Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Ali Youssef tvåmålsskytt i landslagsdebuten

Landslagsdebut. Två mål. Seger mot Norge. Ali Youssef hade en minst sagt lyckad första landskamp när P20-landslaget slog Norge i trenationsturneringen i Marbella förra veckan.
– Det var jätteskönt och stort att göra mål för landslaget. Det är något jag har velat göra sedan jag var liten, säger Ali Youssef.

Tidigare under oktober åkte det svenska P20-landslaget ner till Spanien och Marbella där laget spelade en trenationsturnering. Efter en 0-1-förlust mot Frankrike följde Sverige upp med en 3-2-vinst i andra matchen mot Norge.

– Det var en ganska bra match mot ett bra lag, Norge var duktiga. Vi var effektiva och satte våra chanser vilket gjorde att vi vann matchen, säger Ali Youssef.

Den offensiva mittfältaren blev stor segerorganisatör då han stod för två av målen i 3-2-segern.

– Båda målen kom till efter kontringar. Vi vann bollen högt och båda gångerna var det Simon Marklund som spelade fram mig. Vid första målet fick jag bollen i djupet och placerade in bollen i mål. Vid andra målet gick jag förbi två personer, sköt och bollen skarvades på någon och gick in i mål, säger Ali Youssef och fortsätter:

– Det var jätteskönt och stort att göra mål för landslaget. Det var extra roligt att jag gjorde mål i min debut. Det är något jag har velat göra sedan jag var liten, säger Youssef.

Hur skulle du summera samlingen?
– Det var exakt som jag förväntade mig. Fotboll är alltid fotboll. Samlingen gick riktigt bra. Det var både bra tränare och spelare, vi var en rolig grupp där alla kom varandra nära, säger Youssef.

P20-landslaget fungerar ungefär som ett skugglag till U21-landslaget och spelar inte regelbundet utan har bara två matcher varje höst. Där får spelare med åldern inne för spel i U21-landslaget chansen att visa upp sig i landslagssammanhang.

– Just nu fokuserar jag inte på U21-landslaget utan tar allt som det kommer. Jag kommer att fokusera på att göra det bra i Häcken. Sen om jag skulle bli kallad hade det varit jätteroligt.

Till vardags spelar 19-åringen i BK Häcken som han tidigare i år debuterade för i Allsvenskan. Totalt har det hittills blivit fem inhopp i Allsvenskan den här säsongen.

– Det var jättekul. Jag har jobbat hårt för det och längtat efter den allsvenska debuten länge så det var väldigt kul. För varje inhopp går det bättre och bättre. Jag känner att självförtroendet växer hela tiden.

Nu är siktet att inleda matcherna på planen istället för i avbytarbåset.

– Just nu vill jag börja starta i Allsvenskan vilket jag tror att jag kommer göra snart. Håller jag mig bara frisk och fortsätter det jag gör kommer det att komma.

Youssef anslöt till BK Häcken redan som tolvåring från moderklubben Färjenäs BK. Mittfältaren har sedan klättrat igenom ungdomsverksamheten till akademin och sedan upp till a-laget.

– Klubben betyder jättemycket för mig. Jag har spelat här under större delen av mitt liv och jag bor nära träningsanläggningen.

Hur skulle du summera din första a-lagssäsong?
– Det har varit en lärorik säsong för mig. Jag har byggt på mig styrka och utvecklat mitt positionsspel. Jag har blivit en bättre fotbollsspelare under året. För oss som lag har året varit sisådär. Målet var att komma så högt upp i tabellen som möjligt, men vi ligger inte riktigt där vi hade hoppats i serien.

Youssef och klubben kanske hade högre förhoppningar i Allsvenskan, men de tar med sig en titel från i år. I maj spelade nämligen BK Häcken hem Svenska Cupen efter att ha besegrat AFC Eskilstuna i finalen.

– Det är alltid roligt att vinna titlar. Att få vinna en titel direkt under min första säsong med Häcken är stort.

Johan Velagic

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo