ligan drar igång nu också, säger assisterande förbundskaptenen Nicklas Asp.

Nästa uppgift som väntar är Main Round i VM-kvalet. Ryssland, Kroatien och Bosnien-Hercegovina står för motståndet 23-26 oktober i Dubrovnik.

Ryssland är en av världens bästa futsalnationer och tog brons i EM förra året. Även Kroatien har varit med i flera mästerskap och Bosnien-Hercegovina tog sig vidare som etta från sin grupp i Preliminary Round.

– Känslan inför Main Round är bra. Vi har en bra trupp som vi tror kan ge resultatet vi vill ha. Vi vill ta oss vidare, och det är mest realistiskt att slåss om andraplatsen bakom Ryssland.

Robin Armandt är skadad och missar VM-kvalet, men annars har Matija Dulvat och Nicklas Asp valt att satsa på nästan samma spelartrupp som var med i Karlskrona. Enda justeringen är att Pascal Olsson tillkommer i 14-mannatruppen till Main Round.

– Vi har tänkt att vi vill behålla i stort sett samma trupp som senast. Vi vill ha ett lag som känner igen spelsystemet och förstår allt vi vill göra. Pascal Olsson har varit med tidigare och är redan insatt i de sakerna.

Sverige har tagit sig till Main Round två gånger tidigare, men vid båda tillfällena har man slutat sist i gruppen. I kvalet till EM 2014 tog man noll poäng och senast (kvalet till VM 2016) skrapade Sverige ihop till en poäng.

– Allt är en nivå upp. Det kommer att bli ett stort publiktryck i Kroatien och det måste vi förbereda spelarna på. I Main Round går allt snabbare, så spelarna måste vara påkopplade från första sekunden. Matijas och mitt jobb blir att förbereda spelarna på den situationen, avslutar Nicklas Asp.

Marcus Heed