Link

Debut och mål direkt för Liwa Nilsson

62 sekunder. Så lång tid tog det för Liwa Nilsson att göra mål i sin landslagsdebut. F04-landslaget fick en drömstart mot Finland, men tappade i andra och föll med 1-4. I dag fredag väntar returmatchen. Avspark redan 10.00 i finska Eerkkilä.
– Det var helt underbar start på både debuten och matchen. Jag blev lite chockad för allting hände så fort, säger Liwa Nilsson.

I onsdags spelade F04-landslaget sin blott tredje landskamp. Uppe på topp startade Liwa Nilsson. Anfallarens allra första landskamp. Landslagsdebut. Och vilken start på debuten hon fick. Endast 62 sekunder in i matchen hade Nilsson sett till att rulla in 1-0 till Sverige.

– Min forwardskompis Svea Renberg pressade högt så att vi fick tillbaka bollen. Jag fick öppet mål och placerade in den i öppet mål. Jag hann inte tänka mer än att bollen bara skulle in i mål, säger Liwa Nilsson.

Hade du kunnat drömma om en bättre första minut i landslagsdressen?
– Nej, det var helt underbar start på både debuten och matchen. Jag blev lite chockad för allting hände så fort. Samtidigt som jag blev himla glad också så klart, säger Liwa Nilsson.

Sverige fortsatte att trycka på och var nära att öka på sin ledning både en och två gånger, men 1-0 stod sig halvleken ut. I andra halvlek gick det desto tyngre. Finland vände och vann med 4-1 till slut.

– Vi spelade bra i första halvlek, men tappade lite i andra halvlek. Vi fick kanske inte till den bästa pressen, men jobbade på bra hela matchen. Även om vi låg under tog vi det lugnt med bollen och försökte spela oss fram istället för att slå massa långbollar, säger Nilsson.

Bortsett från resultatet, hur var det att göra landslagsdebut?
– Det var jättemäktigt att spela för landslaget, något jag har velat göra sedan jag var liten. Det var superkul och jag var faktiskt inte så nervös. Det var lite nervöst när vi gick in och sjöng nationalsången, men sen släppte det under matchens gång, säger Nilsson.

Hur är det att vara iväg på läger med landslaget?
– Det är jättekul. Man får många nya vänner här, alla är snälla mot varandra. Sen är det rätt skönt med ett schema med så många punkter, det händer någonting hela tiden.

I dag fredag redan är det dags för returmatch mot Finland. En match där det roteras friskt i startelvan och Nilsson inleder denna gång på bänken.

– Vi är väldigt revanschsugna och går för en vinst. Vi måste tänka på att flytta över mycket, inte bli stressade och spela vårt spel. Då ska det nog gå bra.w

Nilsson har Barkarö SK som moderklubb och spelade där fram till förra hösten då hon i oktober i fjol anslöt till Västerås BK 30. Där lirar hon med klubbens F17-lag som slutade på en femteplats i F17 Mellersta Svealand och missade därmed F17-slutspelet.

– Det har gått helt okej. Det var många bra lag i serien vi spelade i. Vi själva hamnade i mitten i serien.

Hur gick säsongen för egen del?
– Jag har utvecklats väldigt mycket sedan flytten. Det är bra träningar här i Västerås och alla som är i klubben satsar verkligen på fotbollen och vill hela tiden bli bättre, säger Nilsson som har börjat tagit sikte på damlaget:

– Jag vill definitivt upp till damlaget. För att nå dit måste jag nog fortsätta köra på med mina egna träningar hemma och samtidigt ge allt på träningarna med laget. Och fortsätta tycka att fotboll är bland det roligaste som finns.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo