Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Sundhage om hemma-EM 2020

Uppdatering: Intervjun gjordes innan det blev klart att Pia Sundhage tog över jobbet som förbundskapten för Brasiliens damlandslag. Tankarna om mästerskapets betydelse kvarstår dock.

Pia Sundhage är förbundskaptenen som upplevt det mesta inom elitfotbollen på seniornivå, med både OS-guld och VM-silver på meritlistan. Men nu står Pia inför en annan typ av utmaning. Med drygt ett år kvar till UEFA F17-EM 2020 på hemmaplan i Sverige går nu förbundskaptenen in på sitt andra år med F03-landslaget och deras förberedelser inför mästerskapet. Ett mästerskap som Pia hoppas ska ge ringar på vattnet - också utanför sidlinjerna.
- Vi pratar ofta om förebilder, att ge unga spelare drömmen om att kunna bli elitspelare, säger Pia Sundhage.

  • I november 2017 stod det klart att Pia Sundhage skulle fortsätta inom SvFF och få en ny utmaning inom svensk fotboll. Sundhage blev utnämnd till förbundskapten för flickor 01 och 03, med målet att leda det sistnämnda landslaget i EM 2020 som Sverige fått förtroendet att arrangera.

Ett drygt år senare har det första landslagsåret med F03-landslaget klarats av. Ett lärorikt år med många nya erfarenheter och lärdomar för både laget och förbundskapten Sundhage. Och även om mästerskapet nu närmar sig och maj 2020 går att se skymta framåt var det något som ledarna försökte dämpa känslan kring under det inledande året 2018.

- Tänker du för mycket på det som händer 2020 så är risken att vi glömmer här och nu. Det är så stort att bli uttagen till landslaget de första gångerna och vi behövde tillåta spelarna att leva i den känslan. Vi ville tillsammans känna att "nu ska vi spela och uppleva vår första landskamp" och lära oss av det. Så det första året försökte vi fokusera på den känslan och att utvecklas som lag på bästa sätt. Däremot är jag helt övertygad om att när vi närmar oss i år, och nu när man fått ha på sig den blågula tröjan ett par gånger, ja då kommer vi motiveras och stärkas ytterligare av EM som väntar, säger Pia Sundhage.

Första matchen blåste bort

När landslaget väl skulle dra på sig den blågula tröjan första gången väntade en minst sagt speciell inledning på landslagskarriären. 21 september förra året spelade laget sin första F15-landskamp, men efter 60 minuter stoppade domaren matchen på grund av kraftig vind och nederbörd. En erfarenhet som förbundskaptenen aldrig varit med om tidigare i sin karriär.

- Nej, aldrig någonsin. Men det är sådant som gör mig glad som ledare. Jag får uppleva så många saker med lag, situationer som vi ska lösa tillsammans. Här blev det ungefär 60 minuter och sedan fick vi arbeta med hur vi hanterade den specifika situationen. Jag vill gärna tro, och det är en del av mitt jobb, att vi kan lära oss av alla situationer. Att spelarna alltid kan få med sig något viktigt att lägga med sig i ryggsäcken.

Och lära sig av alla situationer är något som Pia Sundhage och hennes F03-landslaget gjort under det första landslagsåret. Efter den inställda matchen väntade tre ytterligare matcher under senhösten och något som var gemensamt alla fyra matcher var målskörden – både offensivt som defensivt.

- När vi startade upp började vi med vad som händer i straffområdena. Vad vill vi ska hända i straffområdena och strax utanför. Vi kan konstatera att vi gjort massa mål, men att vi inte varit lika bra på att försvara oss. Men det är något vi tillåtit för vi har en plan och strategi för hur vi vill arbeta oss fram i de här delarna. Vi har exempelvis arbetat mycket mer och prioriterat frågor som att driva bollen, ta yta och komma till avslut offensivt jämfört med uppställningen i försvarsspelet när vi ska förhindra speluppbyggnad. Vi kanske har släppt in lite för mycket mål, men å andra sidan har vi gjort fler än jag kunnat tro. Samtidigt som vi under matcherna givetvis tagit steg i det defensiva också.

Pia Sundhage tillsammans med Sefanit Samrawe och Rusul Rosa Kafaji under ett av F03-landslagets första läger tillsammans.

Nu väntar ett högintressant 2019 där landslaget ska ta nya steg i fotbollsutvecklingen. Bland annat ska två turneringar spelas, nordisk flickturnering och ett för-EM i september. För Pia Sundhage och ledarna bakom laget gäller det nu att börja fokusera på att få ihop helheten – att följa strategin och nu röra sig utanför straffområdena.

- Det som är så häftigt i den här åldern är att det händer mycket kring våra spelare som nu är 16 år. Man får mycket betalt snabbt när man fokuserar och tränar på saker. Och nu kommer vi fortsätta arbeta intensivt kring mer strukturfrågor över hela planen för att bli ännu bättre. Laget är väldigt fysiskt och uthålligt - men hur springer vi rätt och när. Nu gäller det att spelarna ska hitta på rätt saker vid rätt tillfällen. Helt enkelt att börja hitta den där helheten i vårt spel som gör oss ännu bättre det här året, säger Pia Sundhage.

Ringar på vattnet

Pia Sundhage har ett spännande år framför sig med fortsatt sportslig utveckling för laget inför mästerskapet i Falkenberg, Varberg, Halmstad och Ängelholm. Och även om det ligger i fokus för året kan hon inte låta bli att blicka framåt också kring den stora bilden där turneringen kan fungera som inspiration i flera led.

- Den stora bilden kring mästerskapet är otroligt viktigt. Jag brukar säga att fotboll är så mycket mer än en guldmedalj, än den enskilda matchen. Det faktum att man idag som tjej får spela fotboll, vill spela fotboll, kan spela fotboll - de sakerna gör att samhället blir bättre, säger Sundhage och fortsätter:

- Vi pratar ofta om förebilder och mästerskap av den här typen i Sverige ger ringar på vattnet. Om någon annan har gjort det före, fått prestera på allra högsta nivå som 17-åring och representera Sverige, så är det möjligt för andra unga fotbollsspelare också. Det skapar bilder och drömmar helt enkelt. Dessutom får den lilla flickan och pojken på arenorna en bra upplevelse av fotbollen och även om alla inte blir elitspelare så tror jag det ger fler som blir intresserade av att hålla på med fotboll. Och det är också jätteviktigt, avslutar Pia Sundhage.

Nationella partners

  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Aftonbladet
  • Swedbank
  • Volvo