Link

Finland vände och vann

F15/04-landslaget fick en drömstart mot Finland efter ett ledningsmål redan i den fjärde minuten av Matilda Nildén. Tyvärr hann Finland både kvittera och sparka in segermålet innan matchen var slut.
– Vi höll uppe spelet bättre i dag jämfört med förra matchen. Det var ett stort steg framåt för oss, säger F04-förbundskaptenen Lotta Hellenberg.

Precis som i första matchen lagen emellan i onsdags var det Sverige som fick den bästa starten med ett nytt tidigt mål. Den gången tog det 62 sekunder. I fredagens match tog det fyra minuter.

Matilda Nildén fick en djupledsboll och satte fart mot mål. Skott kom som målvakten räddade, men Nildén fullföljde situationen och kunde slå in sin egna retur till 1-0 för Sverige.

Precis som i onsdagens match skulle dock Finland komma tillbaka. Efter drygt en halvtimmes spel kvitterade Greta Moilanen med ett vackert distansskott som borrade sig upp i ena krysset till 1-1 som även var resultatet in till halvtidsvilan.

– Vi gjorde en jättebra första halvlek igen. Det märktes att vi hade haft en återhämtningsträning mellan matcherna då vi spelade taktiskt bra i försvarsspelet. Än en gång fick vi ett nytt tidigt mål i matchen som gav oss energi. Överlag var det en bra första halvlek från vår sida, säger förbundskapten Lotta Hellenberg.

I andra halvlek fortsatte den jämna matchen där båda lagen skapade chanser. Tyävrr för svensk del var det Finland som gjorde nästa mål i matchen.

I den 73:e minuten gav Pauliina Pirinen Finland ledningen med 2-1. Finskorna kom förbi och ner mot kortsidan på sin högerkant och slog ett inlägg. Pirinen var fri och kunde få kontroll på bollen som hon lyfte in i mål från nära håll.

Efter målet jagade Sverige en kvittering och båda lagen fortsatte att skapa en del farligheter. Bland annat stod Nadine Allard för en vass räddning med cirka tio minuter kvar att spela.

Inga fler mål föll i matchen. Finland vände och vann med 2-1.

– I andra halvlek höll vi fortfarande upp spelet på ett bra sätt. Finland skapat lite fler chanser än oss, men vi kommer också till våra lägen och hade en del bollinnehav. Vi höll uppe spelet bättre i dag jämfört med förra matchen. Det var ett stort steg framåt för oss, säger Lotta Hellenberg.

Därmed slutade samlingen i Finland med två förluster mot grannlandet i öster.

– Det har varit en bra samling där vi har kommit ihop oss, även tränarteamet. Det är ju första gången vi ledare är samlade tillsammans och det har funkat jättebra, jag är väldigt nöjd. Tjejerna har skött sig bra och blir mer samspelta för varje träning. De nya spelarna i laget har också kommit in i det bra, det är en väldigt härlig grupp att jobba med. Vi behöver förbättra vårt spel både i vårt och motståndarnas straffområde. Det kommer jag att trycka på vid vår nästa samling på Bosön i november. Annars är jag nöjd med samlingen, vi har kul tillsammans vilket också är en viktig del, säger Hellenberg.

Sveriges startelva: 12 Nadine Allard - 5 Matilda Eriholm, 4 Sofia Reidy, 13 Ida Wallin (K), 15 Chloe Eriksson - 16 Ahlam Nasr, 14 Sofia Sterner, 6 Emilia Pelgander, 10 Nea Flyborg – 7 Matilda Nildén, 18 Alice Andersson.

Finlands Bollförbund sänder matchen live.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo