Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Målfest på Gamla Ullevi

Kosovare Asllani skruvade in 1-0 direkt på hörna och satte Sverige i riktning mot en komfortabel hemmaseger mot Slovakien inför nära 10.000 på Gamla Ullevi. 7-0 till slut.
- Det är underbart att få avsluta tävlingssäsongen så här, säger Peter Gerhardsson.

- Vi gör en bra prestation idag och det är skönt att vi gör många mål, och kommer till på så många olika sätt som vi gör idag, menade tvåmålsskytten Stina Blackstenius direkt efteråt.

- Det är underbart att vi får avsluta tävlingssäsongen så här. Det ger självförtroende för många av de spelare som inte har så mycket erfarenhet tidigare, menade en mycket nöjd förbundskapten Peter Gerhardsson.

7-0 här och 5-0 i Ungern. 12-0 totalt på den här samlingen där många spelare fått matcha och det saknats etablerade spelare p g a skador och sjukdom.

- Vi såg redan under VM på träningarna hur många spelare tog kliv hela tiden. Även om alla inte fick speltid. Sedan brukar jag ju tjata om hur oerhört viktigt det är med "slutelvan". Och jag vet att det kanske inte är så många som är intresserade när jag tar upp det men vi är oerhört noga med det taktiska och de olika rollerna under en match. Anders Eriksson och Magnus Wikman jobbar mycket med det och det ger utdelning, säger Gerhardsson och konstaterar:

- Slovakien är ett lag som normalt sett knappt släpper in mål. Det var 0-1 mot Island till exempel.

Sverige hade en skaplig öppning på matchen och den första rejäla chansen kom när Sofia Jakobsson på egen hand skapade sig ett bra avslutsläge som tvingade den slovakiska målvakten Korenciová till en bra räddning nere vid dennas vänstra stolpe.

Därefter tappade dock Sverige momentum för ett tag och Slovakien gavs tillfället att ta över taktpinnen. Gästerna hade några fina minuter med etablerat spel på svensk planhalva med ett antal hörnor som följd. Zdechovanová hade ett bra skottförsök som Hedvig LIndahl fick tänja sig på för att avvärja.

Sverige slarvade i passningsspelet och det liknade för ett kort tag den första halvleken härförleden nere i Ungern. Kosovare Asllanis ledningsmål kom därför förlösande.

I den 27:e minuten måttade Kosse hörnan från vänster direkt mot närmsta krysset. Målvakten försökte avstyra den curlade bollen men inte bättre än att den styrdes i nät. Målet löste de svenska knutarna och därefter rullade det på för blågult. Bara minuter senare vände Asllani upp och vann yta centralt. Lina Hurtig löpte i djupled ch fick en perfekt väg fram till att placera in 2-0. Trean slog lagkapen Sembrant in efter hörna och det skapades även ytterligare ett par kvalificerade lägen före halvtidsvisslan ljöd.

Med 3-0 i ryggen på hemmaplan så var förstås vägen krattad för svensk seger.

4-0 knoppade Nathalie Björn elegant in på ett väl måttat inlägg från Julia Zigiotti Olme i 60:e. Stina Blackstenius (in i halvtid för Janogy) använde också huvudet när hon pricknickade in 5-0 fem minuter senare. Kort därpå serverade Kosovare till Stina igen. Den här gången fick östgötskan vrida och vända innan hon hittade läget att pricka in 6-0 obönhörligt bakom den slovakiska målvakten. I slutet kom även 7-0 när Fridolina Rolfö med mästerlig press tryckte in bollen från distans.

I gruppen tog samtidigt Island en komfortabel seger borta mot Estland och det blir tydligt att uppgörelsen om gruppsegern kommer att bli en nordisk affär. För både Sverige och Island gäller att årets kvalspel är slut, avgörandet kommer senare. Men jobbet 2019 har Sverige gjort prickfritt inför avgörandet nästa år!

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo