Link

Uddamålsförlust i gruppfinalen mot Belgien

F18-landslaget föll i den tredje och avslutande matchen i EM-kval 1. Belgien vann efter ett sent mål i första halvlek. Förlusten till trots är Sverige vidare till vårens Elite Round som grupptvåa.
– Första halvlek slutade med ett plus för Belgien medan vi var det bättre laget i andra halvlek. Ett oavgjort resultat hade kanske inte varit helt orättvist, säger F18-förbundskaptenen Anders Johansson.

Belgien inledde matchen med mest boll och kom till några halvlägen utan att det var direkt farligt någon gång. Det var först i den 23:e minuten matchens första målchans dök upp. I en snabb omställning fick Belgien ett friläge. Julia Langörgen stod då för en kanonräddning.

Precis i slutet av första halvlek fick Sverige en bra chans genom Sara Lilja Vidlund, men avslutet gick utanför. Istället kunde Belgien komma i en kontring i anfallet efter. Sverige hann tillbaka, men Talitha de Groote ryckte förbi sin försvarare och dundrade in bollen i ena krysset till 1-0 i den första tilläggsminuten i första halvlek.

– Matchen började i Belgiens favör första kvarten utan att de kom till några heta chanser. Vi spelade bollen lite för snabbt i djupled istället för på fötterna till varandra. Efter en kvart kom vi in mer i matchen. Vi tryckte på, men hade inte särskilt långa anfall vilket vi får jobba vidare med. Det kändes snöpligt att åka på det sena målet då det var en jämn första halvlek, säger förbundskapten Anders Johansson.

I andra halvlek var det Sverige som inledde piggast och kom till en del halvlägen, men hade svårt att skapa de där riktigt heta chanserna.

Under andra halvlek skapade Sverige en drös med hörnor, men fick inte någon utdelning. Trots jakten på en kvittering höll Belgien undan och vann matchen med uddamålet 1-0.

– Vi hade ett bra snack i halvtid om vad vi ville göra. Vi ville försöka få till kontringarna bättre och köra hela vägen då Belgien är offensivt balanserade samtidigt som vi ville täppa till defensiven. Vi fick bra effekt på det då det var Belgien som slog bort bollarna och vi som tryckte på för ett mål. Vi skapade en del fasta situationer, men saknade den där sista passningen i vår speluppbyggnad. Annars var det en bra andra halvlek där vi spelade som vi kan göra. Vi var det bättre laget i andra halvlek och ett oavgjort resultat hade kanske inte varit helt orättvist, säger Anders Johansson.

I och med förlusten i gruppfinalen slutade Sverige tvåa i gruppen och är därmed vidare till Elite Round som spelas våren 2020.

– Summeringsvis kan vi vara mer beslutsamma mot bottenlagen i sista tredjedelen i båda riktningarna. Vi släppte bara in ett spelmål under tre matcher vilket är bra. Sedan märks det att vi inte är jättevana att spela på riktigt gräs. Det blir ett lite annorlunda spel än hemma, lite tuffare i närkamperna exempelvis. Sen ska man komma ihåg att Belgien spelade U19-EM i somras och då var 15 av spelarna i deras trupp nu iväg och spelade det mästerskapet. Vi har bara samlats två gånger som lag och matchar Belgien bra. Det skickar bra signaler till oss alla att vi absolut kan vara med och konkurrera om platserna till U19-EM i Elite Round. Samtidigt måste vi förbättra vissa delar i vårt spel, säger Johansson.

Sveriges startelva: 12 Julia Langörgen – 6 Julia Walentowicz, 2 Saga Jontoft, 3 Kajsa Lang (K), 5 Elsa Törnblom – 17 Tilde Lindwall, 15 Felicia Saving, 8 Wilma Ljung Klingwall, 13 Hanna Bennison – 18 Beata Olsson, 20 Sara Lilja Vidlund.

Ersättare: 1 Angel Mukasa – 4 Kajsa Ekström, 7 Kajsa Törnkvist, 9 Johanna Lindell, 10 Maja Bodin, 11 Hanna Andersson, 14 My Cato, 16 Hanna Lundkvist, 19 Evelyn Ijeh.

Johan Velagic