Delad pott mot Bosnien efter upphämtning

F18-landslaget var illa ute mot värdlandet Bosnien och låg under med 0-2 i halvtid. I andra halvlek gjorde Beata Olsson och Kajsa Lang varsitt mål. Sverige hämtade ikapp till 2-2 och räddade en poäng i Bijeljina.
– Det är en heroisk insats av tjejerna i andra halvlek. Att komma ikapp mot ett duktigt Bosnien på det sättet vi gjorde är väldigt starkt, säger F18-förbundskaptenen Anders Johansson.

Trots att det var Sverige som inledde piggast genom en del fasta situationer var det Bosnien som tog ledningen i matchen. På en bosnisk hörna skarvade Sverige olyckligt vidare bollen till Alma Krajnic som nickade in 0-1 redan efter fem minuter.

Bara tio minuter senare fick Sverige en straff emot sig. Elma Husic klev fram och slog in 0-2 efter bara en kvarts spel.

Efter straffmålet kom Sverige i flera anfall och hade en del bra chanser också. Bland annat en dubbelchans i slutet på första halvlek för Evelyn Ijeh och Beata Olsson där målvakten stod för två jätteräddningar. Sverige gick därmed in till halvtidsvilan med ett 0-2-underläge.

– Det var en tuff start vi fick med två så snabba baklängesmål mot ett Bosnien som inte släppte in några spelmål (förlust 1-3) mot Belgien. Så vi visste om att de skulle bli svåra att luckra upp. De själva säger att detta är en av de bästa kullarna de har fått fram. Vi skapade en hel del därför var det tungt att ligga under med två mål, säger förbundskapten Anders Johansson.

I andra halvlek skulle Sverige stå för en stark upphämtning. Reduceringen kom i 58:e minuten genom Beata Olsson som därmed gjorde sitt sjätte mål i kvalet då hon stod för fem fullträffar mot Armenien i onsdags. Anfallaren var påpasslig, snappade upp bollen och sköt in 1-2.

Endast tre minuter senare var det kvitterat. Mittbacken Kajsa Lang skruvade vackert in en frispark över muren och in i mål till 2-2 i den 61:a minuten.

Sista halvtimmen jagade Sverige ett matchvinnande mål, men lyckades inte få in bollen i mål. Närmast kom inhoppare Sara Lilja Vidlund som med kvarten kvar hade ett avslut i bra läge precis utanför.

– Även andra halvlek startade vi bra och fick ett relativt snabbt mål och sen en kvittering vilket var exakt den starten vi önskade få. Då var det en halvtimme kvar och vi hade förhoppningar på att kunna avgöra matchen. Det var en halvlek där det hände många konstiga grejer. Helt plötsligt fanns det inte några bollar kvar på arenan, det var en funktioner som hade petat ut bollarna bakom ett staket. Sen hade domaren det lite svårt att stå emot en fanatisk hemmapublik. Samtidigt är det en lärorik andra halvlek för spelarna med maskning och andra tricks. Vi skapade en del chanser, men hade svårt att ta oss förbi deras backlinje där det alltid var 5-6 spelare. Men en väldigt lärorik match på många olika plan som spelarna inte får på hemmaplan och som är nyttig för deras karriärer, säger Anders Johansson.

Matchen slutade därmed 2-2 och lagen delade på poängen. Inför den sista omgången toppar Belgien på sex poäng efter en 17-0 (!) vinst mot Armenien tidigare i dag. Sverige ligger tvåa på fyra poäng. Bosnien trea på en poäng och Armenien sist på noll poäng.

– Det är en heroisk insats av tjejerna i andra halvlek. Att komma ikapp mot ett duktigt Bosnien på det sättet vi gjorde är väldigt starkt. Att vi tog poäng här betyder att vi fortfarande kan vinna gruppen om vi slår Belgien, säger Johansson.

Sveriges startelva: 12 Julia Langörgen – 6 Julia Walentowicz, 2 Saga Jontoft, 3 Kajsa Lang (K), 5 Elsa Törnblom – 16 Hanna Lundkvist, 15 Felicia Saving, 8 Wilma Ljung Klingwall, 17 Tilde Lindwall – 18 Beata Olsson, 19 Evelyn Ijeh.

Ersättare: 1 Angel Mukasa – 4 Kajsa Ekström, 7 Kajsa Törnkvist, 9 Johanna Lindell, 10 Maja Bodin, 11 Hanna Andersson, 13 Hanna Bennison, 14 My Cato, 20 Sara Lilja Vidlund. 

Johan Velagic