Storvinst i EM-kvalpremiären mot Armenien

F18-landslaget gjorde processen kort i sin EM-kvalpremiär. Sverige tog en storseger mot Armenien som besegrades med smått osannolika 14-0 efter 10-0 i halvtid. Beata Olsson gjorde flest mål i matchen, fem stycken till antalet.
– Det är väldigt starkt att göra 14 mål mot ett lag som aldrig ger upp. Det var bra fokus från vår sida i dag under hela matchen, säger F18-förbundskaptenen Anders Johansson.

Sverige tryckte gasen i botten direkt från avspark och sprang ifrån till en 5-0-ledning efter endast 14 (!) minuter.

Beata Olsson inledde målskyttet i den andra minuten till 1-0. Evelyn Ijeh ökade på till 2-0 innan Hanna Lundkvist gjorde två mål fram till 4-0 innan Olsson gjorde sitt andra mål för dagen till 5-0. Allt detta på endast 14 minuter.

Därefter följde cirka tio mållösa minuter innan mittbacken Kajsa Lang satte dit 6-0. Sedan var det dags för Beata Olssons show. Mellan minut 30 och 37 smällde anfallaren in ytterligare tre bollar. Sverige upp i en 9-0-ledning och Olsson femmålsskytt.

Precis innan halvtid gjorde Ijeh sitt andra mål till 10-0 som var resultatet efter en minst sagt målrik första halvlek.

– Vi satte standarden direkt med ett tidigt mål som kommer till efter saker vi har jobbat med på träningarna. Det var precis den här starten vi behövde mot det här laget. Det blev ett drag bland våra spelare och vi kunde spela ut. Det var väldigt kul att se att det blev mål på grund av vårt spelmönster, att spelarna har tagit åt sig av vad vi har pratat om och tränat på. Det här laget har en hög teknisk nivå och de gjorde en jättefin första halvlek, säger förbundskapten Anders Johansson.

I andra halvlek kom det in nya spelare som också ville vara med i målprotokollet. Först ökade inhopparen Sara Lilja Vidlund på till 11-0 efter en timmes spel.

I den 67:e minuten gjorde Hanna Bennison 12-0 som länge såg ut att bli slutresultatet, men landslagsdebutanten Hanna Andersson ville annat. Inhopparen gjorde 13-0 i den 89:e minuten och strax efter fastställde Sara Lilja Vidlund slutresultatet till 14-0 genom sitt andra mål.

– Även i andra halvlek spelade vi jättebra. Det kunde ha blivit än fler mål än de fyra vi gjorde. Vi gjorde en del byten och inhopparna kom in och bara fortsatte spela som vi vill spela. Det är klart att Armenien är ett lite svagare lag, men det är samtidigt inte lätt att göra mål i fotbollsmatcher. Armenien jobbade och gnuggade verkligen på hela vägen in, de lade aldrig av att spela. Det är väldigt starkt att göra 14 mål mot ett lag som aldrig ger upp. Det var bra fokus från vår sida i dag under hela matchen, säger Anders Johansson.

Efter överkörningen toppar Sverige kvalgruppen där värdlandet Bosnien senare i dag spelar mot Belgien.

– Vi hade en liknande start på EM-kvalet förra året, men den här segern kändes än mer övertygande. Det är lite speciellt i F18 då det alltid blir ett nytt landslag varje höst jämfört med övriga ungdomslandslag som arbetar tillsammans under en längre period. Det är därför extra skönt för hela gänget att få en sån här start, det är alltid bra att börja med en seger, säger Johansson.

Sveriges startelva: 12 Julia Langörgen - 6 Julia Walentowicz, 2 Saga Jontoft, 3 Kajsa Lang (K), 5 Elsa Törnblom - 16 Hanna Lundkvist, 15 Felicia Saving, 8 Wilma Ljung Klingwall, 13 Hanna Bennison - 19 Evelyn Ijeh, 18 Beata Olsson.

Ersättare: 1 Angel Mukasa (MV), 4 Kajsa Ekström, 7 Kajsa Törnkvist, 9 Johanna Lindell, 10 Maja Bodin, 11 Hanna Andersson, 14 My Cato, 17 Tilde Lindwall, 20 Sara Lilja Vidlund. 

Johan Velagic