Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Uddamålsförlust mot Finland

Herrlandslaget föll med 1-0 i den första landskampen för året mot Finland i Qatar. Eero Markkanen segerskytt för Finland, målet kom efter drygt 20 minuters spel i den första halvleken.

Finland var snäppet bättre än Sverige i en relativt temposvag första halvlek. Finländarna kunde komma i offensiva omställningar när det svenska laget inte hade tillräcklig fart och precision i uppspelsfasen.
Finland kom framför allt fram på vänsterkanten och det var också därifrån 1-0-målet byggdes upp.

Lassi Lappalainen tog emot en crosspassning och hade sedan marginalerna med sig när insticket fram till Tim Sparv så när fastnade på Hosam Aiesh, men i stället touchades fram i djupled. Sparv spelade distinkt in bollen parallellt med målet och Eero Markkanen dök upp bakom Alexander Milosevic och forcerade in bollen från nära håll, utan chans för Jacob Rinne.

– I första halvlek... Vi har väldigt många nya spelare och lite yngre spelare medan Finland har ett ganska färdigt lag på plan. Det syns ganska tydligt. Det är många hos oss som jag upplever var nervösa och lite försiktiga. Vi tappade boll väldigt enkelt och det blev en match på finnarnas villkor, analyserade förbundskapten Janne Andersson efter matchen.

Sverige visade mer energi i den andra halvleken. I takt med att Finland också bytte ut tongivande mittfältarna Sparv och Rasmus Schüller gled initiativet mer och mer över till svenskarna.
Det dröjde dock till den 70:e minuten innan några klara chanser skapades, men då kom det tre inom loppet av en minut. Daleho Irandust hade det allra bästa kvitteringsläget, men fick inte bollen innanför ramen när Jesse Juronen var överspelad.

– I paus snackade vi, släng väck den här nervositeten eller den här oron och ut och kör i andra halvlek, och det tycker jag att vi gjorde egentligen fram till ungefär den 80:e minuten. Vi ska inte använda för kraftiga uttryck men... väldigt bra. Vi skapar ett antal målchanser och parkerar på deras planhalva långa stunder och spelar en varierad fotboll så det är jag jätteglad för hur det såg ut, säger Andersson.

Båda lagen mattades i slutet och Sverige förmådde inte forcera fram någon kvittering, utan Finland avgick – i kraft av en bra första halvlek – med segern i årets första landskamp. Finland kunde dessutom ha gjort 2-0 på tilläggstid, men Jacob Rinne var alert och parerade tre finska avslut i öppet läge.

– Sista tio blir det för mycket böljande och då kan de göra mål på övertid, men då är matchen redan slut. Då var det många som blev trötta så vi fick inget tryck på dom, men jag är glad för att vi kunde visa upp 35-40 minuter i andra halvlek, då var det många som var bra, menade Janne Andersson.

Som alltid i försäsongsmatcher gjorde båda lagen många byten. Tyvärr tvingades Sverige göra två av dessa byten på grund av skador. Simon Tibbling klev av redan i mitten av första halvlek och Jonathan Augustinsson efter en dryg timmes spel.

Utöver de sex debutanterna i startelvan fick även Viktor Gyökeres och Adam Andersson A-landslagsdebutera i och med sina inhopp i den andra halvleken. Med Adam Andersson inbytt och broder Joel där redan från start betydde det också att det var första gången sedan bröderna Ravellis tid som Sverige hade ett tvillingpar på planen.

– Jag kände mig ganska pigg faktiskt när jag hoppade in, men jag tycker att vi borde gjort minst ett mål i den här matchen. Det kändes bra och vi kom till många chanser, kommenterade Viktor Gyökeres efter slutsignalen.
– Jättetråkigt att förlora i debuten såklart, men jag hoppas att vi tar tre pinnar på fredag.

Sverige får slicka såren och ta nya tag mot Erik Hamréns Island på fredag. Avspark på Khalifa International Stadium 17.45 svensk tid. Även den matchen sänds i TV12/C More.

Matchfakta: Sverige-Finland 0-1