Link

Förlust 1-4 mot Finland

F04-landslaget fick en drömstart på matchen mot Finland. Liwa Nilsson gav Sverige ledningen redan i den första minuten. I andra halvlek kom Finland tillbaka och svarade för fyra raka mål och vann matchen med 4-1. Ny match redan på fredag.
– Nu får vi se till att stänga den här matchen och börja ladda batterierna till nästa match på fredag, säger F04-förbundskaptenen Lotta Hellenberg.

Bilden: Hela F15-gänget på plats i Eerikkiläs inomhushall matchdagen. Foto: SvFF.

Sverige kunde inte få en särskilt mycket bättre start på matchen i finska Eerikkilä. Redan i den första minuten tog Sverige ledningen i matchen. Liwa Nilsson snodde åt sig bollen av målvakten och kunde rulla in 1-0 till Sverige.

Efter målet fortsatte blågult skapa chanser och kom till några riktiga farligheter. Anfallsduon Liwa Nilsson och Svea Renberg var nära att öka på ledningen, men Sverige fick inte in det där andra målet och hade därmed en 1-0-ledning i halvtid.

– Vi fick en jättebra start och gjorde 1-0 direkt vilket gav oss självförtroende. Därefter började vi spela med ett högt försvarsspel. Finland spelade riskabelt i backlinjen och lockade fram oss vilket gjorde att vi blev lite långa som lag. Vi blev lite väl övermodiga och hade svårt att få kontroll på vårt försvarsspel som följde med oss under hela matchen. Vi skapade däremot väldigt bra chanser och hade kunnat göra kanske 2-3 mål till om vi var mer effektiva, säger förbundskapten Lotta Hellenberg.

I andra halvlek kom Finland till allt fler lägen. Elvira Björklund i det svenska målet stod emot bra med flera vassa räddningar, men Finland skulle till slut få hål på Sverige.

Mellan minut 67 och minut 80 gjorde Finland fyra raka mål och avgjorde matchen. Först kvitterade Oona Sevenius i den 67:e minuten. Bara tre minuter senare hade finskorna vänt till 2-1 efter ett mål av Lotta Lindström. Ytterligare fyra minuter senare kom 3-1 via ett svenskt självmål. I 80:e minuten fastställde sedan Oona Sevenius, med sitt andra mål för dagen, slutresultatet till 4-1.

– I halvtid bestämde vi att vi skulle spela mer kompakt och börja med ett lägre försvarsspel. Problemet då blev att Finland började spela lite längre bollar och var väldigt skickliga på det med sina starka och rappa forwards. Men vi tar med oss det vi gjorde bra och att åtta spelare debuterade vilket innebär att alla i truppen nu har spelat landskamp och känt på hur det är att spela på den här nivån och det här tempot, säger Lotta Hellenberg.

Redan på fredag får F04-landslaget en ny chans mot Finland då returmatchen spelas.

– Det var lite olika matchbilder så det ska bli intressant att se matchen igen för att kunna analysera matchen ordentligt. Nu får vi se till att stänga den här matchen och börja ladda batterierna till nästa match på fredag. Vi gör en del grejer bra och det tar vi med oss samtidigt som vi måste bli bättre i vissa delar både som lag och individuellt. Det är en härlig grupp att jobba med så de kommer säker komma med många kloka tankar om den här matchen, säger Hellenberg.

Svenska truppen i Eerikkilä. Foto: SvFF

Sveriges startelva: 1 Elvira Björklund - 5 Matilda Eriholm, 3 Kajsa Nilsson, 13 Ida Wallin [K], 2 Vera Ivarsson - 8 Nesrin Akgün, 19 Linn Allgulin, 6 Emilia Pelgander, 17 Ellen Wangerheim - 11 Liwa Nilsson, 9 Svea Renberg.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo