Group 2 Copy 19LinkGroup 3Group 2

Sundhage om EM-betydelsen

Pia Sundhage är förbundskaptenen som upplevt det mesta inom elitfotbollen på seniornivå, med både OS-guld och VM-silver på meritlistan. Om fem månader spelas UEFA F17-EM 2020 på hemmaplan i Sverige. Ett mästerskap som Pia hoppas ska ge ringar på vattnet - också utanför sidlinjerna.
- Vi pratar ofta om förebilder, att ge unga spelare drömmen om att kunna bli elitspelare, säger Pia Sundhage.

Pia Sundhage är nu förbundskapten för Brasiliens damlandslag. Men den tidigare förbundskaptenen och stora ledaren har bilden klar för sig vad mästerskapet kan ha för betydelse.

- Den stora bilden kring mästerskapet är otroligt viktigt. Jag brukar säga att fotboll är så mycket mer än en guldmedalj, än den enskilda matchen. Det faktum att man idag som tjej får spela fotboll, vill spela fotboll, kan spela fotboll - de sakerna gör att samhället blir bättre, säger Sundhage och fortsätter:

- Vi pratar ofta om förebilder och mästerskap av den här typen i Sverige ger ringar på vattnet. Om någon annan har gjort det före, fått prestera på allra högsta nivå som 17-åring och representera Sverige, så är det möjligt för andra unga fotbollsspelare också. Det skapar bilder och drömmar helt enkelt. Dessutom får den lilla flickan och pojken på arenorna en bra upplevelse av fotbollen och även om alla inte blir elitspelare så tror jag det ger fler som blir intresserade av att hålla på med fotboll. Och det är också jätteviktigt, avslutar Pia Sundhage.

Nationella partners

  • Aftonbladet
  • Bauhaus
  • Coca-cola
  • Folksam
  • ICA
  • NeH
  • Scandic
  • Swedbank
  • Volvo